ΕΕ: Εμπόδια στην καταπολέμηση του «ξεπλύματος χρήματος»

   Έλλειψη συνεργασίας και κακή ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των εθνικών αρχών των κρατών-μελών της ΕΕ, είναι τα κύρια εμπόδια για την καταπολέμηση του «ξεπλύματος χρήματος» και της χρηματοδότησης του εγκλήματος και της τρομοκρατίας σε όλα τα κράτη μέλη, διαπιστώνει σε Ψήφισμα της η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.


 
Σύμφωνα με το Ψήφισμα, που εγκρίθηκε χθες το βράδυ, με 530 ψήφους υπέρ έναντι 14 κατά  και 104 αποχές,  οι κανόνες για τη νομιμοποίηση παράνομων εσόδων χρειάζονται συντονισμένη και ταχεία εφαρμογή ενώ, παροτρύνονται τα κράτη-μέλη της ΕΕ, να εφαρμόσουν τους ήδη συμφωνημένους κανόνες στη νομοθεσία τους.
 
Τα μέλη του Κοινοβουλίου τονίζουν ότι η ημερομηνία μεταφοράς στο εθνικό δίκαιο της τέταρτης οδηγίας για τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες (4 AMDL) ήταν τον Ιούνιο του 2017 και της 5 AMDL είναι τον προσεχή Ιανουάριο του 2020. Παροτρύνουν έτσι τα κράτη μέλη να εφαρμόσουν τους ήδη συμφωνημένους κανόνες στη νομοθεσία τους.
Στο κείμενο προτείνεται ότι η νομοθεσία περί «ελάχιστων προδιαγραφών» σε αυτούς τους τομείς μπορεί να είναι η κύρια αιτία της ελλιπούς εφαρμογής των κανόνων και καλούν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εκτιμήσει, σε περίπτωση αναθεώρησης της σχετικής νομοθεσίας, αν ένας κανονισμός θα ήταν καταλληλότερος ως νομοθετικό εργαλείο από μια οδηγία.
Οι βουλευτές τονίζουν ότι την κύρια ευθύνη για την εφαρμογή της νομοθεσίας έχουν οι εθνικές αρχές και παροτρύνουν τα κράτη μέλη να θέσουν ως προτεραιότητα τη χρήση κατάλληλων πόρων για τις διαδικασίες ελέγχου. Χαιρετίζουν επίσης την αύξηση των πόρων της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών (ΕΒΑ), η οποία είναι ο ελεγκτικός μηχανισμός της ΕΕ για τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.
Το ψήφισμα υπενθυμίζει ότι τα μητρώα πραγματικών δικαιούχων για εταιρικές και άλλες νομικές οντότητες θα πρέπει να είναι έτοιμα μέχρι τις 10 Ιανουαρίου 2020 και για τα καταπιστεύματα και τα παρόμοια νομικά μορφώματα μέχρι τις 10 Μαρτίου 2020, παροτρύνοντας τα κράτη μέλη να επιταχύνουν τις εργασίες τους.
Στηρίζει δε τη δημιουργία μιας νέας μεθοδολογίας για τον εντοπισμό τρίτων χωρών υψηλού ρίσκου με στρατηγικές αδυναμίες όσον αφορά τη συγκεκριμένη νομοθεσία και καλεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εφαρμόσει μια διαφανή διαδικασία με ξεκάθαρα και συγκεκριμένα κριτήρια για τις χώρες αυτές, διασφαλίζοντας το δημόσιο έλεγχο.

 
Πηγή: (ΚΥΠΕ/ΝΡ/ΓΧΡ)
 

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 01:12

Τελευταιες Ειδησεις

16 Ιουνίου
Η υιοθέτηση ΜΟΕ θα βοηθούσε σημαντικά στη συνέχιση της ειρηνευτική διαδικασίας, λέει ο ΠτΔ
21:44
Κανείς δεν θέλει έναν νέο Ψυχρό Πόλεμο, δήλωσε ο Μπάιντεν
21:35
Ο Μπορέλ παρουσίασε την πολιτική της ΕΕ απέναντι στη Ρωσία
21:02
68 νέα περιστατικά κορονοϊού ανακοίνωσε το Υπουργείο Υγείας
20:47
Στίγκλιτς: Με την άρνησή της να άρει την πατέντα για το εμβόλιο του κορονοϊού, η Γερμανία κρατά όμηρο όλο τον κόσμο
20:25
Αστυνομία:Κοντά στην εξάρθρωση εγκληματικής ομάδας που ασχολείται με διακίνηση ναρκωτικών και οπλισμού
19:43
Την επιστροφή των πρέσβεων τους σε Μόσχα και Ουάσινγκτον, αποφάσισαν Βλαντιμίρ Πούτιν και Τζο Μπάιντεν
19:19
Μια «προβλέψιμη σχέση» μεταξύ «δύο μεγάλων δυνάμεων» επιθυμεί ο Τζο Μπάιντεν
19:16
Ελλάδα-Κορονοϊός: 549 νέα κρούσματα και 13 θάνατοι – Στους οι 330 διασωληνωμένοι
18:29
Το 48% των Τούρκων θέλει προσάρτηση των κατεχομένων, σύμφωνα με έρευνα
18:11
Τουρκική λίρα: Ο Ερντογάν μιλάει και το νόμισμα καταρρέει
17:59
Την υψηλότερη κερδοφορία στην 9ετία ανακοίνωσε η Cyta, έχοντας πρόκληση το ψηφιακό μέλλον της Κύπρου
17:24
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand