Επιβεβαιώνονται τα περί αύξησης του εταιρικού φόρου

Ο υπουργός Οικονομικών, Χάρης Γεωργιάδης επιβεβαίωσε τις πληροφορίες όσον αφορά τις σκέψεις της Κυβέρνησης για αύξηση του εταιρικού φόρου από το 12,5 στο 15%, προσφέροντας ως αντιστάθμισμα άλλες φοροελαφρύνσεις.

Μιλώντας στο Τρίτο, εξήγησε ότι το θέμα έχει τεθεί σε διαβούλευση με τον ιδιωτικό τομέα και πως δεν έχει ληφθεί τελεσίδικη απόφαση. Εάν ο επιχειρηματικός κόσμος δεν επιθυμεί κάτι τέτοιο, σημείωσε, το ζήτημα δεν μπορεί να προχωρήσει.  
Ο υπουργός Οικονομικών, ξεκαθάρισε πως το ζήτημα δεν είναι φοροεισπρακτικό, καθώς το κράτος έχει πλεονασματικό προϋπολογισμό.  
Επισήμανε, παράλληλα, πως ένας υπέρμετρα χαμηλός φορολογικός συντελεστής, περιορίζει τη δυνατότητα σύναψης συμφωνιών αποφυγής διπλής φορολογίας και αυξάνει το ενδεχόμενο ένταξης της χώρας σε μαύρες λίστες άλλων χωρών.
Ο κύριος Γεωργιάδης, διαβεβαίωσε πως το ποσό το οποίο θα εισπραχθεί, θα επιστραφεί στις επιχειρήσεις και με το παραπάνω.
Σύμφωνα με πληροφορίες, από την αύξηση του εταιρικού φόρου, η Κυβέρνηση θα βάζει στα ταμεία επιπλέον 170 εκατομμύρια ευρώ ετησίως και προτίθεται να επιστρέφει στις επιχειρήσεις 200 εκατομμύρια, μέσω άλλων φοροελαφρύνσεων.  
Συγκεκριμένα, γίνεται εισήγηση για μείωση της φορολογίας επί των μερισμάτων από το 17 στο 15%, της φορολογίας επί των τόκων από το 30 στο 15% και του φόρου κεφαλαιουχικών κερδών από το 20 στο 15%. Παράλληλα, προτείνει πλήρη κατάργηση του τέλους των 350 ευρώ για τις εταιρείες και του τέλους χαρτοσήμου, ως επίσης και η αύξηση της έκπτωσης για συνεισφορές σε συνταξιοδοτικά και ασφαλιστικά ταμεία.

Η θέση του ΚΕΒΕ

Καταρχήν αρνητική ήταν η πρώτη αντίδραση του επιχειρηματικού κόσμου.  
Μιλώντας στο Τρίτο, ο γενικό γραμματέας του ΚΕΒΕ, Μάριος Τσιακκής, επισήμανε πως με βάση την πρόταση της κυβέρνηση προκύπτει αύξηση της συνολικής φορολογίας κατά 2%.  
Εάν θα τεθεί σε εφαρμογή φορολογική μεταρρύθμιση τονίζει, θα πρέπει να καταλήγει σε μείωση των συνολικών επιβαρύνσεων για τις κυπριακές επιχειρήσεις.  
Ανέφερε, παράλληλα, πως κατά τη σημερινή σύσκεψη όλων των εμπλεκομένων φορέων του ιδιωτικού τομέα, το ΚΕΒΕ θα καταθέσει πρόταση για εφαρμογή ειδικής φόρμουλας όσον αφορά τις κυπριακές επιχειρήσεις, και εκείνες τις εταιρείες οι οποίες επαν-επενδύουν τα κέρδη τους, προκειμένου να επωφελούνται χαμηλότερου φορολογικού συντελεστή, απ' ότι ισχύει σήμερα.  
Την ίδια στιγμή, ο Μάριος Τσιακκής εξέφρασε προβληματισμό ότι με την αύξηση του εταιρικού φόρου στο 15% για τις ξένες επιχειρήσεις, ενδεχόμενος να προκύψει φυγής εταιρειών και μείωση του συγκριτικού πλεονεκτήματος που διατηρεί σήμερα η Κύπρος.  
Ανέφερε, τέλος, ότι η πρόταση του υπουργείου Οικονομικών θα αξιολογηθεί και μέχρι το τέλος Αυγούστου ο ιδιωτικός τομέας θα καταθέσει τις απόψεις του.

Σύνταξη: Χρήστος Πάσιος

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 02:00

Τελευταιες Ειδησεις

28 Σεπτεμβρίου
Γενικός Ελεγκτής: Άκουσα με έκπληξη τον ΓΔ του ΥΠΟΙΚ -Δεν μπορούν κρατικοί αξιωματούχοι να υιοθετούν τα επιχειρήματα ιδιωτικής εταιρείας
09:19
Γενικός Διευθυντής ΥΠΟΙΚ: Η διαδικασία ανανέωσης της σύμβασης για τη διαχείριση των αεροδρομίων ήταν διάφανη και νόμιμη
08:46
Σολτς: Τα δημοψηφίσματα στις ουκρανικές περιοχές είναι απάτη
07:57
Κασουλίδης: Το ενδεχόμενο σύρραξης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας είναι το τελευταίο πιθανό σενάριο, αλλά δεν πρέπει να αποκλείεται
07:55
Μεγάλες καταστροφές σε υποδομές και καλλιέργειες προκάλεσε στην Κούβα ο κυκλώνας Ιαν
06:36
Βαριά ήττα της Εθνικής Κύπρου από το Κόσοβο
06:28
Προσήλωση Βρετανίας στις προσπάθειες λύσης του Κυπριακού υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών
06:26
Συνεδριάζει σήμερα το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας με βασικά θέματα συζήτησης, τις εξελίξεις στο Αιγαίο και στο κυπριακό
06:24
Δένδιας: H Ελλάδα είναι ανοικτή για εποικοδομητικό διάλογο με την Τουρκία στη βάση του Διεθνούς Δικαίου
06:23
ΓΓ ΝΑΤΟ: Απαράδεχτη η οποιαδήποτε χρήση πυρηνικών όπλων από ΗΠΑ
06:21
Μεγάλες ζημιές σε τρεις υποθαλάσσιες γραμμές του αγωγού Nord Stream της Ρωσίας στη βαλτική θάλασσα
06:18
Νέο πακέτο όπλων και πυρομαχικών αξίας 1,1 δις δολαρίων από ΗΠΑ
06:15
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand