Βρετανία: Σενάρια εκλογών με ερώτημα το πριν ή μετά το Brexit

Πληθαίνουν στη Βρετανία οι εκτιμήσεις αναλυτών και τα δημοσιεύματα περί σχεδίου βουλευτών να προκαλέσουν πρόωρες εκλογές πριν από την ημέρα του Brexit και περί πρόθεσης του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον να προκηρύξει πρόωρες εκλογές αμέσως μετά από την υλοποίηση του Brexit στις 31 Οκτωβρίου.

Αφορμή για τη συζήτηση περί εκλογών έχουν δώσει οι οικονομικές παροχές που έχει ανακοινώσει ο νέος πρωθυπουργός, ο οποίος σήμερα θα παρουσιάσει το σχέδιό του για ενίσχυση 20 νοσοκομείων της χώρας και γενικότερα του εθνικού συστήματος υγείας NHS με 1,8 δισεκατομμύρια λίρες.

Συντηρητικός βουλευτής δηλώνει στην Daily Telegraph ότι τα 2/3 των συναδέλφων του αναμένουν εκλογές πριν από την άνοιξη. Ήδη αρκετοί βουλευτές όλων των κομμάτων έχουν αρχίσει να εκδίδουν φυλλάδια υπενθυμίζοντας τα πεπραγμένα τους στους ψηφοφόρους των περιφερειών τους.

Το μεγάλο ερώτημα, όπως επισημαίνουν οι πολιτικοί σχολιαστές, είναι κατά πόσο αυτές οι ενδεχόμενες εκλογές θα γίνουν πριν ή μετά από την ημέρα ενός πιθανού ‘no deal’ στο Brexit στις 31 Οκτωβρίου.

Ο επικεφαλής σύμβουλος του πρωθυπουργού Τζόνσον, Ντόμινικ Κάμινγκς, που ήταν ο εγκέφαλος της εκστρατείας υπέρ του Brexit στο δημοψήφισμα του 2016, είπε στα στελέχη και στους κρατικούς λειτουργούς της κυβέρνησης, σύμφωνα με τη Sunday Telegraph, ότι δεν υπάρχει πια αρκετός χρόνος για τους Remainers βουλευτές να υποχρεώσουν την κυβέρνηση να προκηρύξει εκλογές πριν από το τέλος Οκτωβρίου.

Ο κ. Κάμινγκς είπε ότι ακόμα και αν η Βουλή των Κοινοτήτων υπερψηφίσει πρόταση μομφής της αντιπολίτευσης κατά της κυβέρνησης όταν το σώμα συνέλθει ξανά το Σεπτέμβριο, ο πρωθυπουργός θα έχει τη δυνατότητα να ορίσει τις εκλογές το Νοέμβριο.

Επέμεινε ότι παρά τις όποιες προσπάθειες των βουλευτών, το Brexit θα υλοποιηθεί στις 31 Οκτωβρίου, έστω και χωρίς συμφωνία με την ΕΕ, όπως συνεχώς διατείνεται ο Μπόρις Τζόνσον.

Οι Financial Times σήμερα αναφέρουν ότι οι Remainers βουλευτές υπό τον Συντηρητικό βουλευτή Ντόμινικ Γκριβ σχεδιάζουν πρόταση μομφής και εφόσον όντως αποδειχθεί αδύνατο να διεξαχθούν εκλογές πριν από το Brexit ετοιμάζονται να πιέσουν για κυβέρνηση εθνικής ενότητας.

Ο κ. Κάμινγκς φέρεται να απέκλεισε το ενδεχόμενο παραίτησης της κυβέρνησης Τζόνσον πριν από την 31η Οκτωβρίου ώστε να αναλάβει την εξουσία μια διακομματική κυβέρνηση. Ο ίδιος σημείωσε, σύμφωνα με τους Financial Times, ότι οι πολέμιοι του Brexit βουλευτές έχουν υποτιμήσει την αποφασιστικότητα του Μπόρις Τζόνσον να βγάλει τη χώρα από την ΕΕ στις 31 Οκτωβρίου με ή χωρίς συμφωνία.

Ερωτηθείς για όλα αυτά τα σενάρια το βράδυ της Κυριακής σε ραδιοφωνική εκπομπή του BBC, ο Remainer βουλευτής των Εργατικών Τζακ Ντρόουμι είπε: «Υπάρχει μια απόλυτη αποφασιστικότητα να σταματήσουμε ένα no deal. Υπάρχει μία δυνατή συναίνεση από όλα τα κόμματα, ένας υψηλός βαθμός διαλόγου που εξελίσσεται. Το ερώτημα είναι πότε και με ποιον μηχανισμό. Αλλά αυτή η κίνηση (κατά του no deal) θα γίνει».

Κατά τους Financial Times το επιτελείο Τζόνσον προετοιμάζεται ήδη για μια προεκλογική εκστρατεία μετά από την υλοποίηση του Brexit, με κεντρικό μήνυμα που θα τον παρουσιάζει ως υπερασπιστή της λαϊκής βούλησης υπέρ του Brexit έναντι του κοινοβουλίου.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 02:10

Τελευταιες Ειδησεις

19 Απριλίου
Πίεση προς την Τουρκία - Ειδική προβολή ντοκιμαντέρ "Προσκλητήριο Αγνοουμένων"
10:11
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
09:10
G7: Οι ΗΠΑ προσπαθούν να συσπειρώσουν τους Ευρωπαίους απέναντι στην Κίνα
09:06
Το Ισραήλ συμφώνησε να λάβει υπόψη τις ανησυχίες των ΗΠΑ για τη Ράφα
09:00
Παπαδόπουλος: Δεν υπάρχουν στοιχεία για μεταφορά πυραύλων στο Ισραήλ από τις βάσεις
08:45
H Tεχεράνη υποστηρίζει ότι δεν υπέστη πυραυλική επίθεση από το Ισραήλ
08:13
Αμερικανικά ΜΜΕ για την επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν
07:59
Μεγάλη αύξηση στη διεθνή τιμή του πετρελαίου
07:41
Ιράν: Οι πυρηνικές εγκαταστάσεις στην επαρχία Ισφαχάν είναι απόλυτα ασφαλείς
07:36
Τμήμα Μετεωρολογίας-1ο Δελτίου Καιρού 19/4/24
06:13
Αμερικανικό βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας για την ένταξη της Παλαιστίνης ως κράτους πλήρους μέλους στον ΟΗΕ
06:05
Συναγερμός στη Μέση Ανατολή: Έλαβε χώρα η αντεπίθεση του Ισραήλ
05:45
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.