Ενημέρωση Εθνικού Συμβουλίου – όλες οι δηλώσεις

Το Εθνικό Συμβούλιο συνήλθε για περίπου μία ώρα το πρωί προκειμένου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να ενημερώσει το Σώμα για τις εξελίξεις μετά τις συναντήσεις με την Τζέην Χολ Λουτ.

Ενημέρωσε επίσης για τη συνάντηση που προηγήθηκε στις αρχές Αυγούστου με τον Μουσταφά Ακκιντζί.

Αβέρωφ Νεοφύτου

Μονόδρομο και εθνική προτεραιότητα χαρακτήρισε ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Αβέρωφ Νεοφύτου την κατάληξη σε όρους αναφοράς.
Είπε ότι έγινε μια ενημέρωση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τις συναντήσεις με την Τζέιν Χολ Λουτ αλλά και για τη συνάντηση της 9ης Αυγούστου με τον Μουσταφά Ακκιντζί.
Τόνισε ότι υπάρχει κοινή βάση για τους όρους αναφοράς, σημειώνοντας το Κοινό Ανακοινωθέν του Φεβρουαρίου 2014, τις συγκλίσεις που επιτεύχθηκαν πριν και στο Κραν Μοντανά καθώς και τα 6 σημεία του πλαισίου Γκουτέρες.
Σημείωσε ότι στην περίπτωση που υπάρξει σύγκλιση, το τελικό κείμενο θα κοινοποιηθεί μετά την τριμερή της Νέας Υόρκης.
Ανέφερε πως ο ΔΗΣΥ θα συνεχίσει να στηρίζει την προσπάθεια του Προέδρου Αναστασιάδη για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.
Ερωτηθείς για την τουρκική προκλητικότητα και πως αυτή δυσχεραίνει την προσπάθεια για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, εκτίμησε ότι όπως συνέβαινε και στο παρελθόν, όταν γίνονται συνομιλίες δεν λάμβαναν χώρα ενέργειες που να δηλητηριάζουν το κλίμα.

Άντρος Κυπριανού

Έκκληση στους δύο ηγέτες να συνειδητοποιήσουν την κρισιμότητα των στιγμών και να επαναρχίσουν τις διαπραγματεύσεις απηύθυνε ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, μετά τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου.  
Ο κύριος Κυπριανού δήλωσε ότι χωρίς διαπραγματεύσεις οδηγούμαστε σταδιακά στη διχοτόμηση και ότι το ΑΚΕΛ θα λειτουργήσει θετικά και εποικοδομητικά, εάν και εφόσον αυτές επαναρχίσουν, με στόχο την επίλυση του Κυπριακού.
Για τους όρους αναφοράς ο κύριος Κυπριανού είπε ότι δεν υπάρχει διαφωνία, ενώ ερωτηθείς για τις απειλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ ανέφερε ότι θα είναι παράδοξο να διεξάγονται διαπραγματεύσεις και αυτές να συνεχίζονται. Αν δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για έναρξη διαπραγματεύσεων, είπε ο κύριος Κυπριανού, η Τουρκία θα σκεφτεί διπλά και τριπλά πως να συμπεριφερθεί.
Συνέστησε, τέλος, υπομονή εν αναμονή της αυριανής τέταρτης συνάντησης της κυρίας Λούτ με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Αύριο θα ξέρουμε τι θα προτείνει, σημείωσε, προσθέτοντας ότι θα πρέπει να ξεκαθαρίσουν κάποια ζητήματα.

Νικόλας Παπαδόπουλος

Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος επανέλαβε ότι το κόμμα του τάσσεται υπέρ της επανέναρξης των διαπραγματεύσεων, επισημαίνοντας ωστόσο, ότι το πλαίσιο Γκουτέρες δεν μπορεί να αποτελέσει τη βάση λύσης του Κυπριακού.
Ο κύριος Παπαδόπουλος, ανέφερε ότι το ΔΗΚΟ θα αναμένει να δει του όρους αναφοράς και ακολούθως θα τοποθετηθεί.
Εξέφρασε, παράλληλα, ανησυχία, για το ενδεχόμενο το πλαίσιο το οποίο θα αποτελέσει τη βάση επανέναρξη των διαπραγματεύσεων να είναι αυτό το οποίο περιλαμβάνεται στην έκθεση του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών του Σεπτεμβρίου του 2017. Η συγκεκριμένη έκθεση, σημείωσε, είναι καθ' όλα αρνητική για τη δική μας πλευρά, αφού όπως είπε ο κύριος Παπαδόπουλος περιλαμβάνει μόνο τις δικές μας υποχωρήσεις και όχι αυτά τα οποία θα πρέπει να παραχωρήσει η Τουρκία.  

Μαρίνος Σιζόπουλος

Δεν υπάρχει οριστική κατάληξη για τους όρους αναφοράς, δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος.  
Σημείωσε, ωστόσο, ότι αυτά που συζητούνται ως όροι αναφοράς, δεν μπορούν να οδηγήσουν σε μια δημοκρατική και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό και μπορεί να εγκλωβίσουν την κυπριακή δημοκρατία σε επικίνδυνες διαδικασίες.
Σύμφωνα με τον κύριο Σιζόπουλος τα ζητήματα είναι ασαφή, ενώ τα πέντε από τα έξι σημεία, όπως είπε, παραβιάζουν τις αποφάσεις του οργανισμού ηνωμένων εθνών, τον καταστατικό χάρτη και το διεθνές δίκαιο.
Ο κύριος Σιζόπουλος χαρακτήρισε επίσης σημαντική την διαβεβαίωση του Προέδρου της Δημοκρατίας ότι δεν προτίθεται σε καμία περίπτωση να δεχτεί επανέναρξη των συνομιλιών
όσο θα συνεχίζονται οι προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας.

Γιώργος Λιλλήκας

Ο πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών, Γιώργος Λιλλήκας δήλωσε πως κατά την εκτίμησή του, οι όροι αναφοράς δεν αρκούν προκειμένου να διαφοροποιηθούν τα δεδομένα που έχουν δημιουργηθεί μετά το Κραν Μοντανά.  
Σημείωσε ότι δεν υπάρχει καμία ένδειξη από τουρκικής πλευράς, ότι θα εγκαταλείψει η Άγκυρα τις πάγιες θέσεις της, στα ζητήματα της ασφάλειας, των εγγυήσεων και της παραμονής στρατευμάτων, Αλλά ούτε και από τουρκοκυπριακής πλευράς, όσον αφορά τα μικρά και τα μεγάλα βέτο.

Ελένη Θεοχάρους

Η πρόεδρος της Αλληλεγγύης, Ελένη Θεοχάρους επανέλαβε τις θεμελιακές διαφορές του Κινήματος όσον αφορά τη διαχείριση του Κυπριακού, επισημαίνοντας την ίδια στιγμή ότι οι όροι αναφοράς, εάν συνομολογηθούν, δε θα ανακοινωθούν πριν την Τριμερή της Νέας Υόρκης.
Από εκεί και πέρα, είπε, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ξεκαθάρισε ότι δεν θα συμφωνήσει σε επανέναρξη των διαπραγματεύσεων εάν δεν σταματήσουν οι προκλήσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ  και οι αθλιότητες που λαμβάνουν χώρα στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου.

Γιώργος Περδίκης

Την εκτίμηση ότι εξακολουθούμε να βαδίζουμε με τη λογική της εποικοδομητικής ασάφειας όσον αφορά τους όρους αναφοράς, εξέφρασε ο πρόεδρος των Οικολόγων, Γιώργος Περδίκης.  
Σημείωσε ότι στο έγγραφο το οποίο θα συμφωνηθεί θα περιλαμβάνονται απλοί τίτλοι, με αμφισβητούμενο εκ των προτέρων περιεχόμενο. Ο κύριος Περδίκης ανέφερε ότι ένα τέτοιο αμφισβητούμενο ζήτημα είναι το περιεχόμενο του ίδιου του πλαισίου Γκουτέρες.

Γεάδης Γεάδη

Ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΕΛΑΜ, Γεάδης Γέαδη ανέφερε ότι το κόμμα του συμφωνεί με την προσέγγιση του Προέδρου της Δημοκρατίας ότι δε μπορεί να προχωρήσει σε συνομιλίες όσο η Τουρκία συνεχίζει τις παραβιάσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ και τις προκλητικές ενέργειες στα Βαρώσια.  
Αναφερόμενος στους όρους αναφοράς είπε ότι περιλαμβάνονται επικίνδυνες πρόνοιες.

Μάριος Καρογιάν

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατικής Παράταξης Μάριος Καρογιάν, ανέφερε ότι επί του παρόντος κανείς δεν ξέρει την κατάληξη των επαφών των δύο ηγετών με την Τζείν Χολ Λουτ.
Ανέφερε ότι διανύουμε μία κρίσιμη φάση, σημειώνοντας πως θα πρέπει να υπάρξει σοβαρή προετοιμασία.  
Ο κύριος Καρονιάν επισήμανε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν πρέπει να προσαρμοστεί στις επιδιώξεις της Τουρκίας, σε Κύπρο και Ανατολική Μεσόγειο.

Συνάντηση Αναστασιάδη – Λουτ

Πριν από τη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, σύντομη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας είχε εκ νέου η απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Τζέιν Χολ Λουτ, στο πλαίσιο της προσπάθειας που καταβάλλει για συνομολόγηση των όρων αναφοράς που θα οδηγήσουν σε επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων για επίλυση του Κυπριακού.  
Στις πέντε το απόγευμα η κυρία Λουτ θα έχει συνάντηση στα κατεχόμενα με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη.

Σύνταξη: Χρήστος Πάσιος, Γεωργία Ψαριά, Μάριος Καραολής

Τελευταιες Ειδησεις

26 Φεβρουαρίου
Πέντε λεπτά πριν τα αεροπορικά πλήγματα στη Συρία προειδοποίησαν τους Ρώσους οι Αμερικανοί, λέει ο Λαβρόφ
16:27
Σταθερή κάτω από τη μονάδα η τιμή του ρυθμού μετάδοσης του κορωνοϊού στο Ην. Βασίλειο
16:25
Οι σχέσεις Ελλάδας-Ρωσίας στην επικοινωνία Ν. Δένδια- Σ. Λαβρόφ
16:21
Η πανδημία αύξησε τη ζήτηση για ψηφιακές δεξιότητες στην ΕΕ
15:30
Προδρόμου: Έκκληση προς μαθητές να απέχουν από εκδηλώσεις και έθιμα την "Τσικνοπέμπτη",
15:09
Απάντηση Σ.Μισέλ στο ΡΙΚ για Τουρκία και πενταμερή για το κυπριακό, μετά το πέρας της συνόδου για την άμυνα (ΒΙΝΤΕΟ)
14:59
Σωστή επαναλειτουργία και οικονομική ενίσχυση ζητούν οι ιδιοκτήτες Κέντρων Αναψυχής
14:43
Προκήρυξη σχεδίων για γεωργικό πετρέλαιο και πετρέλαιο κίνησης
14:42
Oλοκληρώθηκε και η 2η τηλεδιάσκεψη των 27, υιοθετήθηκε δήλωση για την ασφάλεια και την άμυνα της ΕΕ
14:17
Πτωτικά κινείται το μεσημέρι της Παρασκευής το ΧΑΚ
14:00
Στις 7-9 Μαρτίου στην Κύπρο η Τζέιν Χολ Λουτ
13:40
Συμβολική εκδήλωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν τα μέλη του Συνδέσμου Ιδιοκτητών Κέντρων Αναψυχής
13:35
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand