Δουβλίνο: Ίσως καταψηφίσει την συμφωνία ΕΕ-Mercosur

Ο Ιρλανδός Πρωθυπουργός Λίο Βαράντκαρ δήλωσε ότι το Δουβλίνο θα καταψηφίσει την εμπορική συμφωνία μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της ομάδας Mercosur της Νότιας Αμερικής (Αργεντινή, Βραζιλία, Ουρουγουάη, Παραγουάη), εκτός εάν η Βραζιλία αναλάβει δράση για την προστασία του τροπικού δάσους του Αμαζονίου, που πλήττεται από πυρκαγιές.

Ο εφημερίδα “Irish Independent” γράφει ότι ο Βαραντκάρ ανησυχεί ιδιαίτερα για τα επίπεδα ρεκόρ καταστροφής τροπικών δασών.

"Δεν υπάρχει περίπτωση να υπερψηφίσει η Ιρλανδία τη συμφωνία ελευθέρων συναλλαγών ΕΕ-Mercosur εάν η Βραζιλία δεν τηρήσει τις περιβαλλοντικές δεσμεύσεις της", ανέφερε ο Πρωθυπουργός σύμφωνα με την εφημερίδα.

Οι περιβαλλοντολόγοι έχουν αποδώσει στην αποψίλωση των δασών την αύξηση των πυρκαγιών και κατηγορούν τον δεξιό Πρόεδρο της Βραζιλίας Ζαΐχ Μπολσονάρου για περικοπές στην προστασίας μιας περιοχής, που θεωρείται ζωτικής σημασίας για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

Ο Βαραντκάρ δήλωσε ότι η προσπάθεια του Μπολσονάρου να κατηγορήσει μη κυβερνητικές περιβαλλοντικές οργανώσεις για τις πυρκαγιές ήταν «οργουελική».

Η Ιρλανδία θα χρειαστεί και άλλα κράτη μέλη της ΕΕ να βοηθήσουν ώστε να σχηματιστεί μια αναστέλλουσα μειοψηφία (blocking minority) αν θέλει να σταματήσει τη συμφωνία που επιτεύχθηκε τον Ιούνιο, μετά από 20 χρόνια διαπραγματεύσεων μεταξύ της ΕΕ και των χωρών της Mercosur.

Αλλά η ιρλανδική κυβέρνηση δέχεται πιέσεις για να υπερασπιστεί τους κτηνοτρόφους της, οι οποίοι ήδη πλήττονται από την απειλή του Brexit και τις χαμηλές τιμές, επιδιώκοντας να διασφαλίσουν ότι οι χώρες της Mercosur δεν θα πλημμυρίσουν την αγορά με φθηνότερο βοδινό κρέας.

Ο Βαραντκάρ προσθέτει τη φωνή του στην αυξανόμενη διεθνή ανησυχία για την καταστροφή του Αμαζονίου. Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν θέλει να συζητηθεί το ζήτημα στη σύνοδο κορυφής των G7 στο Μπιαρίτζ αυτό το Σαββατοκύριακο. Ο Μπολσονάρου απέρριψε κάτι τέτοιο, ονομάζοντάς το ξένη παρέμβαση σε υπόθεση της Βραζιλίας.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 01:45

Τελευταιες Ειδησεις

18 Ιουνίου
Επαναλειτουργούν οι κατασκηνωτικοί χώροι του Τμήματος Δασών
21:45
Υπό 8ημερη κράτηση 35χρονος για εμπρησμό κτηρίου στη Λευκωσία
21:24
76 νέα κρούσματα κορωνοϊού στην Κύπρο - Κανένας θάνατος
20:52
ΠΟΥ: Δεκάδες χώρες δεν μπορούν να συνεχίσουν τον εμβολιασμό λόγω έλλειψης δόσεων
20:42
Η Ρωσία θα αποχωρήσει από τη Συνθήκη «Ανοιχτοί Ουρανοί» στις 18 Δεκεμβρίου
20:30
ΠΟΥ: Η παραλλαγή Δέλτα γίνεται παγκοσμίως κυρίαρχη
20:21
Στην Κύπρο εντός Ιουνίου ο Βοηθός του ΓΓ του ΟΗΕ Ζαν Πιέρ Λακρουά
20:09
ΗΕ: Δεν θα εισηγηθεί νέα διάσκεψη η Λουτ αν δεν δει κοινό έδαφος
20:00
Έβαλε βηματοδότη και παίρνει εξιτήριο ο Έρικσεν
19:47
Ελαφρώς μειωμένα αλλά ξανά πάνω από 10.000 τα ημερήσια κρούσματα κορωνοϊού στο ΗΒ
19:32
Εφαρμογή οδηγίας για μείωση χρήσης πλαστικών από τον Ιούλιο
19:18
Ανανέωσε με Γιοβάνοβιτς ο Απόλλωνας
19:13
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand