ΥΠΕΣ:Διάθεση €4,7 εκατ. για 124 μικρά έργα σε κοινότητες

Τη διάθεση €4,7 εκατ. για 124 μικρά, ώριμα έργα σε κοινότητες, ποσό που θα δοθεί από τις εξοικονομήσεις του προϋπολογισμού του Υπουργείου του για το 2019, ανακοίνωσε ο Υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Πετρίδης.

Σε δηλώσεις του μετά από συνάντηση που είχε για το θέμα με αντιπροσωπεία της Ένωσης Κοινοτήτων, ο κ. Πετρίδης ανέφερε ότι «είναι η τρίτη χρονιά που εφαρμόζουμε σε συνεργασία με την Ένωση Κοινοτήτων ένα ομολογουμένως πετυχημένο πρόγραμμα, το πρόγραμμα για μικρά έργα σε κοινότητες της Κύπρου».

Είναι ένα πρόγραμμα, είπε, «το οποίο αφορά πρόσθετα έργα, πέραν από αυτά που προϋπολογίζονται κάθε έτος, και προκύπτει από πρόσθετες πιστώσεις μέσω εξοικονομήσεων του προϋπολογισμού του Υπουργείου Εσωτερικών».

Γι αυτό, εξήγησε ο κ. Πετρίδης, «χρειάζεται ένας καλός προγραμματισμός ούτως ώστε τον Σεπτέμβριο να έχουμε υπόψη μας τις επιπρόσθετες εξοικονομήσεις, τις οποίες μπορούμε να προσφέρουμε σε μικρά έργα στις κοινότητες της Κύπρου».

«Μικρά έργα μεν, τα οποία όμως είναι μεγάλα σε σημασία για την καθημερινότητα, την ασφάλεια, για τη ζωή στις κοινότητες και στην ύπαιθρο», σημείωσε.

Φέτος, συνέχισε ο Υπουργός Εσωτερικών, το πρόγραμμα αφορά €4,7 εκατ. ευρώ για 124 ώριμα, μικρά έργα, σε 103 κοινότητες της Κύπρου, το οποίο έχει συμφωνηθεί με την Ένωση Κοινοτήτων.

Όπως ανέφερε, στην Επαρχία Λευκωσίας θα διατεθεί €1.076.000 για 23 έργα σε 21 κοινότητες, στην επαρχία Λεμεσού θα διατεθούν €350.000 για 10 έργα σε 9 κοινότητες, στην επαρχία Λάρνακας θα διατεθούν €583.100 για 20 έργα σε 18 κοινότητες, στην επαρχία Πάφου θα διατεθεί €1.647.669 για 53 έργα σε 50 κοινότητες και στην επαρχία Αμμοχώστου θα διατεθεί €1.047.796 για 18 έργα σε 5 κοινότητες.

Ο Κωνσταντίνος Πετρίδης πρόσθεσε ότι τα ποσά αφορούν ως επί το πλείστον μικρά ώριμα έργα, που αφορούν βελτιώσεις δρόμων, με κατασκευή πεζοδρομίων με στόχο την καλύτερη προσπελασιμότητα των κοινοτήτων και ενίσχυση της οδικής ασφάλειας. Αφορούν, επίσης, έργα που άπτονται του εξωραϊσμού χώρων, της δημιουργίας ή βελτίωσης πάρκων, κατασκευής και βελτίωσης χώρων πρασίνου με στόχο τη βελτίωση, την προστασία και την ανάδειξη της φυσικής κληρονομιάς του τόπου, αλλά και άλλα έργα υποδομών που αφορούν αντιπλημμυρικά έργα για αντιμετώπιση προβλημάτων από όμβρια ύδατα.

Τα έργα είναι ώριμα και θα υλοποιηθούν άμεσα είτε από τα συνεργεία των επαρχιακών διοικήσεων είτε από ιδιώτες εργολάβους στο πλαίσιο των υφιστάμενων ενιαίων προσφορών, που θα προκηρυχθούν προσεχώς, είπε.

Σύμφωνα με τον Υπουργό Εσωτερικών, «είναι ένα πρόγραμμα που γίνεται στο πλαίσιο της συνεχούς προσπάθειας του Υπουργείου Εσωτερικών ώστε να γίνει η καλύτερη χρήση και του τελευταίου ευρώ που υπάρχει στον προϋπολογισμό μας, προς όφελος των τοπικών κοινοτήτων».

Ευχαρίστησε την Ένωση Κοινοτήτων για την αγαστή συνεργασία, γιατί χωρίς αυτή δεν μπορούσαν να υλοποιηθούν αυτά τα προγράμματα, που επιλέγονται ανάλογα με τις προτεραιότητες και την ωριμότητα των έργων για τα οποία και οι κοινοτάρχες και η Ένωση Κοινοτήτων εργάζονται συστηματικά.

Μέσα από αυτή την αγαστή συνεργασία, για τρίτη συνεχή χρονιά εξαγγέλλεται η επιχορήγηση για μικρά ώριμα έργα, ανέφερε από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Ένωσης Κοινοτήτων Ανδρέας Κιτρομηλίδης. Μέσα από τη συνεργασία των Κοινοταρχών και της Ένωσης Κοινοτήτων με τις Επαρχιακές Διοικήσεις ωριμάζουμε έργα, τα οποία θα χρηματοδοτηθούν από αυτό το πρόγραμμα, πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στα έργα, είπε ότι πρόκειται για έργα που είναι ώριμα, είναι έτοιμα, και θα μπορούν άμεσα μετά την εξαγγελία να τροχοδρομηθούν για την αποπεράτωσή τους. «Είναι μια μεγάλη βοήθεια για τις κοινότητες, ιδιαίτερα για μικρές κοινότητες», σημείωσε ο κ. Κιτρομηλίδης.

Ευχαρίστησε τον Υπουργό και το Υπουργείο και τις Επαρχιακές Διοικήσεις για τη συνεργασία και εξέφρασε την ελπίδα αυτή να συνεχιστεί.

Σε ερώτηση για τα ποσά που διατέθηκαν τα προηγούμενα χρόνια ο Υπουργός Εσωτερικών είπε ότι είχαν διατεθεί γύρω στα €5 εκατ. κάθε χρόνο. Σε άλλη ερώτηση για το πώς γίνεται η επιλογή, λέχθηκε ότι κρίνεται η ωριμότητα των έργων.

Υπενθύμισε επίσης ότι στον ετήσιο προϋπολογισμό, ειδικά για την ύπαιθρο, για τις κοινότητες, ο προϋπολογισμός κατά κεφαλή που δαπανάται για δημόσιες υποδομές για έργα και μεγάλα και πιο μικρά, είναι πέραν του διπλάσιου σε σχέση με τις αστικές περιοχές τα τελευταία δύο-τρία χρόνια και αυτό, όπως είπε, «γίνεται στη βάση μιας ενσυνείδητης και προγραμματισμένης πολιτικής για στήριξη της υπαίθρου επειδή το χρειάζεται».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 01:45

Τελευταιες Ειδησεις

18 Ιουνίου
Ο ΠτΔ υπεβλήθη σήμερα σε μικρής έκτασης και χρονικής διάρκειας σπονδυλοπλαστική επέμβαση
11:49
Την πρόθεσή του να αποχωρήσει από το Υπουργείο Υγείας, μετέφερε στον ΠτΔ ο Κωνσταντίνος Ιωάννου (Βίντεο)
11:35
Ψήφισμα Επιτροπής Κατεχόμενων Δήμων με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Προσφύγων του ΟΗΕ
11:22
Υπ. Υγείας: Με τον εμβολιασμό και την τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας θα αντιμετωπίσουμε την υγειονομική κρίση
11:07
Σε όλους τους ενήλικες στο Ην. Βασίλειο προσφέρεται από σήμερα το εμβόλιο κατά του κορoνοϊού
10:49
Χ. Χαριλάου: Παρά την καλή επιδημιολογική εικόνα η κατάσταση στα δημόσια νοσηλευτήρια παραμένει εύθραυστη
10:30
Προοπτικές ανάκαμψης προδιαγράφει ο Σύνθετος Προπορευόμενος Οικονομικός Δείκτης
10:27
Σε μικρή επέμβαση στους σπόνδυλους υποβάλλεται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας
10:26
To Κέντρο Παραγωγικότητας ανακοινώνει τη διεξαγωγή νέου επιχορηγημένου προγράμματος κατάρτισης
10:14
Σ. Στεφάνου: "Τον πρόεδρο Αναστασιάδη τον ενδιαφέρει η εικόνα, και όχι η ουσία..."
10:02
Χ. Θεοπέμπτου: Είναι η δεύτερη φορά που ο ΠτΔ προκαλεί την παραίτηση υπουργού
09:57
Β. Παπαδόπουλος: Το αργότερο στις αρχές της επόμενης εβδομάδας θα ανακοινωθεί η νέα σύνθεση της κυβέρνησης
09:51
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand