Το ΙΝΓΚ στην παγκόσμια ερευνητική προσπάθεια για το Αλτσχάιμερ

Με δικά του ερευνητικά προγράμματα, το Ινστιτούτο Νευρολογίας & Γενετικής Κύπρου (ΙΝΓΚ) συμμετέχει στη διεθνή ερευνητική δραστηριότητα για το αλτσχάιμερ, για τον καθορισμό της παθοφυσιολογίας της νόσου με σκοπό τη δημιουργία αποτελεσματικής θεραπείας.


 
Με αφορμή την 21η Σεπτεμβρίου που έχει οριστεί ως Παγκόσμια Ημέρα Αλτσχάιμερ με σκοπό την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης για τη νόσο, το ΙΝΓΚ αναφέρει σε ανακοίνωση του ότι στο Ινστιτούτο λειτουργεί για περισσότερο από 25 χρόνια κλινική άνοιας, όπου παραπέμπονται ασθενείς με διαταραχές μνήμης για αξιολόγηση, διάγνωση και θεραπεία.
 
Επιπλέον ασχολείται με εξειδικευμένες έρευνες σχετικά με την άνοια και συγκεκριμένα την νόσο Αλτσχάιμερ. Διενήργησε κλινικές μελέτες με νέα θεραπευτικά φάρμακα, μελέτησε την επιδημιολογία της νόσου στην Κύπρο, και μέσω της μεταπτυχιακής του Σχολής Μοριακής Ιατρικής Κύπρου, γίνονται μελέτες σε μοντέλα ποντικιών που αναπτύσσουν τη νόσο σε σχέση με την παθοφυσιολογία της στο κυτταρικό επίπεδο του εγκεφάλου.
 
Παλαιότερα διενεργήθηκε διδακτορική διατριβή αναφορικά με την επιβάρυνση των φροντιστών των ασθενών με άνοια. Συμμετέχει επίσης ενεργά στην Πολυθεματική Επιτροπή για την άνοια, που συντονίζει υπηρεσίες και θεραπείες σε ασθενείς.

Όπως αναφέρεται, για να βοηθηθεί τόσο ο ασθενής όσο και η οικογένειά του έχουν δημιουργηθεί παγκοσμίως αλλά και στην Κύπρο σύνδεσμοι στήριξης. Ο Κυπριακός Σύνδεσμος δραστηριοποιείται ήδη εδώ και πολλά χρόνια και παρέχει σημαντική βοήθεια τόσο στους ασθενείς όσο και στους φροντιστές.

Έχουν δημιουργηθεί κέντρα ημέρας όπου οι ασθενείς με αρχικά στάδια της νόσου μπορούν να περάσουν λίγες ώρες και να αποδεσμεύσουν τους συγγενείς τους για να ασχοληθούν με σημαντικές τους υποθέσεις αλλά και να υποβληθούν οι ίδιοι οι ασθενείς σε συστηματική ψυχοκοινωνική θεραπεία, φυσιοθεραπεία και εργοθεραπεία.
 
Σύμφωνα με διεθνή στατιστικά στοιχεία, ποσοστό περίπου 5% των ατόμων πάνω από την ηλικία των 65 ετών και 20% πάνω από τα 80 χρόνια υπολογίζεται ότι επηρεάζεται από τη νόσο Αλτσχάιμερ. Πρόκειται για προοδευτική, νευροεκφυλιστική ασθένεια (όπου καταστρέφονται σταδιακά τα κύτταρα του εγκεφάλου) της οποίας το αρχικό και κύριο σύμπτωμα είναι μια συνεχώς επιδεινούμενη διαταραχή της μνήμης. Ευθύνεται επίσης για το 50% περίπου των περιστατικών άνοιας, η οποία χαρακτηρίζεται από διαταραχές στις λειτουργίες του εγκεφάλου και της συμπεριφοράς.
 
Πηγή: (ΚΥΠΕ/ΜΑΝ/ΓΒΑ)

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 01:12

Τελευταιες Ειδησεις

29 Μαρτίου
Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων επιστρέφει το Ισραήλ
16:25
Καμπανάκι πνευμονολογικής για τη σκόνη
16:10
Πρόεδρος: Αξιοποίηση της θετικής προβολής της Κύπρου για επίτευξη του στόχου της επανένωσης
16:00
Τατζικιστάν: Εννέα συλλήψεις για εμπλοκή στη φονική επίθεση στη Μόσχα
15:23
Σε μονόωρη στάση εργασίας κατήλθε το προσωπικό του ΡΙΚ
13:30
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
13:04
Ελλάδα: Ένοχη η Ρούλα Πισπιρίγκου για τον θάνατο της κόρης της
12:55
Στα 830 ευρώ αυξάνεται ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα
12:39
Επίσκεψη Ερντογάν στις ΗΠΑ τον Μάιο
12:31
Πρόστιμα ύψους 80 χιλιάδων ευρώ σε 40 παρόχους υγείας για καταχρήσεις στο ΓΕΣΥ
12:24
Τμήμα Μετεωρολογίας 2ο Δελτίο Καιρού 29/3/2024
11:59
Σύλληψη δύο προσώπων για υπόθεση εμπορίας ναρκωτικών
11:47
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.