Σε αναμονή της συνάντησης ΓΓ ΟΗΕ με Πρόεδρο η Λευκωσία για τις προθέσεις Γκουτέρες

Η Λευκωσία αναμένει την αυριανή συνάντηση του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να μάθει τι σκοπεύει να κάνει ο κ. Γκουτέρες στο Κυπριακό.

Αυτό ανέφερε κυβερνητική πηγή, που εκτίμησε ότι ο Γενικός Γραμματέας θα επιχειρήσει να προχωρήσει σε μια τριμερή συνάντηση μέσα στον Οκτώβριο, ενώ δεν αναμένει καινούργια επίσκεψη στην Κύπρο της συμβούλου Τζέιν Χολ Λουτ.

«Θα προσπαθήσουμε να διευκρινίσουμε στην αυριανή συνάντηση ποια θα είναι τα επόμενα βήματα του Γενικού Γραμματέα, αφού οι όροι αναφοράς ήταν σχεδόν έτοιμοι», σημείωσε η ίδια πηγή.

Με βάση την ενημέρωση που είχε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας από τον Έλληνα Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο ΓΓ του ΟΗΕ επανέλαβε γενικά ότι θέλει να γίνει σωστή προετοιμασία, να συμφωνηθούν οι όροι αναφοράς και να υπάρχει ένα πλαίσιο.

«Δεν μπορώ να πάω ξανά σε διάσκεψη, όπως πήγα την προηγούμενη φορά» και ότι «πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι θα είναι ουσιαστικές οι διαπραγματεύσεις», φέρεται να είπε ο ΓΓ στον Ελληνα Πρωθυπουργό.

Για το περιεχόμενο της συνομιλίας Μητσοτάκη – Ερντογάν, είπε πως δεν έγινε εκτενής αναφορά στο Κυπριακό. Ο Ταγίπ Ερντογάν φέρεται να ξεκίνησε με τον ισχυρισμό ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά επιδιώκει «να κλέψει» τους Τουρκοκύπριους στο θέμα της ενέργειας. Ο κ. Μητσοτάκης φέρεται να αναφέρθηκε στην πρόταση του Προέδρου Αναστασιάδη και ότι ήδη υπάρχουν συγκλίσεις γι’ αυτό το ζήτημα, όπως επίσης «ειδικό ταμείο». Είπε επίσης ότι η Ελλάδα στηρίζει αυτή την πρωτοβουλία.

Επίσης, για τη λύση, ο Τ. Ερντογάν φέρεται να είπε «να δούμε τι λύση θέλουμε» και τότε ο Έλληνας Πρωθυπουργός τόνισε ότι «εμείς, όπως και η ελληνοκυπριακή πλευρά υποστηρίζουμε και παραμένουμε πιστοί στο πλαίσιο των αποφάσεων και των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών» και ότι «δεν πρέπει να ανοίγονται άλλα ζητήματα και να επικεντρωθούμε στην προσπάθεια του ΟΗΕ».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 01:08

Τελευταιες Ειδησεις

29 Σεπτεμβρίου
Από 1η Νοεμβρίου γιατροί που δεν είναι στο ΓΕΣΥ δεν θα μπορούν να ασκούν ιατρικές πράξεις εντός νοσοκομείων του συστύματος
13:05
Παράνομη απόπειρα αρπαγής γης δια της βίας αποκάλεσε τα δημοψηφίσματα της Ρωσίας η πρόεδρος της Κομισιόν
12:32
Ο Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας στο ΡΙΚ
12:20
Συναγερμός από τον εντοπισμό κουνουπιών "Aedes aegypti" στην περιοχή της Δρομολαξιάς
12:08
Υπερασπίζεται τα οικονομικά μέτρα η Λιζ Τρας ενώ εντείνεται η κριτική
11:36
Τμήμα Μετεωρολογίας - 2ο Δελτίο καιρού 29/09/22
11:14
Σύνοδος ΕUMED-9: Ο ΠτΔ θα αναφερθεί στις απειλές που θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια της Μεσογείου
11:11
Διεθνές Συνέδριο: «Το Κίτιο και οι Φοίνικες στην Μεσόγειο Θάλασσα»
10:44
Μητσοτάκης: "Τα νερά μας θα μείνουν απόρθητα" , "...όποιος παραβιάζει τα σύνορα τιμωρείται"
10:41
Το... δίλημμα των χορηγών
10:26
Στις 9 Οκτωβρίου η κλήρωση των ομίλων του EURO 2024
10:22
Αρχίζει σήμερα το Πρωτάθλημα Futsal
10:20
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand