ΠτΔ: Ορατό το ενδεχόμενο τριμερούς εντός Οκτωβρίου

Την εκτίμηση ότι ο Γενικός Γραμματέας του Οηε θα συγκαλέσει τριμερή συνάντηση εντός Οκτωβρίου, για να οριστικοιποιηθούν οι όροι αναφοράς εξέφρασε ο Πρόεδρος Αναστασιαδης. Σε συνέντευξη τύπου με την ολοκλήρωση των επαφών του στη Νέα Υόρκη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ότι ο Αντόνιο Γκουτέρες φαίνεται αποφασισμένος να εμπλακεί ουσιαστικά στην προσπάθεια επανέναρξης των διαπραγματεύσεων και ότι θα αποφασίσει τα επόμενα βήματα μετά τη συνάντηση που θα έχει τη Δευτέρα με τον Μουσταφά Ακιτζί.
Ανοικτό παραμένει και το ενδεχόμενο σύγκλησης άτυπης πενταμερούς καθώς σύμφωνα με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη ο Γενικός Γραμματέας του Οηε θεωρεί ότι θα συνέβαλε στην καλύτερη προετοιμασία της επανέναρξης του διαλόγου ώστε να έχει αποτελέσματα. Σε μια άτυπη πενταμερή, πρόσθεσε, υπάρχουν σημαντικά θέματα για να τεθούν επί τάπητος, όπως τα διαδικαστικά ζητήματα και η μεθοδολογία. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δήλωσε ότι εάν και η τουρκική πλευρά επιδείξει ανάλογη αποφασιστικότητα, τότε δημιουργούνται προοπτικές διαλόγου που να μπορεί να έχει αποτέλεσμα.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απέρριψε παράλληλα κάθε συζήτηση για τη μορφή της λύσης του Κυπριακού τονίζοντας ότι η βάση λύσης του Κυπριακού είναι τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, για μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας σε μια Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία, με μια κυριαρχία, ιθαγένεια και διεθνή προσωπικότητα. Τόνισε κατηγορηματικά ότι εάν η Τουρκία θελει να θέσει στο τραπέζι οτιδήποτε άλλο πέραν αυτού που συζητείται, τότε, είναι εκτός συζήτησης.
Αναφερόμενος στη συνάντησή του με τον γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, είπε πως κατέστησε σαφές στον Αντόνιο Γκουτέρες ότι επιδιώκει λύση που να διασφαλίζει τη λειτουργικότητα κράτους και συνεπώς, είπε, τη βιωσιμότητα. Μετέφερε, πρόσθεσε, και την αποφασιστικότητά του να εμπλακεί σε διάλογο βάσει της συναντίληψης για όρους αναφοράς, όπως αυτή επιτεύχθηκε με τον Μουσταφά Ακιντζί τον Αύγουστο.
Ο πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρθηκε συγκεκριμένα στις αξιώσεις της Αγκυρας για διευκρίνηση της μορφής λύσης του Κυπριακού αλλά και στους ισχυρισμούς του τούρκου Υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου ότι ο ίδιος είχε αναφερθεί σε συνομοσπονδία. Τόνισε ότι ποτέ ο ίδιος δεν ξέφυγε από το πλαίσιο της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας. Ανέφερε ότι για να αποφευχθεί το αδιέξιοδο έθεσε εισηγήσεις όπως για αποκεντρωση αρμοδιοτήτων, για επιλογή κοινοβουλευτικού συστήματος και επιλογή του βελγικού μοντέλου. Ηταν είπε, εναλλακτικές προτάσεις για να αποφευχθεί το αδιέξοδο.
Απαντώντας ειδικότερα στον ισχυρισμό του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι ο κύριος Τσαβούσογλου πολύ προσφατα ενθυμήθηκε να αναφέρει ότι τάχα ήταν δική του πρόταση, ενώ όταν ρωτήθηκε είπε σε παλαιότερη συνέντευξή του στον Πολίτη, παρότι ρωτήθηκε, δεν είπε κάτι ανάλογο. Είναι καλά γνωστό, δήλωσε, οτι κατά καιρούς πολλά λέγονται για να προκαλέσουν ρήγμα στην ελληνοκυπριακή κοινότητα. Αυτό το οποίο μετρά, πρόσθεσε, είναι αυτό το οποίο διεβίβασε και δημοσίως και σε συναντήσεις του στα Ηνωμένα Εθνη.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δήλωσε ότι δεν θα ήταν ποτέ διατεθειμένος να αποδεχθεί κάτι το οποίο εν γνώσει του, θα οδηγούσε σε λύση που θα κατέρρεε την επομένη. Υπάρχουν, σημείωσε, κάποιες προυποθέσεις που δημιουργούν λειτουργικό και βιώσιμο το κράτος. Οταν γίνει υπέρβαση αυτων των ορίων, τότε, υπέδειξε, είναι αδιανόητο να τεθεί ενώπιον του λαού λύση η οποία δεν θα μπορεί να γίνει αποδεχτή.

Πηγή: ΡΙΚ Ραδιόφωνο

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 01:07

Τελευταιες Ειδησεις

28 Μαρτίου
Έκθεση ΟΗΕ: Η διαίρεση της Κύπρου εμποδίζει την απόλαυση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από όλους τους κατοίκους
22:08
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
22:00
Εγκρίθηκε από την ολομέλεια ο προϋπολογισμός του ΡΙΚ
21:06
Μίνι ανασχηματισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο
21:02
Δύο παραιτήσεις στην ελληνική κυβέρνηση
20:59
Τι διέταξε το διεθνές δικαστήριο το Ισραήλ
20:52
Πρόεδρος: Δεν θα ακολουθήσουμε πολιτικές που οδήγησαν στα παντοπωλεία
20:49
Έκπτωση 50% στα εξώδικα των 300 ευρώ σε όσους πληρώνουν εντός 30 ημερών
18:48
Φεύγει για Γάζα , το πιθανότερο Σάββατο, το πλοίο Jennifer
17:37
10 Μαΐου η απόφαση για τον Θανάση
17:31
Μονόωρη στάση εργασίας αύριο στο ΡΙΚ, λόγω μη καταβολής μισθών
17:13
ΑΚΕΛ: Η κυβέρνηση αποδεικνύεται για μία ακόμη φορά κατώτερη των περιστάσεων
16:23
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.