Frontex: αύξηση 4% στις ανιχνεύσεις παράνομων διελεύσεων μεταναστών

Ο αριθμός ανιχνεύσεων των παράνομων συνοριακών διελεύσεων μεταναστών στα κυριότερα μεταναστευτικά δρομολόγια της Ευρώπης αυξήθηκε τον Ιούλιο κατά 4% από τον προηγούμενο μήνα σε περίπου 10.500, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Frontex, η αρμόδια υπηρεσία φύλαξης των συνόρων της ΕΕ.

Σύμφωνα με τη Frontex, το σύνολο για τους πρώτους επτά μήνες του 2019 ήταν 30% χαμηλότερο από ό, τι πριν από ένα χρόνο. Σημειώνεται ότι τα στοιχεία του Ιουλίου 2019 δεν περιλαμβάνουν τον αριθμό των ανιχνεύσεων στην Κύπρο.

Αναλυτικά σε ό,τι αφορά την υπόλοιπη Ανατολική Μεσόγειο, αυτή παρέμεινε η πιο πυκνή μεταναστευτική διαδρομή στην Ευρώπη με περίπου 5.800 ανιχνεύσεις τον Ιούλιο του 2019. Κατά τους πρώτους επτά μήνες του τρέχοντος έτους, ο συνολικός αριθμός ανιχνεύσεων στην περιοχή αυτή μειώθηκε κατά 6% σε σχέση με πέρυσι σε σχεδόν 28 200.

Όμως παρά τη συνολική μείωση, ο αριθμός των αφίξεων στα ελληνικά νησιά στο Αιγαίο αυξήθηκε κατά ένα τέταρτο σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Οι περισσότεροι μετανάστες που εντοπίστηκαν σε αυτή τη διαδρομή ήταν υπήκοοι του Αφγανιστάν.

Ο αριθμός των παράνομων μεταναστών που έλαβαν τη διαδρομή της Δυτικής Μεσογείου τον Ιούλιο αυξήθηκε κατά 22% από τον προηγούμενο μήνα σε σχεδόν 2 900.

Το σύνολο για την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουλίου ήταν περίπου 13.000, κατά 41% λιγότερο από την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Οι μετανάστες από την υποσαχάρια Αφρική αντιπροσώπευαν το μεγαλύτερο αριθμό ανιχνευθέντων μεταναστών στη συγκεκριμένη διαδρομή τους πρώτους επτά μήνες του 2019.


Ο αριθμός των μεταναστών που διέρχονται από την Κεντρική Μεσόγειο τον Ιούλιο ανήλθε σε περίπου 1.100 άτομα. Το σύνολο των πρώτων επτά μηνών του έτους ανήλθε σε περίπου 4 900, λίγο περισσότερο από το ένα τέταρτο του συνόλου από την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Οι πολίτες της Τυνησίας, του Σουδάν και του Πακιστάν ήταν οι πιο συχνές εθνότητες σε αυτή τη διαδρομή κατά την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουλίου.


Τέλος, στα Δυτικά Βαλκάνια σημειώθηκαν 460 ανιχνεύσεις παράνομων διελεύσεων των συνόρων τον Ιούλιο. Το σύνολο για τους πρώτους επτά μήνες έφτασε τις 5.800 , διπλασιάζοντας τον αριθμό από το προηγούμενο έτος. Οι υπήκοοι του Αφγανιστάν και του Ιράν αντιπροσώπευαν το μεγαλύτερο μερίδιο των μεταναστών που εντοπίστηκαν σε αυτή τη διαδρομή.

Την ίδια ώρα η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR) καλεί σήμερα τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να επιτρέψουν την άμεση αποβίβαση 507 ανθρώπων που σώθηκαν πρόσφατα στην Κεντρική Μεσόγειο και παραμένουν στη εν πλω.

Πολλοί, σύμφωνα με πληροφορίες χρειάζονται ανθρωπιστική βοήθεια και ορισμένοι έχουν ήδη εκφράσει την πρόθεσή τους να αναζητήσουν διεθνή προστασία.

"Είναι ένας αγώνας ενάντια στον χρόνο", δήλωσε ο Vincent Cochetel, Ειδικός Απεσταλμένος της UNHCR για την Κεντρική Μεσόγειο. "Οι καταιγίδες έρχονται και οι συνθήκες θα επιδεινωθούν. Πρέπει να τους επιτραπεί αμέσως να αποβιβαστούν και να τους δοθεί η απαραίτητη ανθρωπιστική βοήθεια. " 151 άτομα παραμένουν στο σκάφος Open Arms, ενώ 356 άνθρωποι περισσότεροι έχουν διασωθεί τις τελευταίες ημέρες από το Ocean Viking.

Η UNHCR αναφέρει ότι σχεδόν 600 άνθρωποι πέθαναν ή εξαφανίστηκαν στην Κεντρική Μεσόγειο το 2019 και ζητεί να αναγνωριστεί και να υποστηριχθεί ο ρόλος των σκαφών των ΜΚΟ.

Η Ύπατη Αρμοστεία επαναλαμβάνει ότι οι έντονες συγκρούσεις στη Λιβύη, καθώς και οι εκτεταμένες αναφορές για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένης της αυθαίρετης κράτησης, σημαίνει ότι δεν μπορεί να θεωρηθεί ασφαλής τρίτη χώρα και κανείς δεν πρέπει να επιστρέψει εκεί.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 01:55

Τελευταιες Ειδησεις

28 Μαρτίου
Έκθεση ΟΗΕ: Η διαίρεση της Κύπρου εμποδίζει την απόλαυση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από όλους τους κατοίκους
22:08
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
22:00
Εγκρίθηκε από την ολομέλεια ο προϋπολογισμός του ΡΙΚ
21:06
Μίνι ανασχηματισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο
21:02
Δύο παραιτήσεις στην ελληνική κυβέρνηση
20:59
Τι διέταξε το διεθνές δικαστήριο το Ισραήλ
20:52
Πρόεδρος: Δεν θα ακολουθήσουμε πολιτικές που οδήγησαν στα παντοπωλεία
20:49
Έκπτωση 50% στα εξώδικα των 300 ευρώ σε όσους πληρώνουν εντός 30 ημερών
18:48
Φεύγει για Γάζα , το πιθανότερο Σάββατο, το πλοίο Jennifer
17:37
10 Μαΐου η απόφαση για τον Θανάση
17:31
Μονόωρη στάση εργασίας αύριο στο ΡΙΚ, λόγω μη καταβολής μισθών
17:13
ΑΚΕΛ: Η κυβέρνηση αποδεικνύεται για μία ακόμη φορά κατώτερη των περιστάσεων
16:23
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.