Κόμματα στο ΡΙΚ για τη συνάντηση ΠτΔ – Ακιντζί

Πολύ σημαντική αλλά χαμηλών προσδοκιών, η συνάντηση Αναστασιάδη - Ακιντζί της Παρασκευής, δήλωσε ο εκ των αντιπροέδρων του ΔΗΣΥ, Νίκος Νουρής.

Πρώτος σκοπός και στόχος, είπε, να επαναρχίσουν οι συνομιλίες για λύση στη βάση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, στη βάση των συγκλίσεων που έχουν επιτευχθεί και των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών.
Βρισκόμαστε σε μια διαδικασία, πρόσθεσε στην οποία θα έπρεπε να είχαν συνταχθεί όροι αναφοράς, αλλά η διαδικασία δεν τελεσφόρησε.
Εκείνο, είπε ο κύριος Νουρής, το οποίο χρειάζεται να γίνει σε ένα νέο κύκλο συζήτησης είναι η αποχώρηση των στρατευμάτων και κατάργηση του αναχρονιστικού καθεστώτος των εγγυήσεων.

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης πιθανόν να θέσει στην συνάντηση της Παρασκευής εκ νέου την πρότασή του για τη διαχείριση του φυσικού αερίου γι΄ αυτό ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρέπει να είναι προετοιμασμένος να καταθέσει αντιπροτάσεις, εισηγείται το ΑΚΕΛ.
Ο γενικός γραμματέας του κόμματος, Άντρος Κυπριανού, δήλωσε στο Τρίτο ότι πρέπει επίσης να σταλεί το μήνυμα στην τουρκοκυπριακή πλευρά ότι δεν έχουμε πρόθεση να αποκλείσουμε την Τουρκία από την αξιοποίηση του φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο, φτάνει να βοηθήσει στην επίλυση του Κυπριακού προβλήματος.
Ο Άντρος Κυπριανού τόνισε ότι ο πρόεδρος Αναστασιάδης πρέπει να καταθέσει αντιπροτάσεις ώστε να εξασφαλίσει ότι δεν θα αποτελέσει αυτό το θέμα εμπόδιο στην επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.
Το ΑΚΕΛ δεν αναμένει, πρόσθεσε, να ανακοινωθεί η επανέναρξη των συνομιλιών αλλά να γίνουν βήματα προς τα μπροστά.
Ο κύριος Κυπριανού επεσήμανε επίσης ότι οι συνομιλίες πρέπει να ξεκινήσουν από εκεί που έμειναν στο Κραν Μοντάνα, όπου ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών είχε τοποθετηθεί σε δύο σημαντικά ζητήματα: αυτό τη ασφάλειας και των εγγυήσεων και το θέμα της θετικής ψήφου.

Το μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου του ΔΗΚΟ Χρύσης Παντελίδης, μιλώντας επίσης, στο Τρίτο, είπε ότι το πρώτο που πρέπει να ξεκαθαριστεί στην συνάντηση της Παρασκευής είναι ότι τα ενεργειακά θέματα δεν μπορεί να είναι αντικείμενο διαπραγμάτευσης και ότι σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να γίνει αποδεκτή η αξίωση για διασύνδεση του θέματος με την επίλυση του Κυπριακού.
Χρειάζεται, είπε νέα στρατηγική διεκδίκησης στο Κυπριακό, καθότι οι  πολιτικές των τελευταίων χρόνων έχουν αποτύχει παταγωδώς.
Ο Χρύσης Παντελίδης πρόσθεσε ότι πρέπει να γίνει η συνομολόγηση των όρων αναφοράς πριν από την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, για αποφυγή νέου αδιεξόδου παρόμοιου με το Κραν Μοντανά, διατυπώνοντας εκ νέου την αντίθεση του ΔΗΚΟ στο πλαίσιο Γκουτέρες.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης πρέπει να επιδιώξει την σύγκλιση διεθνούς διάσκεψης και όχι πενταμερούς, δήλωσε ο πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων, Γιώργος Περδίκης.
Ανέφερε ότι στη συνάντηση της Παρασκευής οι δύο ηγέτες πρέπει να ξεκαθαρίσουν τις μεταξύ τους διαφορές.
Έκαμε λόγο για χαμηλές προσδοκίες όσον αφορά τη συνάντηση της 9ης Αυγούστου, επισημαίνοντας ότι υπάρχει αρκετός δρόμος μέχρι να γίνει κατορθωτή η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.

Σύνταξη: Αιμιλία Μιχαήλ, Μάριος Καραολής

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 02:01

Τελευταιες Ειδησεις

29 Μαρτίου
Ελλάδα: Δύο ισχυροί σεισμοί σημειώθηκαν το πρωί στο Ιόνιο
09:48
Στην Κύπρο τη Δευτέρα η Ρομπέρτα Μέτσολα
09:04
Αυστηρές προειδοποιήσεις Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου κατά των οριζόντιων μέτρων
08:07
Σήμερα η απάντηση του ελληνικού δικαστηρίου για τον θάνατο της κόρης της Τζωρτζίνας Δασκαλάκη
07:04
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
07:00
6η αγωνιστική πρωταθλήματος Cyta: Απόλλων - ΑΕΖ και Δόξα - Οθέλλος
06:47
Στο στόχαστρο του Ισλαμικού Κράτους οι "σταυροφόροι"
06:44
Αϊτή: Περισσότεροι από χίλιοι φόνοι μέσα σε 2 μήνες
06:19
Σήμερα η απόφαση του ελληνικού δικαστηρίου για την υπόθεση βιασμού 12χρονης στον Κολωνό
06:16
Απορρίφθηκε από την Βουλή η πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης για τα Τέμπη
06:02
Προσπάθειες ΗΠΑ για σταθεροποίηση της μεταπολεμικής Λωρίδας της Γάζας
06:00
Τουλάχιστον 36 στρατιωτικοί νεκροί σε βομβαρδισμό του Ισραήλ στο Χαλέπι της Συρίας
05:57
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.