ΥΠΟΙΚ: Συνεχίζεται η προσπάθεια για ανάπτυξη


Με την ανάπτυξη που παρουσιάζει τα τελευταία χρόνια ο τομέας των επενδυτικών υπηρεσιών στην Κύπρο δημιουργούνται συνεχώς ευκαιρίες και θέσεις απασχόλησης και έτσι συνεχίζεται η κοινή προσπάθεια για την περαιτέρω ανάπτυξη της οικονομίας, τόνισε ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι «η αξιοπιστία της χώρας μας ως επενδυτικού προορισμού εξαρτάται σε ένα πολύ μεγάλο βαθμό από την επάρκεια και την αξιοπιστία των εποπτικών μας αρχών όπως είναι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (ΕΚΚ)».Σε χαιρετισμό του στα εγκαίνια των νέων γραφείων της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, που πραγματοποιήθηκαν σήμερα, στο κτήριο «ΑΙΑΣ» στην οδό Διαγόρου, στη Λευκωσία, ο κ. Γεωργιάδης είπε ακόμη ότι η αξιόπιστη και αποτελεσματική ρύθμιση και εποπτεία κάθε τέτοιου τομέα αποτελεί το κλειδί για την επιτυχία του, προσθέτοντας ότι μέσα από τη συνεργασία του Υπουργείου Οικονομικών με την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς «έχουμε καταφέρει να δώσουμε την ευκαιρία στον ιδιωτικό τομέα να αναπτυχθεί».

«Έχουμε δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για την ραγδαία και εξαιρετικά σημαντικά ανάπτυξη του τομέα των επενδυτικών υπηρεσιών στην χώρα μας», υπογράμμισε.

Ανέφερε ότι τα στοιχεία στα οποία έχει αναφερθεί η κ. Καλογήρου «επιβεβαιώνουν πως πράγματι ο χάρτης στον τομέα των επενδυτικών υπηρεσιών τα τελευταία χρόνια έχει αλλάξει και πως μέσα από αυτή την ανάπτυξη του τομέα των επενδυτικών υπηρεσιών δημιουργούνται συνεχώς ευκαιρίες, θέσεις απασχόλησης».  

Με αυτό τον τρόπο συνεχίζεται η κοινή προσπάθεια για την περαιτέρω ανάπτυξη της οικονομίας της χώρας μας, υπογράμμισε.

«Είμαι πολύ ικανοποιημένος με την πρόοδο που και η ίδια η ΕΚΚ έχει καταγράψει τα τελευταία χρόνια μέσα από μια συστηματική προσπάθεια και μέσα από την σκληρή δουλειά», υπογράμμισε ο ΥΠΟΙΚ, εκφράζοντας παράλληλα την βεβαιότητα ότι «με αυτή την διάθεση θα έχουμε και την συνέχεια».

«Αναπόφευκτο αποτέλεσμα αυτού του διευρυμένου ρόλου ήταν η διεύρυνση, η αύξηση, η στελέχωση της επιτροπής που με τις επικείμενες προσλήψεις σχεδόν θα τριπλασιαστεί η στελέχωση της Επιτροπής», σημείωσε.

Ανέφερε επίσης ότι «δεν υπάρχει άλλο τμήμα ή φορέας στον δημόσιο τομέα που να έχει τριπλασιάσει την στελέχωση του σε αυτά τα τελευταία δύσκολα χρόνια» και πρόσθεσε τόσο εκ μέρους της Κυβέρνησης όσο και εκ μέρους της Βουλής οι εγκρίσεις δίδονταν πρόθυμα.

«Θεωρώ ότι υπάρχει μια πλήρης αντίληψη ότι μέσα από την επαρκή στελέχωση θα πετύχουμε τον στόχο για να έχουμε το σωστό ρυθμιστικό πλαίσιο και να εξασφαλίσουμε έτσι πολύ σημαντικότερο ανταποδοτικό όφελος», ανέφερε και πρόσθεσε ότι η στελέχωση απαιτεί νέους και αξιοπρεπείς χώρους.

Τέλος, ο κ. Γεωργιάδης ευχαρίστησε την Πρόεδρο της ΕΚΚ και τους συνεργάτες της για την εξαιρετική, όπως είπε, συνεργασία που είχαν τα τελευταία χρόνια.

Εξάλλου, σε ομιλία της, η Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Δήμητρα Καλογήρου ευχαρίστησε τον Υπουργό Οικονομικών για την στήριξη που παρέχει στην Επιτροπή για υλοποίηση των στόχων της μέσω της προώθησης νέων νομοθετημάτων εμπλουτισμού των παρεχόμενων υπηρεσιών, ενίσχυση του ρόλου της Επιτροπής αλλά και ενίσχυση της με ανθρώπινο δυναμικό.

Η κ. Καλογήρου τόνισε ότι οι προκλήσεις είναι πολλές και χρειάζεται θετικό πνεύμα, σκληρή δουλειά και συλλογική προσπάθεια από όλους τους φορείς για να πραγματοποιήσουμε, όπως είπε, το όραμα της Επιτροπής και να καθιερώσουμε την κυπριακή κεφαλαιαγορά ως έναν από τους ασφαλέστερους, αξιόπιστους και ελκυστικούς επενδυτικούς προορισμούς διεθνώς».

Ανέφερε ότι ο ρόλος και οι εποπτικές αρμοδιότητες της ΕΚΚ έχουν διευρυνθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια και ο όγκος της εποπτικής εργασίας που καλείται να διεκπεραιώσει έχει πολλαπλασιαστεί και πρόσθεσε ότι η κυπριακή κεφαλαιαγορά αριθμεί σήμερα 679 οντότητες σε σχέση με 247 το 2011 (άνοδος πέραν του 174%).

Σημείωσε ότι άνοδο της τάξης του 98% καταγράφει τα τελευταία τρία χρόνια και ο ρυθμός ανάπτυξης των συλλογικών υπηρεσιών.

Η Πρόεδρος της ΕΚΚ είπε ακόμη ότι τα πολυάριθμα νέα νομοθετήματα από την ΕΕ προνοούν πιο εντατικούς, περίπλοκους και εις βάθος εποπτικούς ελέγχους για καλύτερη προστασία των επενδυτών.

Οι εξελίξεις αυτές κατέστησαν αναγκαία τη συνεχή τεχνολογική αναβάθμιση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς με εξειδικευμένα συστήματα πληροφορικής, καθώς και την ενίσχυση της με ανθρώπινο δυναμικό, ανέφερε, προσθέτοντας ότι από 53 άτομα που εργοδοτούσε η Επιτροπή ως μόνιμο προσωπικό το 2011 σήμερα στελεχώνεται από 109 άτομα, ενώ πρόσφατα προκήρυξε 27 νέες θέσεις.

Η κ. Καλογηρου τόνισε πως η ΕΚΚ θα συνεχίσει να εργάζεται εντατικά στη βάση του στρατηγικού της σχεδιασμού για την περαιτέρω ενίσχυση του νομοθετικού πλαισίου της χρηματιστηριακής αγοράς με σκοπό τη διευκόλυνση άντλησης κεφαλαίων για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τη διασφάλιση της πλήρους συμμόρφωσης των εποπτευομένων οργανισμών μέσω αποτελεσματικής εποπτείας και την ανάπτυξη και πρόοδο της κυπριακής κεφαλαιαγοράς μέσω διείσδυσης νέων προϊόντων και υπηρεσιών.

 

Πηγή:ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 01:12

Τελευταιες Ειδησεις

14 Ιουνίου
Μπάιντεν προς Ερντογάν: Η λύση των δύο κρατών δεν είναι καν στο τραπέζι-Αρνητική εξέλιξη το θέμα των Βαρωσίων
21:37
Ο ΠΟΥ χαιρέτισε τη δέσμευση της G7 για τα εμβόλια, όμως είπε πως χρειάζονται περισσότερα γρήγορα
21:15
Λάσετ: Η πανδημία κατέστησε σαφές ότι η ανεξάρτητη δημοσιογραφία είναι πιο σημαντική από ποτέ
20:46
Ένας θάνατος και 57 νέα περιστατικά κορονοϊού
20:30
Σύνοδος ΝΑΤΟ: Οι 30 σύμμαχοι δεσμεύονται σε ενίσχυση της άμυνας της ευρωατλαντικής περιοχής, έναντι όλων των απειλών
20:03
Περιφέρεια Νάπολης: Δεν θα χορηγήσουμε εμβόλιο Pfizer σε όσους πολίτες έλαβαν την πρώτη δόση με Astrazeneca
19:54
Μέρκελ: Η Συμμαχία πρέπει να βρει «τη σωστή ισορροπία» απέναντι στην Κίνα
19:12
Xωρίς μάσκα υπάρχει ο κίνδυνος της επανεμφάνισης της πανδημίας, σύμφωνα με επιστήμονες
18:42
Και για το Kυπριακό μίλησαν στο περιθώριο του ΝΑΤΟ Μέρκελ - Ερντογάν
18:07
Κορονοϊός- Eλλάδα: 472 νέα κρούσματα - 18 θάνατοι - 353 διασωληνωμένοι
18:02
Η Γεωργία περιμένει την απόφαση του ΝΑΤΟ για την ένταξή της στην συμμαχία
17:26
Υπ.Γεωργίας:Αποδεκτές από Διοικητικό Δικαστήριο προσφυγές για το χαλλούμι, διορθώνεται το τυπικό λάθος
17:13
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand