Προεργασία ενόψει της συνάντησης των δύο ηγετών

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ολοκληρώνει τους σχεδιασμούς του, δύο 24ωρα πριν από την καθοριστική συνάντηση που θα έχει την Παρασκευή με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακκιντζί.

Σήμερα, αναμένεται να έχει επαφές, στην προεδρική κατοικία στο Τρόοδος, με τον υπουργό Εξωτερικών και άλλους στενούς του συνεργάτες.  
Χθες, κυβερνητικοί κύκλοι, εξέφραζαν την προσδοκία, ότι κατά την άτυπη συνάντηση της 9ης Αυγούστου, θα καταγραφεί η θέληση των δύο πλευρών για συνέχιση των επαφών και των προσπαθειών για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό. Τόνιζαν, μάλιστα, πως ένα τέτοιο αποτέλεσμα, θα ανοίξει το δρόμο για νέο κύκλο επαφών της απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Τζέην Χολ Λουτ, στην Κύπρο, με στόχο τη συνομολόγηση των όρων αναφοράς.  
Σύμφωνα με τους ίδιους κυβερνητικούς κύκλους, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, στη συνάντηση της Παρασκευής, θα θέσει το θέμα των τουρκικών προκλήσεων και τις αρνητικές εξελίξεις στο ζήτημα της Αμμοχώστου.   
Παράλληλα, δεν αποκλείεται αξιοποίηση της πρότασης την οποία κατέθεσε πολιτικός αρχηγός κατά το τελευταίο Εθνικό Συμβούλιο, για δημιουργία υποεπιτροπής με στόχο την ενημέρωση των Τουρκοκυπρίων, όσον αφορά τις ενέργειες της Κυπριακής Δημοκρατίας στο θέμα των υδρογονανθράκων. Μια τέτοια ενέργεια, θα μπορούσε να αποτελέσει την αντιπρόταση της Ελληνοκυπριακής πλευράς, στην πρόταση Ακκιντζί για συνδιαχείριση των φυσικών πόρων, η οποία απορρίφθηκε ομόφωνα από τους πολιτικούς αρχηγούς.

Σύνταξη: Χρήστος Πάσιος

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 02:00

Τελευταιες Ειδησεις

30 Σεπτεμβρίου
H IMI Σαουδικής Αραβίας στην Κύπρο μέσω του GMF υπό τη διαχείριση της Pelagic Partners
08:11
Σύλληψη ενός προσώπου στην Πάφο για διερευνώμενες υποθέσεις διαρρήξεων
07:55
Πρόωρο να γίνει εκτίμηση για το ποιος μπορεί να ευθύνεται για τις διαρροές Nord Stream 1 και 2, λέει ο ΥΠΑΜ των ΗΠΑ
07:33
Λευκός Οίκος: Σεβόμαστε την δημοκρατική επιλογή των Ιταλών
07:17
Με επιστολή στους εταίρους της σε Ευρωπαϊκή Ένωση και ΝΑΤΟ η Ελλάδα ενημέρωνει για τις ενέργειες και τις δηλώσεις της τουρκικής ηγεσίας
06:57
Τίτλοι Ειδήσεων - Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου
06:36
ΕΕ: Εν μέσω των διαφωνιών για την επιβολή πλαφόν στην τιμή του αερίου συνεδριάζει το έκτακτο συμβούλιο υπουργών ενέργειας
06:32
Να εξεγερθούν εναντίον του Πούτιν για να σταματήσει ο πόλεμος στην Ουκρανία κάλεσε τους Ρώσους ο πρόεδρος της Ουκρανίας.
06:29
Μπάιντεν: Οι ΗΠΑ δεν θα αναγνωρίσουν ποτέ τις ρωσικές διεκδικήσεις στην Ουκρανία. Στο τραπέζι νεές κυρώσεις
06:20
Τμήμα Μετεωρολογίας - 1ο Δελτίο καιρού 30/09/22
06:10
Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ καταδικάζει τα δημοψηφίσματα στις ουκρανικές περιφέρειες και την προσάρτησή τους στη Ρωσία.
06:08
Με προεδρικά διατάγματα ο Βλαντίμιρ Πούτιν αναγνώρισε ως ανεξάρτητα κράτη τις ουκρανικές περιφέρειες Ζαπορίζια και Χερσώνα
05:57
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand