3o Φεστιβάλ γλυκού του κουταλιού στην Κακοπετριά

Πάνω από 50 γεύσεις παραδοσιακών γλυκών του κουταλιού έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν οι επισκέπτες στο 3o Φεστιβάλ γλυκού του κουταλιού που πραγματοποιείται στην Κακοπετριά την Κυριακή.

Ανάμεσά τους η Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων Βασιλική Αναστασιάδου η οποία απηύθυνε χαιρετισμό στο φεστιβάλ και προσέφερε χορηγία ύψους 1000 ευρώ εκ μέρους του Υπουργείου.

Η Υπουργός διαβεβαίωσε ότι η Κυβέρνηση είναι ένθερμη υποστηρικτής τέτοιων πρωτοβουλιών, που έχουν ως στόχο, τη διαφύλαξη και προβολή της πολιτιστικής παράδοσης της πατρίδας μας, αλλά και της προβολής και προώθησης των παραδοσιακών μας προϊόντων.

«Εκδηλώσεις όπως η σημερινή, φίλες και φίλοι, πέραν του ψυχαγωγικού τους χαρακτήρα, αποτελούν σημείο αναφοράς και προβολής των ηθών και εθίμων, καθώς και της πολιτιστικής παράδοσης της πατρίδας μας. Η γαστρονομική παράδοση του τόπου αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ταυτότητας μας, η οποία διαμορφώθηκε μέσα από τα βάθη των αιώνων και κληρονομήθηκε σε μας ως παρακαταθήκη», είπε.

Πρόσθεσε ότι το γλυκό του κουταλιού θεωρείται ως ένα από τα πλέον παραδοσιακά Ελληνικά προϊόντα. Δημιουργήθηκε πριν από χιλιάδες χρόνια, από την ανάγκη των ανθρώπων να συντηρήσουν τα άπλετα φρούτα και λαχανικά που τους περίσσευαν απ’ τη σοδιά.

Συμπλήρωσε ότι μια από τις πιο κλασικές τεχνικές που χρησιμοποιούσαν οι νοικοκυρές από αρχαιοτάτων χρόνων ήταν το στέγνωμα στον ήλιο ενώ αργότερα ήρθε και η ειδική συντήρηση μέσα σε σιρόπι, το βράσιμο των φρούτων καθώς και η μετατροπή τους σε μαρμελάδες. Ο όρος, «γλυκό του κουταλιού», πρόσθεσε ήρθε αιώνες αργότερα, όταν στην εποχή των προ παππούδων και των προ γιαγιάδων μας, τα εν λόγω γλυκά, τα κερνούσαν μέσα σε ένα μεγάλο μπολ με πολλά κουταλάκια ή σε μικρά πιατάκια κεράσματος, φυσικά με ένα μικρό κουτάλι.

«Σήμερα, θα έχουμε την ευκαιρία να δοκιμάσουμε 50 γεύσεις αγαπημένων παραδοσιακών γλυκών της Κύπρου και πρέπει να ομολογήσω ότι ανυπομονώ. Πενήντα γλυκύτατοι πειρασμοί στους οποίους ελάχιστοι, είμαι σίγουρη, θα αντισταθούν, παρά τις θερμίδες που τους συνοδεύουν», κατέληξε η Υπουργός.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 01:06

Τελευταιες Ειδησεις

09 Δεκεμβρίου
Ανοιχτοί για όλα τα οχήματα οι δρόμοι που οδηγούν στο Τρόοδος
14:37
Τα σημεία δειγματοληψίας για rapid test την Παρασκευή
14:27
Κυπριακό, μεταναστευτικό και πανδημία ανάμεσα στα θέματα που συζήτησαν Αναστασιάδης και Σάντσεθ
14:15
Πιθανότητα «πολύ μεγαλύτερης» κορύφωσης κρουσμάτων και νοσηλειών Covid στο ΗΒ λόγω της Όμικρον
14:10
Μικρά κέρδη στο Χρηματιστήριο την Πέμπτη
14:06
Θα προωθηθεί η ίδρυση Ινστιτούτου Καρκίνου στην Κύπρο
14:00
CDC Αφρικής: Ίσως χρειαστεί υποχρεωτικός εμβολιασμός-Χωρίς εμβολιασμούς η Ερυθραία
13:49
Ημερίδα Κολύμβησης
13:40
Το πολυασφαλιστικό μπαίνει από την πίσω πόρτα στο ΓΕΣΥ καταγγέλει ο Γενικός Ελεγκτής
13:40
ΠΑΣΠ: «Θεωρούμε ότι ο ορισμός του αιώνιου ντέρμπι είναι παράνομος!»
13:25
DW: «Μοντέλο Κίνας» ακολουθεί ο Ερντογάν για την οικονομία-Πώς αυτό οδηγεί σε μαζική φτωχοποίηση
13:20
Για την πρόκριση η Ανόρθωση, για τους βαθμούς και το γόητρο η Ομόνοια
13:19
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand