Επιβεβαιώνονται τα περί αύξησης του εταιρικού φόρου

Ο υπουργός Οικονομικών, Χάρης Γεωργιάδης επιβεβαίωσε τις πληροφορίες όσον αφορά τις σκέψεις της Κυβέρνησης για αύξηση του εταιρικού φόρου από το 12,5 στο 15%, προσφέροντας ως αντιστάθμισμα άλλες φοροελαφρύνσεις.

Μιλώντας στο Τρίτο, εξήγησε ότι το θέμα έχει τεθεί σε διαβούλευση με τον ιδιωτικό τομέα και πως δεν έχει ληφθεί τελεσίδικη απόφαση. Εάν ο επιχειρηματικός κόσμος δεν επιθυμεί κάτι τέτοιο, σημείωσε, το ζήτημα δεν μπορεί να προχωρήσει.  
Ο υπουργός Οικονομικών, ξεκαθάρισε πως το ζήτημα δεν είναι φοροεισπρακτικό, καθώς το κράτος έχει πλεονασματικό προϋπολογισμό.  
Επισήμανε, παράλληλα, πως ένας υπέρμετρα χαμηλός φορολογικός συντελεστής, περιορίζει τη δυνατότητα σύναψης συμφωνιών αποφυγής διπλής φορολογίας και αυξάνει το ενδεχόμενο ένταξης της χώρας σε μαύρες λίστες άλλων χωρών.
Ο κύριος Γεωργιάδης, διαβεβαίωσε πως το ποσό το οποίο θα εισπραχθεί, θα επιστραφεί στις επιχειρήσεις και με το παραπάνω.
Σύμφωνα με πληροφορίες, από την αύξηση του εταιρικού φόρου, η Κυβέρνηση θα βάζει στα ταμεία επιπλέον 170 εκατομμύρια ευρώ ετησίως και προτίθεται να επιστρέφει στις επιχειρήσεις 200 εκατομμύρια, μέσω άλλων φοροελαφρύνσεων.  
Συγκεκριμένα, γίνεται εισήγηση για μείωση της φορολογίας επί των μερισμάτων από το 17 στο 15%, της φορολογίας επί των τόκων από το 30 στο 15% και του φόρου κεφαλαιουχικών κερδών από το 20 στο 15%. Παράλληλα, προτείνει πλήρη κατάργηση του τέλους των 350 ευρώ για τις εταιρείες και του τέλους χαρτοσήμου, ως επίσης και η αύξηση της έκπτωσης για συνεισφορές σε συνταξιοδοτικά και ασφαλιστικά ταμεία.

Η θέση του ΚΕΒΕ

Καταρχήν αρνητική ήταν η πρώτη αντίδραση του επιχειρηματικού κόσμου.  
Μιλώντας στο Τρίτο, ο γενικό γραμματέας του ΚΕΒΕ, Μάριος Τσιακκής, επισήμανε πως με βάση την πρόταση της κυβέρνηση προκύπτει αύξηση της συνολικής φορολογίας κατά 2%.  
Εάν θα τεθεί σε εφαρμογή φορολογική μεταρρύθμιση τονίζει, θα πρέπει να καταλήγει σε μείωση των συνολικών επιβαρύνσεων για τις κυπριακές επιχειρήσεις.  
Ανέφερε, παράλληλα, πως κατά τη σημερινή σύσκεψη όλων των εμπλεκομένων φορέων του ιδιωτικού τομέα, το ΚΕΒΕ θα καταθέσει πρόταση για εφαρμογή ειδικής φόρμουλας όσον αφορά τις κυπριακές επιχειρήσεις, και εκείνες τις εταιρείες οι οποίες επαν-επενδύουν τα κέρδη τους, προκειμένου να επωφελούνται χαμηλότερου φορολογικού συντελεστή, απ' ότι ισχύει σήμερα.  
Την ίδια στιγμή, ο Μάριος Τσιακκής εξέφρασε προβληματισμό ότι με την αύξηση του εταιρικού φόρου στο 15% για τις ξένες επιχειρήσεις, ενδεχόμενος να προκύψει φυγής εταιρειών και μείωση του συγκριτικού πλεονεκτήματος που διατηρεί σήμερα η Κύπρος.  
Ανέφερε, τέλος, ότι η πρόταση του υπουργείου Οικονομικών θα αξιολογηθεί και μέχρι το τέλος Αυγούστου ο ιδιωτικός τομέας θα καταθέσει τις απόψεις του.

Σύνταξη: Χρήστος Πάσιος

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 02:00

Τελευταιες Ειδησεις

29 Μαρτίου
Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων επιστρέφει το Ισραήλ
16:25
Καμπανάκι πνευμονολογικής για τη σκόνη
16:10
Πρόεδρος: Αξιοποίηση της θετικής προβολής της Κύπρου για επίτευξη του στόχου της επανένωσης
16:00
Τατζικιστάν: Εννέα συλλήψεις για εμπλοκή στη φονική επίθεση στη Μόσχα
15:23
Σε μονόωρη στάση εργασίας κατήλθε το προσωπικό του ΡΙΚ
13:30
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
13:04
Ελλάδα: Ένοχη η Ρούλα Πισπιρίγκου για τον θάνατο της κόρης της
12:55
Στα 830 ευρώ αυξάνεται ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα
12:39
Επίσκεψη Ερντογάν στις ΗΠΑ τον Μάιο
12:31
Πρόστιμα ύψους 80 χιλιάδων ευρώ σε 40 παρόχους υγείας για καταχρήσεις στο ΓΕΣΥ
12:24
Τμήμα Μετεωρολογίας 2ο Δελτίο Καιρού 29/3/2024
11:59
Σύλληψη δύο προσώπων για υπόθεση εμπορίας ναρκωτικών
11:47
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.