Υπεγράφη η συλλογική σύμβαση για την οικοδομική βιομηχανία, κατοχυρώνονται βασικοί όροι

Υπογράφηκε σήμερα η νέα συλλογική σύμβαση στην οικοδομική βιομηχανία για την περίοδο 2019 -2021, ύστερα από μακροχρόνιες διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών και την υποβολή μεσολαβητικής πρότασης από την Υπουργό Εργασίας. Η σύμβαση καλύπτει περίπου 30,000 εργαζόμενους στον τομέα των κατασκευών και βάσει της συμφωνίας στην οποία κατέληξαν οι δύο πλευρές, γίνεται αποδεχτή η κατοχύρωση μέσω νομοθετικής ρύθμισης αριθμού βασικών όρων που περιέχονται στη σύμβαση.


Τη συλλογική σύμβαση υπέγραψαν η Υπουργός Εργασίας Ζέτα Αιμιλιανίδου και οι κοινωνικοί εταίροι ΣΕΚ, ΠΕΟ, ΔΕΟΚ και Ομοσπονδία Συνδέσμων Εργολάβων Οικοδομών Κύπρου (ΟΣΕΟΚ), στο Υπουργείο Εργασίας.

Η σύμβαση υπογράφεται ύστερα από μία μακροχρόνια διαβούλευση και διαπραγμάτευση, σημείωσε σε δηλώσεις της η Υπουργός Εργασίας Ζέτα Αιμιλιανίδου, ευχαριστώντας τους κοινωνικούς εταίρους για την προσπάθεια που κατέβαλαν. «Το θεωρώ πολύ σημαντικό και για τους εργαζόμενους αλλά και για τους εργοδότες γιατί με αυτό τον τρόπο διασφαλίζεται η εργατική ειρήνη, που είναι πολύ σημαντική, σε ένα πολύ σημαντικό τομέα της οικονομίας, την οικοδομική βιομηχανία», σημείωσε η Υπουργός.

Διευκρίνισε δε ότι το κείμενο της σύμβασης αποτελεί την καταρχήν συμφωνία των δύο πλευρών, η οποία επικυρώθηκε από τις γενικές συνελεύσεις τόσο των συντεχνιών όσο και των εργοδοτών.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της ΟΣΕΟΚ Κώστας Ρουσιάς εξέφρασε την ελπίδα ότι θα υπάρξουν καλύτερες μέρες με την ανάπτυξη που έχει η οικονομία, σημειώνοντας πως σε περίοδο εργατικής ειρήνης ο κατασκευαστικός τομέας μπορεί να αποδώσει ακόμα περισσότερο.

Ο ΓΓ της συντεχνίας οικοδόμων της ΣΕΚ Γιαννάκης Ιωάννου δήλωσε ότι ο πρώτος στόχος ήταν η νομοθετική ρύθμιση σοβαρών άρθρων της συλλογικής σύμβασης ούτως ώστε «η κοινωνία της οικοδομικής βιομηχανίας» να επωφελείται των ωφελημάτων και των δικαιωμάτων με βάση νομοθετική ρύθμιση, ανεξάρτητα της συνδικαλιστικής δράσης. Υπήρξαν κάποιες επιστροφές αποκοπών οι οποίες, όπως ανέφερε, «δεν ήταν τόσο αρκετές», αλλά έγιναν αποδεκτές «στο βωμό της νομοθετικής ρύθμισης», ώστε να κατοχυρωθούν οι εργαζόμενοι. Πρόσθεσε πως όλες οι πλευρές αναμένουν ότι η Βουλή, όταν θα κατατεθεί ενώπιον της το νομοσχέδιο, θα προωθήσει την υλοποίηση της συμφωνίας.

Για ιστορική ημέρα μίλησε ο ΓΓ της συντεχνίας Οικοδόμων ΠΕΟ Μιχάλης Παπανικολάου, σημειώνοντας ότι αυτό που απομένει είναι να εφαρμοστούν στην πράξη όσα συμφωνήθηκαν. «Είναι όλα θεωρητικά. Στην πράξη θα προσπαθήσουμε να τα εφαρμόσουμε για το καλό και των εργαζομένων αλλά και της βιομηχανίας γενικά», συμπλήρωσε.

Ο ΓΓ της συντεχνίας οικοδόμων της ΔΕΟΚ, Στέλιος Ευστρατίου, είπε ότι το αποτέλεσμα «δεν ήταν και το αναμενόμενο για την εργατική πλευρά», ωστόσο θα επωφεληθούν και οι δύο πλευρές και θα υπάρξει εργατική ειρήνη τα επόμενα χρόνια.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 01:08

Τελευταιες Ειδησεις

19 Σεπτεμβρίου
Οκτώ τετραγωνικά χιλιόμετρα κατέκαψε η πυρκαγιά σε Γιόλου – Μηλιού και Σίμου- Δρύμου
20:28
Λάβα και στάχτες εκλύονται από το ηφαίστειο Κούμπρε Βιέχα στη Λα Πάλμα
19:42
94 νέα περιστατικά της νόσου COVID-19 εντοπίστηκαν την Κυριακή, κανένας θάνατος
19:24
Επαφές Υπουργού Εξωτερικών στη Νέα Υόρκη
18:55
Υπό μερικό έλεγχο η πυρκαγιά στην επαρχία Πάφου
18:15
Η Κύπρος «κλείδωσε» το χάλκινο μετάλλιο στην ομαδική κατάταξη των βετεράνων
17:55
Με ήττα αποχαιρέτησε ο ΑΠΟΕΛ το EHF European Cup
17:53
Στη Νέα Υόρκη ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, αρχίζει τις επαφές και ενημερώνει για τις εξελίξεις στο Κυπριακό
17:38
Ρωσία: Οι κάλπες άρχισαν να κλείνουν στην τελευταία ημέρα των βουλευτικών εκλογών
17:23
Ο νέος Δήμαρχος του Γιοχάνεσμπουργκ σκοτώθηκε σε τροχαίο
16:08
Εκτός ελέγχου η φωτιά σε περιοχή της Σίμου, κλήθηκε προσωπικό εκτός υπηρεσίας
15:47
Εκπρόσωπος των Ταλιμπάν κάνει έκκληση για περισσότερη βοήθεια από τη διεθνή κοινότητα
15:45
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand