ΠτΔ στη ΓΣ του ΟΗΕ: Πρέπει να τερματιστεί το απαράδεκτο στάτους-κβο- Παραπλανητικές οι αναφορές του Ερντογάν περί αδιαλλαξίας των Ε/κ

​Την πλήρη αφοσίωσή και την στήριξή του στην νέα προσπάθεια του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων από εκεί που σταμάτησαν στο Κραν Μοντανά, εξέφρασε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Προσφωνώντας τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε την ανάγκη τερματισμού του απαράδεκτου στάτους- κβο που επικρατεί στην Κύπρο, ως αποτέλεσμα της παράνομης τουρκικής εισβολής, της κατοχής του ενός τρίτου της χώρας και του βίαιου εκτοπισμού του 40% του πληθυσμού.
Υπογράμμισε ότι η διευθέτηση του κυπριακού δεν πρέπει να αποκλίνει από τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και τις Ευρωπαϊκές αρχές και αξίες.
Τόνισε, επίσης, ότι η επίλυση του Κυπριακού θα πρέπει να δημιουργήσει ένα βιώσιμο, λειτουργικό και διαρκές ομόσπονδο Κράτος, απαλλαγμένο από ξένες εξαρτήσεις, ξένα στρατεύματα και επεμβατικά δικαιώματα τρίτων χωρών.
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης υπέδειξε πως ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη προσπάθειες επανέναρξης των συνομιλιών, οι πρόσφατες ενέργειες της Τουρκίας, παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο και υπονομεύουν τις προσπάθειες για πραγματοποίησης ουσιωδών διαπραγματεύσεων.
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης τόνισε ότι δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτή η διπλωματία των κανονιοφόρων, οι τακτικές εκβιασμού και οι προσπάθειες εξαναγκασμού της ελληνοκυπριακής πλευράς να διαπραγματευθεί υπό πίεση.
Κατήγγειλε την Τουρκία ότι παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας στην διεθνώς αναγνωρισμένη αποκλειστική οικονομική της ζώνη και την υφαλοκρηπίδα της.
Κατήγγειλε επίσης την Άγκυρα ότι σχεδιάζει τον εποικισμό της περίκλειστης πόλης των Βαρωσίων.
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επισήμανε πως η Κυπριακή Δημοκρατία αντιμετωπίζει και την ολοένα αυξανόμενη επιθετική διάταξη του τουρκικού στρατού στην νεκρή ζώνη.
Οι εξελίξεις αυτές είπε, καθιστούν το ρόλο και την αποστολή της ειρηνευτικής δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο, πιο αναγκαία από ποτέ.
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης χαρακτήρισε παραπλανητικές τις αναφορές στις οποίες προέβη από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης, ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν περί αδιαλλαξίας της ελληνοκυπριακής πλευράς. Υπογράμμισε ότι κάθε άλλο παρά αδιαλλαξία δεικνύει η πρόθεση και η επιθυμία της ελληνοκυπριακής πλευράς για εγκαθίδρυση ενός ανεξάρτητου και κυρίαρχου κράτους, απαλλαγμένου από παρουσία κατοχικών στρατευμάτων. Κάθε άλλο παρά αδιαλλαξία, πρόσθεσε, δεικνύει η επιθυμία τερματισμού της αναχρονιστικής Συνθήκης Εγγυήσεων. Σχολιάζοντας τον ισχυρισμό Ερντογάν ότι η Τουρκία ακολουθεί λογική προσέγγιση στο θέμα των ενεργειακών πόρων και ότι θα προστατεύσει τα νόμιμα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων μέχρι τέλους, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης διερωτήθηκε εάν αποτελεί λογική προσέγγιση, η μονομερής και παράνομη διενέργεια γεωτρήσεων στην ΑΟΖ μίας άλλης χώρας, με την απειλή χρήσης βίας. Διερωτήθηκε, παράλληλα, ποιού τα δικαιώματα προστατεύει η Τουρκία, όταν οι διεκδικήσεις της περιορίζουν την ΑΟΖ της Κύπρου κατά 44 τοις εκατόν, εις βάρος των δικαιωμάτων και των συμφερόντων τόσο των Ελληνοκυπρίων όσο και των Τουρκοκυπρίων.

Σύνταξη: Παναγιώτης Γιωργαλλής

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 01:08

Τελευταιες Ειδησεις

24 Σεπτεμβρίου
Η μείωση του βασικού επιτοκίου από την τουρκική ΚΤ προκάλεσε αναταραχές
18:47
Τηλεφωνική επικοινωνία Μακρόν-Τζόνσον
18:44
Η ΕΕ καταδικάζει τις κυβερνοεπιθέσεις «Ghostwriter» και δείχνει τη Ρωσία
18:30
Συνάντηση ΠτΔ - Λαβρόφ: Προσηλωμένη η Μόσχα σε λύση η οποία να συνάδει με τα ψηφίσματα των ΗΕ
18:06
Ηθική υποχρέωση του Γ. Ελεγκτή να συζητήσει δημόσια την έκθεσή του, υποστηρίζει ο Δήμαρχος Παραλιμνίου
17:53
Την προσήλωση της ΚΔ για επίτευξη λύσης του κυπριακού στη βάση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας επανέλαβε ο ΠτΔ (βίντεο)
16:51
«Στη χώρα του γιατί»: Η εκπομπή που δίνει απαντήσεις στις πιο αθώες ψυχές με τον πιο ευφάνταστο τρόπο (trailer+photos)
16:31
Πτώση για την τιμή R του κορωνοϊού στην Αγγλία
16:17
Γεγονός οι πρώτες ουρές οχημάτων στα πρατήρια στη Βρετανία από οδηγούς που φοβούνται ελλείψεις καυσίμων
15:57
ΥΠΠΑΝ: Tο Πρόγραμμα του σχολικού αθλητισμού να εμπνεύσει στα παιδιά την αγάπη για την άσκηση
15:57
Ευχαριστίες Προέδρου Βουλής προς τον Πρέσβη της Κίνας για τις σταθερές θέσεις στο Κυπριακό
15:45
Xρηματοδότηση ύψους €65,5 εκ. από Τράπεζα Αναπτύξεως Συμβουλίου της Ευρώπης για ανέγερση και επέκταση σχολικών κτηρίων και αθλητικών εγκαταστάσεων
15:39
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand