Κυπριανού και Προδρόμου στο ΡΙΚ για ομιλία ΠτΔ

Σημαντική χαρακτήρισε την ομιλία του Προέδρου Αναστασιάδη στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού επισημαίνοντας ότι έδωσε απαντήσεις σε πολλά θέματα.

Υπογράμμισε, ωστόσο, ότι δεν είναι με μία ομιλία που επιλύονται τα προβλήματα, για να προσθέσει ότι χρειάζεται συνέχεια και συνέπεια στις πράξεις και τοποθετήσεις, προκειμένου να επιτευχθεί ο επιδιωκόμενος στόχος.  
Μιλώντας στο Τρίτο, ο κύριος Κυπριανού ευχήθηκε η χθεσινή ομιλία του Προέδρου, να σηματοδοτήσει μία νέα εποχή, με ξεκάθαρες θέσεις, καθότι όπως ανέφερε, μόνο με αυτό τον τρόπο μπορεί να επιτευχθεί λύση στη συμφωνημένη βάση.
Τόνισε παράλληλα, πως το σημαντικότερο είναι να καταφέρει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να πείσει τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, ότι είναι έτοιμος να διαπραγματευθεί μέχρι τέλους. Είπε, ότι ο Πρόεδρος έχει αποδεχθεί φραστικά το πλαίσιο Γκουτέρες, αλλά θέτει τέτοιους όρους και προϋποθέσεις που αναιρούν στην ουσία, όλα όσα λέει ότι αποδέχεται.
Ο γενικός γραμματέα του ΑΚΕΛ, είπε ακόμη, ότι ο Αντόνιο Γκουτέρες δεν έχει πεισθεί πως οι δύο ηγέτες στην Κύπρο και η Τουρκία, είναι αποφασισμένοι να προχωρήσουν τη διαπραγμάτευση μέχρι τέλους.  
Για το θέμα της πολιτικής ισότητας, είπε ότι ο Πρόεδρος στην ομιλία του στη Γενική Συνέλευση έδωσε σφαιρικά τη θέση του, η οποία όπως ανέφερε, είναι εντελώς διαφορετική από τις θέσεις που εξέφρασε στο Λονδίνο, πριν από μερικές ημέρες, καθ' οδόν για τη Νέα Υόρκη.
Ο Άντρος Κυπριανού σημείωσε ότι ο Γενικός Γραμματέας θα πρέπει να ζητήσει από την Τουρκία να ξεκαθαρίσει τις θέσεις της, προσθέτοντας πως εάν δεν συνεργαστεί στην ορθή βάση, τα πράγματα θα είναι εξαιρετικά δύσκολα. Ωστόσο, ακόμη και σε αυτή την περίπτωση, ανέφερε, η πλευρά μας θα πρέπει να παραμείνει προσηλωμένη στο σωστό πλαίσιο λύσης, προκειμένου η Τουρκία να μείνει εκτεθειμένη.Απαντώντας στον γενικό γραμματέα του ΑΚΕΛ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Πρόδρομος Προδρόμου ανέφερε ότι αυτός ο οποίος επιδεικνύει συνέπεια εδώ και δύο χρόνια είναι ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, ζητώντας επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, κάτι το οποίο η Τουρκία αρνείται.


Μιλώντας, επίσης στο Τρίτο, ο κύριος Προδρόμου τόνισε ότι δεν υπάρχει θέμα πολιτικής ισότητας, επειδή η Ελληνοκυπριακή πλευρά την έχει αποδεχθεί, όπως ακριβώς προβλέπεται στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών. Η Τουρκοκυπριακή πλευρά, σημείωσε, ζητά κάτι διαφορετικό από αυτό το οποίο προνοούν τα ψηφίσματα του ΟΗΕ.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι κατά τη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών θα διαφανεί με πιο τρόπο προχωρεί η διαδικασία. Σημείωσε, ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα συναντήσει τον Αντώνιο Γκουτέρες με θετικό πνεύμα και θετική προσέγγιση, και θα επαναλάβει ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά επιθυμεί συνέχιση της διαδικασίας στη βάση της καταρχήν συμφωνία, που επιτεύχθηκε στην παρουσία της κυρίας Λουτ. Από 'κει και πέρα, ανέφερε, ο Πρόεδρος θα δει πως βλέπει τα πράγματα ο ίδιος ο Γενικός Γραμματέας.  
Ο κύριος Προδρόμου είπε ότι η εμπλοκή που σημειώθηκε στη συνομολόγηση των όρων, δεν αφορά μόνο την πολιτική ισότητα, αλλά διάφορα ζητήματα τα οποία έθεσε η Τουρκία, επιδιώκοντας τη μη συνέχιση των διαπραγματεύσεων.
Χαρακτήρισε, επίσης, σημαντική και τη συνάντηση με τους μονίμους αντιπροσώπους των πέντε Μονίμων Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, ενόψει του γεγονότος ότι η κυβέρνηση θα απευθυνθεί στο Σώμα προκειμένου να καταγγείλει τις απειλές της Τουρκίας για εποικισμό της Αμμοχώστου.

Σύνταξη: Χρήστος Πάσιος

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 01:08

Τελευταιες Ειδησεις

28 Σεπτεμβρίου
Γενικός Διευθυντής ΥΠΟΙΚ: Η διαδικασία ανανέωσης της σύμβασης για τη διαχείριση των αεροδρομίων ήταν διάφανη και νόμιμη
08:46
Σολτς: Τα δημοψηφίσματα στις ουκρανικές περιοχές είναι απάτη
07:57
Κασουλίδης: Το ενδεχόμενο σύρραξης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας είναι το τελευταίο πιθανό σενάριο, αλλά δεν πρέπει να αποκλείεται
07:55
Μεγάλες καταστροφές σε υποδομές και καλλιέργειες προκάλεσε στην Κούβα ο κυκλώνας Ιαν
06:36
Βαριά ήττα της Εθνικής Κύπρου από το Κόσοβο
06:28
Προσήλωση Βρετανίας στις προσπάθειες λύσης του Κυπριακού υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών
06:26
Συνεδριάζει σήμερα το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας με βασικά θέματα συζήτησης, τις εξελίξεις στο Αιγαίο και στο κυπριακό
06:24
Δένδιας: H Ελλάδα είναι ανοικτή για εποικοδομητικό διάλογο με την Τουρκία στη βάση του Διεθνούς Δικαίου
06:23
ΓΓ ΝΑΤΟ: Απαράδεχτη η οποιαδήποτε χρήση πυρηνικών όπλων από ΗΠΑ
06:21
Μεγάλες ζημιές σε τρεις υποθαλάσσιες γραμμές του αγωγού Nord Stream της Ρωσίας στη βαλτική θάλασσα
06:18
Νέο πακέτο όπλων και πυρομαχικών αξίας 1,1 δις δολαρίων από ΗΠΑ
06:15
Συντριπτικά ποσοστά στα δημοψηφίσματα  υπέρ της προσάρτησης στη Ρωσική Ομοσπονδία
06:10
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand