Άσκηση έρευνας και διάσωσης έπειτα από σεισμό πραγματοποιείται στη Λάρνακα

Μεγάλης κλίμακας άσκηση έρευνας και διάσωσης έπειτα από σεισμό πραγματοποιείται σήμερα και αύριο στη Λάρνακα, στα πλαίσια εκπαίδευσης των μελών της Πολιτικής Άμυνας από Γερμανούς εκπαιδευτές της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας THW, που είναι η αντίστοιχη Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας της Γερμανίας.

Η άσκηση λαμβάνει χώρα στο Εκπαιδευτικό Κέντρο της Περιφερειακής Διεύθυνσης Πολιτικής Άμυνας στη Λάρνακα.

Σε δηλώσεις του ο Ανδρέας Φραντζής, Διοικητής της Πολιτικής Άμυνας, ανέφερε ότι «στα πλαίσια των προσπαθειών της Υπηρεσίας για αναβάθμιση των ικανοτήτων των ομάδων μας, έχουμε προσεγγίσει τους Γερμανούς ομολόγους μας την THW, δηλαδή τον αντίστοιχο Οργανισμό Πολιτικής Προστασίας της Γερμανίας, ο οποίος έχει αποστείλει πέντε εμπειρογνώμονες, με στόχο να καταγράψουν τις δυνατότητες μας στην αντιμετώπιση ενός σεισμού. Απώτερος σκοπός της άσκησης είναι η βελτίωση των ικανοτήτων μας για διάσωση του κοινού μετά από ένα καταστροφικό σεισμό».

Πρόσθεσε ότι «στη διήμερη άσκηση Έρευνας και Διάσωσης που γίνεται επί του πεδίου μετά τον σεισμό, συμμετέχουν εθελοντικές ομάδες έρευνας και διάσωσης, οι οποίες είναι αξιόλογες, καταρτισμένες επαρκώς και διαθέτουν τον απαραίτητο εξοπλισμό. Θέλουμε αυτές οι ομάδες να καταστούν καλύτερες για να μπορούν σε ένα μεγάλο καταστροφικό σεισμό να σταθούν δίπλα στους πολίτες».

Όπως είπε ο κ. Φραντζής «είμαστε τυχεροί που έχουμε σήμερα δίπλα μας τους Γερμανούς εμπειρογνώμονες για να καταγράψουμε όλες τις ελλείψεις που ενδεχομένως παρατηρηθούν, μέσα από αυτή την άσκηση. Επίσης σήμερα παρευρίσκονται και παρακολουθούν την άσκηση εκπρόσωποι όλων των επαρχιών που ασχολούνται με την Πολιτική Άμυνα ούτως ώστε να καταγράψουμε τις δυνατότητες αλλά και τις αδυναμίες μας, ώστε υπό την καθοδήγηση των Γερμανών εμπειρογνωμόνων, να καταστούμε καλύτεροι».

Απαντώντας σε ερώτηση, ο Διοικητής της Πολιτικής Άμυνας είπε πως «στην άσκηση συμμετέχουν περίπου 40 άτομα, πλαισιωμένα από υποστηρικτικό προσωπικό, όπως νοσηλευτές, γιατρό και πολιτικό μηχανικό. Γενικά συμμετέχουν όλοι όσοι απαιτούνται προκειμένου να συσταθούν και να λειτουργήσουν οι ομάδες μας σε πραγματικές συνθήκες», είπε, και σημείωσε πως «κατά τη διάρκεια της άσκησης θα εξεταστεί η φυσική κατάσταση αλλά και πνευματική ικανότητα των συμμετεχόντων σε συνθήκες έντονου στρες, πολλών ωρών εργασίας και πολλαπλών απαιτήσεων».

Σημειώνεται ότι το σενάριο της άσκησης αφορούσε μεγάλης κλίμακας σεισμό στην Κύπρο, αποτέλεσμα του οποίου ήταν να υπάρξει μεγάλος αριθμός κατάρρευσης κτιρίων, θανάτων και τραυματισμών, ενώ αρκετοί πολίτες παγιδεύτηκαν σε συντρίμμια. Σύμφωνα με το σενάριο, μετά τον σεισμό σημειώθηκε διακοπή παροχής ηλεκτρικού ρεύματος και τηλεπικοινωνιών, γεγονός που δημιούργησε πρόσθετα προβλήματα.

Η Δύναμη Πολιτικής Άμυνας, μαζί με όλες τις συναρμόδιες υπηρεσίες του Κράτους, ανταποκρίθηκε για αντιμετώπιση των επιπτώσεων, ενώ η άσκηση εξέτασε ειδικά το θέμα της έρευνας, εντοπισμού και διάσωσης παγιδευμένων ατόμων από συντρίμμια σπιτιών που είχαν καταρρεύσει.

Στα πλαίσια αυτά, οι διασώστες της Δύναμης Πολιτικής Άμυνας έλαβαν οδηγίες για ανταπόκριση και με τον εξοπλισμό τους, ανταποκρίθηκαν στο σημείο που τους υποδείχθηκε, όπου είχαν να αντιμετωπίσουν σενάριο με πολλαπλά θύματα, κάποια από τα οποία ήταν πλήρως καταχωμένα και τραυματισμένα.

Κατά τη διάρκεια της άσκησης έγινε χρήση ειδικού εξοπλισμού έρευνας και διάσωσης αλλά και ειδικά εκπαιδευμένων διασωστικών σκυλιών.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 01:07

Τελευταιες Ειδησεις

28 Σεπτεμβρίου
Γενικός Διευθυντής ΥΠΟΙΚ: Η διαδικασία ανανέωσης της σύμβασης για τη διαχείριση των αεροδρομίων ήταν διάφανη και νόμιμη
08:46
Σολτς: Τα δημοψηφίσματα στις ουκρανικές περιοχές είναι απάτη
07:57
Κασουλίδης: Το ενδεχόμενο σύρραξης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας είναι το τελευταίο πιθανό σενάριο, αλλά δεν πρέπει να αποκλείεται
07:55
Μεγάλες καταστροφές σε υποδομές και καλλιέργειες προκάλεσε στην Κούβα ο κυκλώνας Ιαν
06:36
Βαριά ήττα της Εθνικής Κύπρου από το Κόσοβο
06:28
Προσήλωση Βρετανίας στις προσπάθειες λύσης του Κυπριακού υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών
06:26
Συνεδριάζει σήμερα το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας με βασικά θέματα συζήτησης, τις εξελίξεις στο Αιγαίο και στο κυπριακό
06:24
Δένδιας: H Ελλάδα είναι ανοικτή για εποικοδομητικό διάλογο με την Τουρκία στη βάση του Διεθνούς Δικαίου
06:23
ΓΓ ΝΑΤΟ: Απαράδεχτη η οποιαδήποτε χρήση πυρηνικών όπλων από ΗΠΑ
06:21
Μεγάλες ζημιές σε τρεις υποθαλάσσιες γραμμές του αγωγού Nord Stream της Ρωσίας στη βαλτική θάλασσα
06:18
Νέο πακέτο όπλων και πυρομαχικών αξίας 1,1 δις δολαρίων από ΗΠΑ
06:15
Συντριπτικά ποσοστά στα δημοψηφίσματα  υπέρ της προσάρτησης στη Ρωσική Ομοσπονδία
06:10
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand