Εύβοια: Σε εξέλιξη η πυρκαγιά - Μάχη με τις αναζωπυρώσεις

άχη με τις φλόγες για δεύτερη μέρα δίνουν τα στελέχη του πυροσβεστικού σωμάτος στην Εύβοια, όπου η φωτιά μαίνεται από τα ξημερώματα της Τρίτης, έχοντας κάψει τεράστιες εκτάσεις δάσους Natura. Τις δυνάμεις ενισχύουν και τα τρία κανταίρ που ήρθαν από Ιταλία και Ισπανία για να συνδράμουν στο δύσκολο έργο της κατάσβεσης.

 

Αυτά προστίθενται στα εννιά ελικόπτερα -εκ των οποίων 2 του στρατού- και στα 7 αεροσκάφη. Ο συντονισμός από αέρος γίνεται με 2 ελικόπτερα, ένα της ΕΛΑΣ και ένα του πυροσβεστικού σώματος.

Οι ισχυροί άνεμοι που έπνεαν τις προηγούμενες ημέρες έχουν κοπάσει, καθιστώντας κατά τι ευκολότερη την δουλειά των δυνάμεων πυρόσβεσης, οι οποίες την νύχτα της Τρίτης και ενώ οι φλόγες πλησίαζαν τα Ψαχνά, δημιούργησαν αντιπυρικές ζώνες καταφέρνοντας να αποτρέψουν αυτό το ενδεχόμενο.

Το φως της σημερινής ημέρας αποκάλυψε το μέγεθος της καταστροφής και την έκταση του δάσους που κάηκε ολοσχερώς. Σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση, όπως δήλωσε ο περιφερειάρχης Κώστας Μπακογιάννης, έχουν γίνει στάχτη 25.000 στρέμματα.

Η φωτιά συνεχίζει να καίει μέχρι το απόγευμα της Τετάρτης, ενώ υπάρχουν και αναζοπυρώσεις που απαιτούν την άμεση επέμβαση των πυροσβεστών.

Στην Εύβοια ο πρωθυπουργός

Στην Εύβοια μετέβη το μεσημέρι της Τετάρτης ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος παρέστη σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο κινητό Συντονιστικό Κέντρο της Πυροσβεστικής «Όλυμπος» και ενημερώθηκε για την τρέχουσα κατάσταση στα διάφορα πύρινα μέτωπα. Στις δηλώσεις του, ευχαρίστησε τις γυναίκες και τους άντρες που έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους στη μάχη με τις φλόγες, ανακοίνωσε πως θα κινηθεί άμεσα η διαδικασία για να αποκατασταθούν οι αγρότες από τον ΕΛΓΑ για τις καταστροφές που υπέστησαν στην περιουσία τους και προανήγγειλε πως το επόμενο χρονικό διάστημα, θα προχωρήσουν δραστικές παρεμβάσεις στον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί συνολικά η Πολιτική Προστασία.

«Τα πράγματα, πλέον, είναι καλύτερα. Αλλά, όπως είπε και ο γενικός γραμματέας, δεν επιτρέπεται κανένας εφησυχασμός και θα παρακαλούσα όλες και όλους να ακούν προσεκτικά τις εντολές και τις οδηγίες της Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και της Πυροσβεστικής», ανέφερε στις δηλώσεις του ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε ότι «θα κινηθούν όλες οι σχετικές διαδικασίες, ώστε να επιτρέψουμε στην ίδια τη φύση να ξεκινήσει από μόνη της το έργο της δύσκολης και μακροχρόνιας αποκατάστασης της καταστροφής, η οποία συντελέστηκε».

Επανέλαβε ότι, η Πολιτική Προστασία είναι ένα μεγάλο στοίχημα. «Για την Κυβέρνησή μας, πρώτο μέλημα η προστασία της ανθρώπινης ζωής. Αμέσως μετά, η προστασία των περιουσιών και καθώς η αντιπυρική περίοδος θα φτάνει προς το τέλος της θα αξιοποιήσουμε το επόμενο χρονικό διάστημα, ώστε να κάνουμε δραστικές παρεμβάσεις στον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί συνολικά η Πολιτική Προστασία» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Συνεχάρη τον γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας όλους όσοι, τις τελευταίες ημέρες καταβάλουν όλη αυτή την προσπάθεια, ώστε να μπορέσουμε να αναμετρηθούμε με ακραία φυσικά φαινόμενα, «τα οποία, δυστυχώς, θα είναι μαζί μας για πολλά χρόνια ακόμα. Και οφείλουμε σε εθνικό, αλλά και ευρωπαϊκό επίπεδο, όπως τόνισα και στη συνάντηση που είχα με τον Ευρωπαίο Επίτροπο, κ. Στυλιανίδη, να είμαστε όσο το δυνατόν πιο έτοιμοι». Κλείνοντας ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι δεν έχει τελειώσει ακόμα η αντιπυρική περίοδος και θα χρειαστεί εγρήγορση μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου απ' όλες και απ' όλους, ώστε να περιοριστεί στο ελάχιστο τη ζημιά που θα γίνει από τις δασικές πυρκαγιές.

Ο κ. Μητσοτάκης μετέβη σε περιοχή έξω από το χωριό Μακρυμάλλη στην κεντρική Εύβοια, για να δει από κοντά τις ζημιές που προκάλεσε την πυρκαγιά. Παρόντες στην σύσκεψη στο συντονιστικό κέντρο ήταν, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, Βασίλης Ματθαιόπουλος, ο απερχόμενος Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Κώστας Μπακογιάννης, ο νέος Περιφερειάρχης, Φάνης Σπανός, ο δήμαρχος Διρφύων -Μεσσαπίων, Γιώργος Ψαθάς, και οι βουλευτές Νέας Δημοκρατίας του νομού Εύβοιας, Σίμος Κεδίκογλου και Αθανάσιος Ζεμπίλης.

Ο κ. Χαρδαλιάς στις δηλώσεις του επισήμανε ότι η δύσκολη μάχη στην Εύβοια, συνεχίζεται και πρόσθεσε: «Η συγκυρία η καιρική και οι καταστάσεις επιβάλλουν εγρήγορση και την παράκληση σε όλους να είμαστε πολύ προσεκτικοί και να αποφεύγουμε ενέργειες που μπορεί να δημιουργήσουν ανεξέλεγκτες καταστάσεις. Λίγα λόγια, πολύ δουλειά. Το ζήτημα της Πολιτικής Προστασίας είναι στοίχημα και είναι στοίχημα ζωής για όλους όσους εμπλεκόμαστε με αυτήν».

Πηγή: Euronews

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 01:54

Τελευταιες Ειδησεις

20 Απριλίου
Ιράκ: Ισχυρή έκρηξη σε βάση φιλοϊρανικών παραστρατιωτικών δυνάμεων
05:40
Δεν υπάρχουν ενδείξεις για το ποιος διενήργησε επίθεση εναντίον παραστρατιωτικών δυνάμεων του Ιράκ
05:33
Ελλάδα: Ισχυρές βροχές και καταιγίδες επηρεάζουν περιοχές της χώρας
05:29
Τμήμα Μετεωρολογίας-1ο Δελτίου Καιρού 20/4/24
05:18
19 Απριλίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
21:35
Τουρίστες βρήκαν εκατοντάδες κροτίδες σε σακούλα σκουπιδιών
20:49
Αυξήθηκαν οι νεκροί τρεις μέρες μετά την καταιγίδα
20:42
Ιστορική συμφωνία Αρμενίας - Αζερμπαϊτζάν
20:35
Εκπρόσωπος Κομισιόν: Eνδείξεις για αποκλιμάκωση έντασης Ισραήλ- Ιράν
20:18
10 κράτη συμφωνούν με την Κύπρο για επανακαθορισμό περιοχών Συρίας
19:29
Δέσμευση χωρών του ΝΑΤΟ για ενίσχυση του Κίεβο
19:26
Επικοινωνία υπουργών εξωτερικών Τουρκίας - Ιράν
19:13
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.