Υπ. Άμυνας: Καλούμαστε με ψυχραιμία να αντιμετωπίσουμε την τουρκική προκλητικότητα

Η κυβέρνηση καλείται με σύνεση και ψυχραιμία να αντιμετωπίσει την τουρκική προκλητικότητα που παραβιάζει κάθε όριο εθνικής και ατομικής αξιοπρέπειας και νομιμότητας, δήλωσε ο Υπουργός Άμυνας Σάββας Αγγελίδης, μιλώντας σε εκδήλωση μνήμης πεσόντων και αγνοουμένων καταδρομέων.

Όπως ανέφερε, οι πρόσφατες προκλήσεις από πλευράς Τουρκίας στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη και τα χωρικά ύδατα της Κυπριακής Δημοκρατίας, δηλώνουν ότι η κατοχική δύναμη συνεχίζει να καταπατά το δίκαιο και τις ελευθερίες της χώρας και των ανθρώπων μας, αγνοώντας πλήρως τις συμβάσεις του ευρωπαϊκού και διεθνές δικαίου, καθώς και τα ψηφίσματα του ΟΗΕ.

Αξιολογώντας την κρισιμότητα των καιρών, είπε, η κυβέρνηση διερευνά κάθε πιθανότητα δημιουργίας αποτρεπτικών παραγόντων της τουρκικής αυθαιρεσίας και αναζητά μια λύση που θα κατοχυρώνει την πλήρη ανεξαρτησία του κράτους και την απαλλαγή του από τα τετελεσμένα της κατοχής.

Η λύση αυτή, πρόσθεσε, θα προνοεί τον τερματισμό της παράνομης τουρκικής κατοχής των κυπριακών εδαφών και θα διασφαλίζει την ακεραιότητα, την κυριαρχία και ανεξαρτησία του κράτους μας, κατοχυρώνοντας την πρόοδο και την ανάπτυξη όλων των κατοίκων του νησιού μας.

Ο Υπουργός ανέφερε ακόμα ότι η Κυβέρνηση δεν ξεχνά ότι πέραν των οχτακοσίων συμπατριωτών μας εξακολουθούν να βρίσκονται στον μακρύ κατάλογο των αγνοουμένων και ασκεί περαιτέρω πιέσεις στην αδιάλλακτη, σε ένα τόσο ανθρωπιστικό θέμα, Τουρκία.

« Γιατί ακριβώς, οι ψυχές αυτές δεν πρέπει να μείνουν αδικαίωτες. Σας διαβεβαιώνω, λοιπόν, ότι η κυβέρνηση παραμένει προσηλωμένη στον αγώνα της για πλήρη και αποτελεσματική διερεύνηση της τύχης όλων των αγνοουμένων μας», είπε.

Παράλληλα ανάφερε ότι οι ήρωες καταδρομείς, που μνημονεύονται, ορκίστηκαν ότι δεν θα επιτρέψουν στους Τούρκους να μολύνουν τα ιερά χώματα της κυπριακής γης, έστω και αν ο εχθρός περνούσε πάνω από τα πτώματά τους. Παρέμειναν στις επάλξεις μέχρι τέλους, με αξιοζήλευτη δύναμη και ηρωισμό, ανέφερε.

«Στους κρίσιμους καιρούς που διανύουμε, υποκλινόμαστε στις αγέρωχες αυτές μορφές των ηρώων Καταδρομέων μας και υποσχόμαστε ότι θα μιμηθούμε το ιερό τους παράδειγμα. Με ομοψυχία και ενότητα δυνάμεων θα παραμείνουμε πιστοί στην προσπάθεια επίτευξης του υπέρτατου εθνικού μας στόχου που δεν είναι άλλος από τη λύτρωση αυτού του τόπου», είπε.

Εξέφρασε ευχαριστίες προς τους εξ Ελλάδος Συνδέσμους καθώς και τους συγγενείς και συζύγους των Ελλαδιτών ηρώων για την εδώ παρουσία.

«Στο πρόσωπό σας, αντικρίζω τους συγγενείς όλων των εξ’ Ελλάδος ηρώων που έδωσαν τη ζωή τους, αλλά και όλων όσοι πολέμησαν εκείνο το μαύρο καλοκαίρι του 1974 στην Κύπρο», σημείωσε.

Παράλληλα εξέφρασε ευχαριστίες και προς τον Παγκύπριο Σύνδεσμο Εφέδρων Καταδρομέων, στον Πρόεδρο και τα μέλη του, που εργάζονται νυχθημερόν, όχι μόνο για να κρατήσουν άσβεστη τη μνήμη των ηρώων, αλλά και για την διατήρηση αγωνιστικού φρονήματος δηλώνοντας «παρών» στον αγώνα που διεξάγεται με αδιαπραγμάτευτο στόχο την απελευθέρωση της Κύπρου.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

02 Μαρτίου
Ιερά Σύνοδος : Ζητά από την κυβέρνηση την ακύρωση του τραγουδιού «El Diablo"
21:19
Κύπρος: 288 κρούσματα, ένας νεκρός
19:58
Συσσώρευση νερού σε διάφορα σημεία στον αυτοκινητόδρομο Λάρνακας – Λευκωσίας
18:33
Εγκρίθηκαν οι κυρώσεις κατά τεσσάρων προσώπων στη Ρωσία για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων
17:25
Ντόμινικ Ράαμπ:Σημείο εκκίνησης το μοντέλο μιας διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας
17:15
Ανησυχούν Υπουργός Υγείας και Συμβουλευτική Επιστημονική Επιτροπή
17:08
Αυτά είναι τα σημεία δειγματοληψίας rapid test για την Τετάρτη (03/03)
16:54
Στο 7,6% η ανεργία το 2020
16:49
Συνεδριάζει αύριο η εκτελεστική της ΚΟΠ για το θέμα των ξένων διαιτητών
16:34
Ζωντανά από το ΡΙΚ το ευρωπαϊκό κλειστού στίβου
16:06
Τρείς αγώνες για την Εθνική Αντρών
16:01
Συνάντηση με τον ηθοποιό Ανδρέα Φυλακτού, είχε η υπουργός Δικαιοσύνης Έμιλυ Γιολίτη.
15:53
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand