Πιέσεις Ισραήλ σε ΗΠΑ για αποπομπή της Τουρκίας για F-35

Το Ισραήλ εργάστηκε παρασκηνιακά για να διασφαλίσει ότι οι ΗΠΑ θα εμποδίσουν την πώληση των μαχητικών αεροσκαφών F-35 στην Τουρκία, σε μια προσπάθεια να διατηρήσει την ποιοτική στρατιωτική του υπεροχή στην περιοχή, μετέδωσε την Τετάρτη το ισραηλινό κανάλι Channel 12.


 
Όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα Times of Israel, τους τελευταίους μήνες το Ισραήλ άσκησε πιέσεις στην Ουάσιγκτον για να αποπεμφθεί η Άγκυρα από το πρόγραμμα των F-35, μετά την απόφαση του Τούρκου Προέδρου Ερντογάν να προχωρήσει με την αγορά του ρωσικού πυραυλικού συστήματος το οποίο παρέχει στην Άγκυρα προηγμένες δυνατότητες αεράμυνας.
 
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Channel 12, Ισραηλινοί αξιωματούχοι εξέφρασαν ανησυχίες παρόμοιες με αυτές της Ουάσινγκτον για διαρροή λεπτομερειών σε σχέση με τις προηγμένες δυνατότητες του αμερικανικού μαχητικού αεροσκάφους σε γειτονικές χώρες.
 
Τον περασμένο μήνα ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε ότι η Άγκυρα μένει εκτός του προγράμματος για την ανάπτυξη των F-35, λόγω της αγοράς των ρωσικών πυραύλων. Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, το πρόγραμμα των αμερικανικών μαχητικών δεν μπορεί να συνυπάρξει με την ρωσική πλατφόρμα συλλογής πληροφοριών που θα χρησιμοποιηθεί για να αντληθούν πληροφορίες για τις προηγμένες δυνατότητές του.
 
Η Τουρκία, η οποία είχε παραγγείλει περισσότερα από 100 F-35 έναντι 1,4 δισ. δολαρίων, απέρριψε τους ισχυρισμούς ότι τα αμερικανικά αεροπλάνα κινδυνεύουν από το ρωσικό σύστημα και κάλεσε την Ουάσινγκτον να ανακαλέσει την απόφασή της.
 
Το Ισραήλ συμφώνησε να αγοράσει τουλάχιστον 50 μαχητικά F-35 από την αμερικανική εταιρεία οπλισμού Lockheed Martin. Μέχρι στιγμής, 16 αεροσκάφη έχουν παραδοθεί και τα υπόλοιπα αναμένεται να φτάσουν σταδιακά μέχρι το 2024.
 
Το Ισραήλ είναι η δεύτερη χώρα μετά τις ΗΠΑ που παραλαμβάνει τα F-35 από την Lockheed Martin και από τις λίγες στις οποίες επιτράπηκε να κάνει προσαρμογές στο τελευταίας τεχνολογίας μαχητικό αεροσκάφος, το οποίο είναι γνωστό στο Ισραήλ ως Adir.
 
Το 2018, η Ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία αποκάλυψε ότι χρησιμοποίησε το F-35 σε επιχειρήσεις, μεταξύ άλλων στον Λίβανο για τουλάχιστον μια φορά, κάτι που έγινε για πρώτη φορά παγκοσμίως από κάποιον στρατό.
 
Πηγή: (ΚΥΠΕ-Times of Israel/ΑΓΚ/ΓΧΡ)

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 02:12

Τελευταιες Ειδησεις

29 Μαρτίου
Ελλάδα: Δύο ισχυροί σεισμοί σημειώθηκαν το πρωί στο Ιόνιο
09:48
Στην Κύπρο τη Δευτέρα η Ρομπέρτα Μέτσολα
09:04
Αυστηρές προειδοποιήσεις Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου κατά των οριζόντιων μέτρων
08:07
Σήμερα η απάντηση του ελληνικού δικαστηρίου για τον θάνατο της κόρης της Τζωρτζίνας Δασκαλάκη
07:04
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
07:00
6η αγωνιστική πρωταθλήματος Cyta: Απόλλων - ΑΕΖ και Δόξα - Οθέλλος
06:47
Στο στόχαστρο του Ισλαμικού Κράτους οι "σταυροφόροι"
06:44
Αϊτή: Περισσότεροι από χίλιοι φόνοι μέσα σε 2 μήνες
06:19
Σήμερα η απόφαση του ελληνικού δικαστηρίου για την υπόθεση βιασμού 12χρονης στον Κολωνό
06:16
Απορρίφθηκε από την Βουλή η πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης για τα Τέμπη
06:02
Προσπάθειες ΗΠΑ για σταθεροποίηση της μεταπολεμικής Λωρίδας της Γάζας
06:00
Τουλάχιστον 36 στρατιωτικοί νεκροί σε βομβαρδισμό του Ισραήλ στο Χαλέπι της Συρίας
05:57
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.