Άσκηση έρευνας και διάσωσης έπειτα από σεισμό πραγματοποιείται στη Λάρνακα

Μεγάλης κλίμακας άσκηση έρευνας και διάσωσης έπειτα από σεισμό πραγματοποιείται σήμερα και αύριο στη Λάρνακα, στα πλαίσια εκπαίδευσης των μελών της Πολιτικής Άμυνας από Γερμανούς εκπαιδευτές της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας THW, που είναι η αντίστοιχη Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας της Γερμανίας.

Η άσκηση λαμβάνει χώρα στο Εκπαιδευτικό Κέντρο της Περιφερειακής Διεύθυνσης Πολιτικής Άμυνας στη Λάρνακα.

Σε δηλώσεις του ο Ανδρέας Φραντζής, Διοικητής της Πολιτικής Άμυνας, ανέφερε ότι «στα πλαίσια των προσπαθειών της Υπηρεσίας για αναβάθμιση των ικανοτήτων των ομάδων μας, έχουμε προσεγγίσει τους Γερμανούς ομολόγους μας την THW, δηλαδή τον αντίστοιχο Οργανισμό Πολιτικής Προστασίας της Γερμανίας, ο οποίος έχει αποστείλει πέντε εμπειρογνώμονες, με στόχο να καταγράψουν τις δυνατότητες μας στην αντιμετώπιση ενός σεισμού. Απώτερος σκοπός της άσκησης είναι η βελτίωση των ικανοτήτων μας για διάσωση του κοινού μετά από ένα καταστροφικό σεισμό».

Πρόσθεσε ότι «στη διήμερη άσκηση Έρευνας και Διάσωσης που γίνεται επί του πεδίου μετά τον σεισμό, συμμετέχουν εθελοντικές ομάδες έρευνας και διάσωσης, οι οποίες είναι αξιόλογες, καταρτισμένες επαρκώς και διαθέτουν τον απαραίτητο εξοπλισμό. Θέλουμε αυτές οι ομάδες να καταστούν καλύτερες για να μπορούν σε ένα μεγάλο καταστροφικό σεισμό να σταθούν δίπλα στους πολίτες».

Όπως είπε ο κ. Φραντζής «είμαστε τυχεροί που έχουμε σήμερα δίπλα μας τους Γερμανούς εμπειρογνώμονες για να καταγράψουμε όλες τις ελλείψεις που ενδεχομένως παρατηρηθούν, μέσα από αυτή την άσκηση. Επίσης σήμερα παρευρίσκονται και παρακολουθούν την άσκηση εκπρόσωποι όλων των επαρχιών που ασχολούνται με την Πολιτική Άμυνα ούτως ώστε να καταγράψουμε τις δυνατότητες αλλά και τις αδυναμίες μας, ώστε υπό την καθοδήγηση των Γερμανών εμπειρογνωμόνων, να καταστούμε καλύτεροι».

Απαντώντας σε ερώτηση, ο Διοικητής της Πολιτικής Άμυνας είπε πως «στην άσκηση συμμετέχουν περίπου 40 άτομα, πλαισιωμένα από υποστηρικτικό προσωπικό, όπως νοσηλευτές, γιατρό και πολιτικό μηχανικό. Γενικά συμμετέχουν όλοι όσοι απαιτούνται προκειμένου να συσταθούν και να λειτουργήσουν οι ομάδες μας σε πραγματικές συνθήκες», είπε, και σημείωσε πως «κατά τη διάρκεια της άσκησης θα εξεταστεί η φυσική κατάσταση αλλά και πνευματική ικανότητα των συμμετεχόντων σε συνθήκες έντονου στρες, πολλών ωρών εργασίας και πολλαπλών απαιτήσεων».

Σημειώνεται ότι το σενάριο της άσκησης αφορούσε μεγάλης κλίμακας σεισμό στην Κύπρο, αποτέλεσμα του οποίου ήταν να υπάρξει μεγάλος αριθμός κατάρρευσης κτιρίων, θανάτων και τραυματισμών, ενώ αρκετοί πολίτες παγιδεύτηκαν σε συντρίμμια. Σύμφωνα με το σενάριο, μετά τον σεισμό σημειώθηκε διακοπή παροχής ηλεκτρικού ρεύματος και τηλεπικοινωνιών, γεγονός που δημιούργησε πρόσθετα προβλήματα.

Η Δύναμη Πολιτικής Άμυνας, μαζί με όλες τις συναρμόδιες υπηρεσίες του Κράτους, ανταποκρίθηκε για αντιμετώπιση των επιπτώσεων, ενώ η άσκηση εξέτασε ειδικά το θέμα της έρευνας, εντοπισμού και διάσωσης παγιδευμένων ατόμων από συντρίμμια σπιτιών που είχαν καταρρεύσει.

Στα πλαίσια αυτά, οι διασώστες της Δύναμης Πολιτικής Άμυνας έλαβαν οδηγίες για ανταπόκριση και με τον εξοπλισμό τους, ανταποκρίθηκαν στο σημείο που τους υποδείχθηκε, όπου είχαν να αντιμετωπίσουν σενάριο με πολλαπλά θύματα, κάποια από τα οποία ήταν πλήρως καταχωμένα και τραυματισμένα.

Κατά τη διάρκεια της άσκησης έγινε χρήση ειδικού εξοπλισμού έρευνας και διάσωσης αλλά και ειδικά εκπαιδευμένων διασωστικών σκυλιών.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 01:07

Τελευταιες Ειδησεις

23 Σεπτεμβρίου
Απόψε η συνάντηση Μητσοτάκη - Γκουτέρες- Προϋπόθεση για λύση, η απόσυρση του κατοχικού στρατού και η άρση των εγγυήσεων, θα τονίσει ο Κ. Μητσοτάκης στον ΓΓ του ΟΗΕ
21:45
Δικαστήριο στην Ολλανδία επέτρεψε σε έναν 12χρονο να εμβολιαστεί παρά την αντίθεση του πατέρα του
21:36
Βέλγιο: Μαχαίρωσε την πρώην σύζυγό του και την κόρη τους- Συνελήφθη ο δράστης
21:20
Δεν θα χρειάζονται από τις 27 Σεπτεμβρίου αρνητικό αποτέλεσμα τεστ όσα εμβολιασμένα άτομα περνούν από τα οδοφράγματα
20:59
Τη συνδεσιμότητα των αεροπορικών μεταφορών, ήγειρε ο Υπ. Μεταφορών στο Συμβούλιο ΕΕ
20:30
«Μουσική στην πόλη»: Σε απευθείας μετάδοση από το ΡΙΚ η συναυλία της Συμφωνικής Οχήστρας Κύπρου αύριο βράδυ (trailer)
20:04
Σταθερά ψηλά τα ημερήσια κρούσματα και θάνατοι από κορoνοϊό στο Ηνωμένο Βασίλειο
19:55
Δύο θάνατοι και 145 νέα περιστατικά κορονοϊού
19:39
Λεμέρ: Η Ευρώπη δεν μπορεί πλέον να υπολογίζει» στις ΗΠΑ για την προστασία της
19:19
Σε απευθείας μετάδοση από το ΡΙΚ η αυριανή προσφώνηση του Προέδρου της Δημοκρατίας στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ
19:14
Ερντογάν για ταξίδι στις ΗΠΑ: Δεν ξεκινήσαμε καλά με τον Μπάιντεν – Δεν υποχωρούμε στους S-400
18:55
Χαιρετίζει τη ψήφιση των νόμων για την αγορά ηλεκτρισμού η Υπουργός Ενέργειας
18:41
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand