Προέλαση συριακών δυνάμεων προς την Χαν Σεϊχούν

Οι δυνάμεις του συριακού καθεστώτος ανακατέλαβαν χθες Πέμπτη πολλά χωριά στην Ιντλίμπ, την επαρχία της βόρειας Συρίας όπου κυριαρχούν οι τζιχαντιστές, πλησιάζοντας μια πόλη στρατηγικής σημασίας που ετοιμάζονται να πολιορκήσουν, ανέφερε μια ΜΚΟ.

Το μεγαλύτερο μέρος της επαρχίας της Ιντλίμπ, στο βορειοδυτικό τμήμα της Συρίας, και τομείς γύρω από αυτή, στις γειτονικές επαρχίες της Χάμας, του Χαλεπιού και της Λαττάκειας, βρίσκονται στα χέρια των τζιχαντιστών και κάποιων οργανώσεων ανταρτών, συνεχίζουν ακόμη να είναι εκτός του ελέγχου του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, οκτώ χρόνια μετά το ξέσπασμα του πολέμου.
Η περιοχή αυτή είναι ο στόχος σχεδόν καθημερινών βομβαρδισμών της αεροπορίας και του πυροβολικού του καθεστώτος και των ρώσων συμμάχων του τους τελευταίους τρεις και πλέον μήνες, από τα τέλη του Απριλίου.
Εδώ και αρκετές ημέρες, οι δυνάμεις του καθεστώτος προελαύνουν σε βάρος των τζιχαντιστών και των ανταρτών.
Απέχουν πλέον τρία χιλιόμετρα από την πόλη στρατηγικής σημασίας Χαν Σεϊχούν, αφού κατέλαβαν χθες τον έλεγχο πέντε χωριών γύρω από αυτήν, ανέφερε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Η Χαν Σεϊχούν βρίσκεται πάνω στον αυτοκινητόδρομο που διαπερνά την Ιντλίμπ και συνδέει την πρωτεύουσα Δαμασκό με τη μητροπολιτική περιοχή του Χαλεπιού (βόρεια), που βρίσκονται αμφότερες υπό κυβερνητικό έλεγχο.
Στόχος είναι «να περικυκλωθεί η Χαν Σεϊχούν και να ανακτηθεί ο αυτοκινητόδρομος», εκτίμησε σε δηλώσεις του στο Γαλλικό Πρακτορείο ο διευθυντής του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ο Ράμι Άμπντελ Ραχμάν.
Οι μάχες είναι σφοδρές. Την Τετάρτη, αεροσκάφος του συριακού στρατού καταρρίφθηκε από τζιχαντιστές και ο πιλότος του αιχμαλωτίστηκε, κάτι που συνέβη για πρώτη φορά αφότου άρχισε η στρατιωτική κλιμάκωση στην περιοχή, ανέφερε η ΜΚΟ. Την ευθύνη ανέλαβε η Χαγιάτ Ταχρίρ ας Σαμ (ΧΤΣ, ο πρώην συριακός βραχίονας της Αλ Κάιντα).
Χθες Πέμπτη, η τζιχαντιστική οργάνωση μεταφόρτωσε σε ιστότοπό της βίντεο που εικονίζει έναν άνδρα, ο οποίος αναφέρει το όνομά του — Μοχάμεντ Άχμεντ Σουλεϊμάν — και τον βαθμό του — ανθυποσμηναγός της συριακής Πολεμικής Αεροπορίας.
Από το βράδυ της Τετάρτης ως χθες Πέμπτη, στις μάχες σκοτώθηκαν 24 τζιχαντιστές και αντάρτες και 20 μαχητές των κυβερνητικών δυνάμεων και των βοηθητικών, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Από τα τέλη Απριλίου, πάνω από 1.300 τζιχαντιστές και αντάρτες και πάνω από 1.150 άνδρες των δυνάμεων που ορκίζονται πίστη στο καθεστώς της Δαμασκού έχουν σκοτωθεί στις εχθροπραξίες, κατά τη ΜΚΟ.

Πηγή: cnn.gr

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 01:51

Τελευταιες Ειδησεις

20 Απριλίου
Ο Γεώργιος Σκαλιάς ειδικός σύμβουλος του Προέδρου για θέματα εκπαίδευσης
16:39
Υπ.Δικαιοσύνης: Υπάρχουν ευθύνες για την απόδραση του υπόδικου και θα αποδοθούν
16:34
Μακραίνει η λίστα των θυμάτων στη Γάζα
15:46
Έλληνας Υπ.Άμυνας: Ο ελληνικός εναέριος χώρος θα καταστεί αδιαπέραστος
14:55
Έκκληση για αυτοσυγκράτηση από Αίγυπτο και Τουρκία
13:39
Ελλάδα: Μικρά προβλήματα από την κακοκαιρία
13:29
Τίτλοι Ειδήσεων: Σάββατο 20 Απριλίου 2024
13:00
Ντουμπάι: Τεράστιο το κόστος των ζημιών από τις πλημμύρες των προηγούμενων ημερών
12:35
Επιστολή ΑΚΕΛ στον υπουργό Οικονομικών για την πράσινη φορολογία
12:18
Ελλάδα: Ισχυρές βροχές και καταιγίδες
11:47
Σε ατύχημα αποδίδεται η έκρηξη στο Ιράκ
11:23
Τμήμα Μετεωρολογίας-2ο Δελτίου Καιρού 20/4/24
11:17
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.