Eλλάδα:Ολοκληρώθηκε η διερευνητική αποστολή των θεσμών

Με κοινή δήλωση ΕΚΤ, Κομισιόν και ESM, ολοκληρώθηκε η διερευνητική αποστολή ελέγχου των θεσμών στην Ελλάδα στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας για τη σύνταξη της 4ης σχετικής έκθεσης προόδου, που θα συζητηθεί στο eurogroup του Δεκεμβρίου και συνδέεται με εκταμίευση κερδών επί ελληνικών ομολόγων και κατάργηση αύξησης επιτοκίων στο πλαίσιο των μέτρων για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρουν "η αποστολή πραγματοποίησε παραγωγικές συζητήσεις για την κατάσταση, την πρόοδο και τις βασικές προκλήσεις που εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν η ελληνική οικονομία και τις πολιτικές προτεραιότητες της νέας διοίκησης, συμπεριλαμβανομένης της τρέχουσας κατάστασης και των επόμενων σταδίων στην υλοποίηση της δέσμευσης της Ελλάδας να συνεχίσει και να ολοκληρώσει τις βασικές μεταρρυθμίσεις που ξεκίνησε στο πλαίσιο του προγράμματος στήριξης και σταθεροποίησης.

"Αυτό περιλάμβανε συζητήσεις σχετικά με τη δημοσιονομική κατάσταση και τις προοπτικές, οι οποίες θα συμβάλουν στην προετοιμασία του σχεδίου προϋπολογισμού της Ελλάδας για το 2020, το οποίο θα υποβληθεί στην Κομισιόν έως τις 15 Οκτωβρίου παράλληλα με εκείνες όλων των άλλων κρατών μελών", διευκρινίζουν οι θεσμοί.

"Η αποστολή ήταν επίσης μια ευκαιρία να συναντηθούμε με εκπροσώπους των κοινωνικών εταίρων και των τραπεζών με στόχο την ενημέρωσή τους σχετικά με τους τρόπους συμμετοχής στην περίοδο μετά το πρόγραμμα και την ανταλλαγή απόψεων για βασικά θέματα πολιτικής", αναφέρουν οι θεσμοί που εποπτεύουν το ελληνικό πρόγραμμα.

Διευκρινίζεται δε ότι "ο στενός διάλογος σχετικά με τις προτεραιότητες και τις προκλήσεις της οικονομικής πολιτικής θα συνεχιστεί, και σε τακτική βάση" και "η τέταρτη έκθεση της ενισχυμένης εποπτείας θα εκδοθεί φέτος το φθινόπωρο".

"Βάσει της ολοκλήρωσης των συμφωνημένων δεσμεύσεων, η έκθεση θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως βάση για να αποφασίσει η Ευρωομάδα ότι θα μεταφερθούν ισοδύναμα ποσά κερδών ANFAs και την ακύρωση του περιθωρίου επιτοκίου σε ορισμένα δάνεια του EFSF", σημειώνουν.

Το προσωπικό της Koμισίον σε συνεργασία με το προσωπικό της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, επισκέφθηκε την Αθήνα από τις 23 έως τις 26 Σεπτεμβρίου για την τέταρτη αποστολή ελέγχου μετά το πρόγραμμα διάσωσης στην Ελλάδα. Το προσωπικό του ΔΝΤ συμμετείχε στο πλαίσιο του κύκλου εποπτείας του άρθρου IV. Το προσωπικό του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας συμμετείχε στο πλαίσιο του συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης. Η αποστολή προετοιμάστηκε με τεχνικές συζητήσεις την προηγούμενη εβδομάδα και χρησίμευσε επίσης ως διερευνητικά για την έκθεση για τη χώρα 2020 στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου συντονισμού της οικονομικής πολιτικής, σημειώνει η Κομισιόν.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 01:08

Τελευταιες Ειδησεις

16 Σεπτεμβρίου
Παραδόθηκε δεύτερο εμπορευματοκιβώτιο με βοήθεια για τους πυρόπληκτους της Ελλάδας
13:41
Η Αυστραλία «σπάει» τη συμφωνία προμήθειας υποβρυχίων με τη Γαλλία
13:29
Η βιωσιμότητα του ΤΚΑ διασφαλίζεται πλήρως μέχρι το 2080, είπε η Υπουργός Εργασίας
13:16
Διαμαρτύρεται ο ΠΑΣΥΠΕ για τα μέτρα που αφορούν τα safepass, προειδοποιεί με μέτρα
12:57
Το Πεκίνο ανακοίνωσε πως έχει εμβολιάσει πλήρως περισσότερους από ένα δισεκατομμύριο κατοίκους
12:46
Κατάλληλη, αλλά χρήζει εξορθολογισμού η μεταπρογραμματική εποπτεία λέει το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο
12:39
Ενώπιον ΟΚΥπΥ η πρόταση για λειτουργία νοσοκομείων το απόγευμα, πριν τη λήξη του έτους η εφαρμογή της
12:25
Θρήνος στο παγκόσμιο μπάσκετ - "Εφυγε" ο μυθικός Ντούσαν 'Ιβκοβιτς
12:04
Παραίτηση Παύλου Μυλωνά. Έκλεισε ο κύκλος προχωράμε δηλώνει στο ΡΙΚ. (Βίντεο)
12:01
Μεγάλες οι πιθανότητες για πραγματοποίηση τριμερούς συνάντησης στη Νέα Υόρκη
11:56
Γαλλία: Υποχρεωτικότητα εμβολιασμού για τους υγειονομικούς: 3.000 αναστολές εργασίας την επομένη της εφαρμογής του νόμου
11:37
Ιδιαίτερα σημαντική για Κυβέρνηση η Σύνοδος Κορυφής ΕUMED, οι θέσεις που θα αναπτύξει ο Πρόεδρος
11:26
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand