ΥΠΟΙΚ: Υπέρ της αξιολόγησης της πρότασης ΔΗΚΟ για εκποιήσεις

Υπέρ της αποδοχής της αναπομπής από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη του νόμου για τις εκποιήσεις τον οποίο ψήφισε στις 8 Ιουλίου η Βουλή των Αντιπροσώπων, έτσι ώστε να δοθεί επαρκής χρόνος να εξεταστεί η συμβιβαστική πρόταση του ΔΗΚΟ και να αξιολογηθεί από την Κεντρική Τράπεζα, τάχθηκαν εκ νέου σήμερα ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης και ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας (ΚΤ) Κωνσταντίνος Ηροδότου.

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή συζήτησε σήμερα σε έκτακτη συνεδρία της την τροποποιημένη πρόταση του ΔΗΚΟ που έγινε σε συνεργασία με την Κεντρική Τράπεζα και αποφασίστηκε όπως οι κοινοβουλευτικές ομάδες των κομμάτων συνεδριάσουν για να αποφασίσουν την θέση που θα λάβουν στη σημερινή συνεδρία της Ολομέλειας της Βουλής.

Η πρόταση του ΔΗΚΟ περιλαμβάνει την δυνατότητα προσφυγής δανειοληπτών με μη εξυπηρετούμενα δάνεια στον Χρηματοοικονομικό Επίτροπο Παύλο Ιωάννου για εξέταση παραπόνων τους κατά τραπεζών που αφορούν μεταξύ άλλων υπερχρεώσεις και παραβίαση του κώδικα δεοντολογίας της Κεντρικής Τράπεζας. Αν ο Επίτροπος διαπιστώνει παραβίαση εκ μέρους της Τράπεζας του κώδικα ο δανειολήπτης θα δικαιούται να προσφύγει στο δικαστήριο το οποίο θα εκδίδει αυθημερόν διάταγμα για αναστολή της εκποίησης της ενυπόθηκης κατοικίας του ή της επαγγελματικής του στέγης.

«Επιμένουμε στη θέση μας υπέρ της αποδοχής της αναπομπής, έτσι ώστε να δοθεί επαρκής χρόνος οι προτάσεις νόμου να εξεταστούν σοβαρά και να τις αξιολογήσει η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου για να εξασφαλιστεί γνώμη από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα», ανέφερε ο Υπουργός Οικονομικών.

Ωστόσο, πρόσθεσε, το κείμενο της πρότασης «φαίνεται να είναι βελτιωμένο σε σχέση με αυτό που είχε ψηφιστεί πριν δύο εβδομάδες», αλλά παρόλα αυτά, όπως είπε, «η εισήγηση μας παραμένει υπέρ της αποδοχής της αναπομπής για να μην ληφθεί η όποια απόφαση με τρόπο βεβιασμένο».

Αναφορικά με την απόρριψη από την Ολομέλεια της Βουλής την περασμένη Δευτέρα της αναπομπής του Προέδρου της Δημοκρατίας, που αφορά στην αναστολή των διαδικασιών εκποίησης ενυπόθηκων ακινήτων, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εντός της σημερινής ημέρας ή την Δευτέρα το αργότερο θα λάβει την απόφαση του επί της απόφασης της Βουλής.

Από την πλευρά του, ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας είπε πως θέση της ΚΤ είναι να γίνει αποδεκτή η αναπομπή για να μας δοθεί χρόνος να προτείνουμε ένα μηχανισμό ο οποίος να βασίζεται και σε αναλύσεις και σε διαβούλευση με τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό και με την ΕΚΤ».

«Σεβόμαστε τις ανησυχίες των βουλευτών να βρούμε ένα τρόπο οι αδικημένοι δανειολήπτες να βρουν το δίκαιο τους αλλά να μην είναι γενικός μηχανισμός που να προκαλεί καθυστερήσεις στις προσπάθειες των τραπεζών και να επηρεάζει την χρηματοπιστωτική σταθερότητα ούτε να μπορεί να τύχη εκμετάλλευσης από δανειολήπτες που τυχόν θα θέλουν να προκαλέσουν καθυστερήσεις», υπογράμμισε.

Επιπλέον, ο κ. Ηροδότου είπε ότι μεταξύ του νόμου που ψηφίστηκε και της τροπολογίας, «η τροπολογία που προτείνεται «έχει λιγότερες αρνητικές επιπτώσεις».

Ο Χρηματοοικονομικός Επίτροπος Παύλος Ιωάννου επανέλαβε την εισήγηση του για αναβολή της όλης συζήτησης του θέματος για να εξεταστεί τον ερχόμενο Σεπτέμβριο- Οκτώβριο και συμφώνησε με την θέση «να γίνει αποδεκτή η αναπομπή», προσθέτοντας, ωστόσο, ότι «αν αυτό δεν πολιτικά εφικτό, όπως είπε, «είναι πολύ συγκροτημένη η πρόταση που υπέβαλε το ΔΗΚΟ σε συνεργασία με την ΚΤ».

Αυτή είναι μια λογική ενδιάμεση λύση, ανέφερε, προσθέτοντας ότι «αν ψηφιστεί η συγκεκριμένη πρόταση θα μπορούσαμε να συμπεριλάβουμε μια τελευταία πρόνοια σύμφωνα με την οποία ο νόμος θα τίθεται σε εφαρμογή πέντε ή δέκα εργάσιμες ημέρες μετά την ψήφιση του ώστε να δοθεί χρόνος στο γραφείο του Επιτρόπου χρόνος να ετοιμάσει οδηγίες και εσωτερικούς κανονισμούς».

Πηγή:ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 02:13

Τελευταιες Ειδησεις

12 Μαΐου
Η Κομισιόν καλεί τα ΚΜ να περιορίσουν ακόμα και τα απαραίτητα ταξίδια από Ινδία για να περιοριστεί η μετάλλαξη
21:55
Επικοινωνία Μπλίνκεν - Νετανιάχου: Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ επαναλαμβάνει τις εκκλήσεις του για «τερματισμό της βίας»
21:42
Συμπλοκή έξω από εκκλησία στους Τρούλλους
21:15
Ακόμα δύο θάνατοι από COVID-19, 260 νέα περιστατικά, 173 νοσηλεύονται
21:13
ΗΠΑ: Ο πανικός των αυτοκινητιστών προς αναζήτηση βενζίνης αυξάνεται
21:05
Οι ΗΠΑ επανελαμβάνουν ρητά ότι αναγνωρίζουν μόνο την ΚΔ και δεν αναγνωρίζουν την ούτω καλούμενη τουρκική δημοκρατία της βόρειας Κύπρου
20:35
Δραματική νίκη για την Πάφο
20:25
Τα CDC εντόπισαν 28 περιστατικά θρομβώσεων μετά τη χορήγηση του εμβολίου της Johnson & Johnson
20:25
Παρελθόν τρείς από τον Απόλλωνα
20:15
Νέος καταιγισμός ρουκετών από τη Λωρίδα της Γάζας προς το Ισραήλ ανακοίνωσε η Χαμάς - Σειρήνες ήχησαν στο Τελ Αβίβ
20:15
Κόκκινος: Δεν θα υλοποιηθεί τελικά η ψηφιακή εφαρμογή του safepass
20:08
ΗΠΑ: Η Ουάσινγκτον στέλνει αντιπροσωπεία για να παροτρύνει Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους να αποκλιμακώσουν τη βία
20:00
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand