Λύση μόνο ΔΔΟ τόνισε ο ΥΠΕΞ στον Τούρκο ομόλογό του

Το πλαίσιο λύσης που επιθυμεί η ελληνοκυπριακή πλευρά, αυτό της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, επαναδιατύπωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης, στον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Ο κύριος Χριστοδουλίδης συνάντησε τυχαία τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών, λίγο πριν από την προγραμματισμένη συνάντησή του με τον υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκο Δένδια.
Η απεσταλμένη του ΡΙΚ στη Νέα Υόρκη, Στέλλα Μιχαήλ, μετέδωσε ότι ο κύριος Χριστοδουλίδης τόνισε στον Μεβλούτ Τσαβούσογλου ότι οι δύο πλευρές στην Κύπρο και οι εγγυήτριες δυνάμεις πρέπει να συμφωνήσουν για τους όρους αναφοράς για να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό και να αξιοποιηθεί ό,τι είχε επιτευχθεί στην τελευταία διαπραγματευτική διαδικασία.
Ο Τούρκος Υπουργός ανέφερε ότι πρώτα πρέπει να συμφωνήσουν οι πλευρές και μετά να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις, υποστηρίζοντας ότι η Τουρκία συμφώνησε και με την Ελλάδα να γίνουν πρώτα άτυπες συναντήσεις και μετά να εργαστούν τα μέρη για τους όρους αναφοράς.
Ο Κύπριος ομόλογός του, απάντησε ότι είναι γνωστό ότι αυτό που θα συζητηθεί είναι η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία.
Ο κύριος Τσαβούσογλου επανέλαβε τους ισχυρισμούς ότι ο πρόεδρος Αναστασιάδης του είχε μιλήσει για συνομοσπονδία και επικαλέστηκε πρακτικά που έχει στη διάθεσή του, κάτι το οποίο απέρριψε ο Νίκος Χριστοδουλίδης, λέγοντας πως πρακτικά διαθέτει και η ελληνοκυπριακή πλευρά.

Πρόθεση της Τουρκίας να θέσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων άλλες μορφές λύσης του Κυπριακού, διέγνωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης, κληθείς να σχολιάσει τις θέσεις που ανέπτυξε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στη δημόσια στιχομυθία τους.
Ο κύριος Χριστοδουλίδης, ο οποίος μιλούσε ύστερα από συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκο Δένδια, τόνισε ότι η Τουρκία δεν μπορεί να κάνει κάτι τέτοιο, εάν δεν υπάρχει η σύμφωνος γνώμη των άλλων μερών.
Στόχος, ανέφερε, είναι η λύση στη βάση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας και αυτό είναι το πρώτο μήνυμα που θα μεταφέρει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, στον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών. Θα μεταφέρει, επίσης, το μήνυμα ότι οι διαπραγματεύσεις πρέπει να συνεχισθούν από το σημείο που είχαν μείνει στο Κραν Μοντανά.  

Στις δηλώσεις του, ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκος Δένδιας, κατηγόρησε την Τουρκία ότι δεν βοηθά στην επανέναρξη των συνομιλιών, παρά την εποικοδομητική στάση της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Τόνισε ότι στις συναντήσεις που θα έχει ο πρωθυπουργός Μητσοτάκης με τον Ταγίπ Ερντογάν και ο ίδιος με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου, η ελληνική πλευρά θα θέσει ξεκάθαρα προς την Τουρκία την ανάγκη συνεργασίας της, στο πλαίσιο της επανέναρξης των συνομιλιών.
Η Άγκυρα, είπε ο Νίκος Δένδιας, πρέπει να αντιληφθεί ότι αυτό είναι το ευρωπαϊκό πλαίσιο επίλυσης των διαφορών.


Σύνταξη: Μαρία Λουκαΐδου, Ανδρέας Κωνσταντίνου
Πηγές: Στέλλα Μιχαήλ, Αποστόλης Ζουπανιώτης

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 01:10

Τελευταιες Ειδησεις

25 Απριλίου
Καμία ένσταση εναντίον υποψήφιων Ευρωβουλευτών
14:43
Μαρία Ζαχάροβα: Αν αναπτυχθούν πυρηνικά όπλα στην Πολωνία, θα αποτελέσουν θεμιτούς στόχους
14:34
Ρωσία: Εικοσιεξάχρονος καταδικάστηκε σε δέκα χρόνια κάθειρξης για "εσχάτη προδοσία"
13:57
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
13:00
Κατέρρευσε ο κυβερνητικός συνασπισμός του Εθνικού Κόμματος Σκωτίας και των Πρασίνων
11:54
Τμήμα Μετεωρολογίας - 2ο Δελτίο Καιρού 25/04/24
11:22
Επιχείρηση εναντίον του νοτίου Λιβάνου εξαπέλυσε το Ισραήλ
11:08
Αρχίζει ποινική διερεύνηση για στημένους αγώνες ποδοσφαίρου
10:47
Κατάρριψη μη επανδρωμένου αεροσκάφους από τη φρεγάτα Ύδρα
10:41
Αγανακτισμένος ο Υπουργός Οικονομικών για τις προτάσεις για τις πολλαπλές συντάξεις
09:36
Αρχίζει διοικητική έρευνα για την πυρκαγιά στην περιοχή Ασγάτας – Σανίδας – Βάσας Κελλακίου
09:22
Ένταλμα σύλληψης σε επιχειρηματία για την πυρκαγιά στην επαρχία Πάφου
09:14
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.