DW: Κλιματική αλλαγή και... καρκίνος του δέρματος

Πλημμύρες, ξηρασίες και φυσικές καταστροφές – Προστίθεται τώρα και ο καρκίνος του δέρματος στη λίστα με τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής; Οι απόψεις των ειδικών φαίνεται να διίστανται.

Σύμφωνα με έρευνα του γερμανικού ασφαλιστικού φορέα ΚΚΗ, ο αριθμός των διαγνώσεων καρκίνου του δέρματος αυξήθηκε κατακόρυφα τα τελευταία δέκα χρόνια. Συγκεκριμένα το 2017 διαγνώσθηκαν 87% περισσότεροι άνθρωποι με κακοήθη όγκο του δέρματος (μελάνωμα) απ' ό,τι το 2007.
Η ΚΚΗ στην οποία είναι ασφαλισμένοι περίπου 1,7 εκ. πολίτες συνδέουν τη δραματική αυτή εξέλιξη με την αύξηση του αριθμού των ζεστών, ηλιόλουστων ημερών που έχει ως συνέπεια να αυξάνεται και η ακτινοβολία UV. Αντίθετα, το γερμανικό Κέντρο Έρευνας Καρκίνου (DKFZ) διαπιστώνει μεν μια αύξηση των διαγνώσεων καρκίνου του δέρματος, αλλά δεν διακρίνει κάποια άμεση σχέση με την αύξηση των θερμοκρασιών.
«Η ένταση των ακτινών UV δεν εξαρτάται από τη θερμοκρασία, αλλά κατά πόσο εκτίθεται κανείς σε αυτές και αν υπάρχει συννεφιά», επισημαίνει ο Γιόχεν Σβεν Ούτικαλ, διευθυντής του τμήματος που ειδικεύεται στον καρκίνο του δέρματος στο DKFZ.
Τι ευνοεί τον καρκίνο του δέρματος
Ένας ακόμη σημαντικός παράγοντας είναι ο τόπος διαμονής. Έτσι ο κίνδυνος στη Νέα Ζηλανδία και την Αυστραλία είναι ιδιαίτερα αυξημένος επειδή εκεί δεν υπάρχουν τα στρώματα του όζοντος που προστατεύουν από τις ακτίνες UV.
Αξίζει να σημειωθεί πως ο,τιδήποτε καρκινογόνο στο δέρμα εμφανίζει τις επιπτώσεις του μετά από 30 ή 40 χρόνια. «Εάν κάποιος στην παιδική του ηλικία είχε καεί πολλές φορές από τον ήλιο, είναι πιο πιθανό να εμφανίσει ως ενήλικας καρκίνο του δέρματος, σε σχέση με κάποιον που κάηκε λιγότερο».
Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ, το 2014 περίπου 11.000 άνδρες και 10.300 γυναίκες διαγνώστηκαν με κακοήθη καρκίνο του δέρματος ενώ 1.800 άνδρες και 1.300 γυναίκες κατέληξαν. Ενδείξεις για ένα λεγόμενο μελάνωμα που είναι επικίνδυνο για τον άνθρωπο μπορεί να είναι δυσπλαστικοί σπίλοι με ομιχλώδη όρια, ποικιλιοχρωμία, έπαρση ή διάμετρο πάνω από πέντε χιλιοστά.
Ο Γιόχεν Σβεν Ούτικαλ συμβουλεύει να αποφεύγεται ο ήλιος κατά τις μεσημεριανές ώρες, να χρησιμοποιείται ρουχισμός που καλύπτει το σώμα, καθώς και καπέλο, γυαλιά και αντηλιακό. Ακόμη και στη σκιά ο ήλιος μπορεί να είναι επικίνδυνος αφού και το νερό, για παράδειγμα, αντανακλά τις ακτίνες UV.

Πηγή: DW

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 02:01

Τελευταιες Ειδησεις

20 Απριλίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Σάββατο 20 Απριλίου 2024
06:56
Μεσολαβητικός ο ρόλος της Μόσχας μεταξύ Ισραήλ και Ιράν, δηλώνει ο Σεργκέι Λάβροφ
06:45
Πορεία στα κατεχόμενα για τα 24 παιδιά που έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας των σεισμών στην Τουρκία
06:41
Βαφεάδης: Προθεσμία μέχρι την Τρίτη να ετοιμαστεί η εγγυητική για την ανάπτυξη στη Λάρνακας
06:13
Υποβάθμισε το πλήγμα στην Ισφαχάν, ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών
05:50
Ιράκ: Ισχυρή έκρηξη σε βάση φιλοϊρανικών παραστρατιωτικών δυνάμεων
05:40
Ελλάδα: Ισχυρές βροχές και καταιγίδες επηρεάζουν περιοχές της χώρας
05:29
Τμήμα Μετεωρολογίας-1ο Δελτίου Καιρού 20/4/24
05:18
19 Απριλίου
Τουρίστες βρήκαν εκατοντάδες κροτίδες σε σακούλα σκουπιδιών
20:49
Αυξήθηκαν οι νεκροί τρεις μέρες μετά την καταιγίδα
20:42
Ιστορική συμφωνία Αρμενίας - Αζερμπαϊτζάν
20:35
Εκπρόσωπος Κομισιόν: Eνδείξεις για αποκλιμάκωση έντασης Ισραήλ- Ιράν
20:18
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.