Οι νέες αποφάσεις για την άδεια πατρότητας

Μόνο το 2% των αδειών που διατίθενται για οποιονδήποτε από τους δύο γονείς για την φροντίδα των παιδιών, πήραν οι Ευρωπαίοι άντρες κατά το 2010, σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Με αφορμή και την Παγκόσμια Μέρα του Πατέρα, η ΕΕ αναφέρει σε ανακοίνωσή της πως ο πιο πάνω αριθμός πρέπει να αλλάξει και οι άντρες να λαμβάνουν περισσότερες ευκαιρίες να συμμετέχουν στη φροντίδα των οικογενειών τους.Σύμφωνα με έρευνες, η διάρκεια της άδειας που παίρνουν οι πατέρες συνδέεται με την ικανοποίηση που αποκομίζουν από τη σχέση τους με το παιδί τους. Η μεγαλύτερη χρήση, εκ μέρους των πατέρων, των αδειών που αφορούν τα παιδιά θεωρείται επίσης ευεργετική για την ανάπτυξη των παιδιών και την ισότητα των φύλων. Επιπρόσθετα, η συμμετοχή των πατέρων στη φροντίδα των παιδιών επηρεάζει επίσης την απόφαση των γυναικών να αποκτήσουν παιδιά.

Για τους πιο πάνω λόγους, οι Ευρωβουλευτές υιοθέτησαν νέους κανόνες για την άδεια πατρότητας και τη μη μεταβιβάσιμη γονική άδεια.

Τα μέτρα που υιοθετήθηκαν με 490 ψήφους υπέρ έναντι 82 και 48 αποχών, έχουν ως εξής:
Το δικαίωμα για τουλάχιστον δέκα εργάσιμές ημέρες άδειας πατρότητας για πατέρες και αντίστοιχους δεύτερους γονείς (όπου κάτι τέτοιο αναγνωρίζεται από το εθνικό δίκαιο) παρέχεται για την περίοδο της γέννας αλλά και σε περίπτωση θνησιγένειας, με αποδοχές τουλάχιστον στο επίπεδο της άδειας ασθενείας.
Επίσης, προστίθενται στην αρχική πρόταση δύο μήνες μη μεταβιβάσιμης γονικής άδειας μετ’ αποδοχών. Αυτή η άδεια είναι ατομικό δικαίωμα, το οποίο δημιουργεί τις κατάλληλες συνθήκες για μια πιο ισορροπημένη κατανομή των βαρών της φροντίδας που απαιτεί μια οικογένεια.
Τα κράτη μέλη θα θέσουν ικανοποιητικά επίπεδα αποδοχών ή επιδομάτων για την ελάχιστη μη μεταβιβάσιμη περίοδο γονικής άδειας, λαμβάνοντας υπόψη ότι η γονική άδεια συχνά έχει ως αποτέλεσμα την απώλεια εισοδημάτων για την οικογένεια και ότι το υψηλότερα αμειβόμενο μέλος της οικογένειας (το οποίο συχνά είναι άνδρας) θα πρέπει να μπορεί να κάνει χρήση αυτού του δικαιώματος.
Σημειώνεται πως οι γονείς και γενικά όσοι ασκούν επιμέλεια, θα δικαιούνται να αιτηθούν τη μετατροπή των συνθηκών εργασίας τους, όπου αυτό είναι εφικτό, μέσω τηλεργασίας ή ελαστικών ωραρίων. Κατά την εξέταση αιτημάτων για ευέλικτή εργασία, οι εργοδότες θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη όχι μόνο τους δικούς τους πόρους και ανάγκες, αλλά και τις ειδικές ανάγκες που έχουν οι γονείς παιδιών με αναπηρίες ή μακροχρόνιες ασθένειες, καθώς και των μονογονεϊκών οικογενειών.

Πηγή: Ευρωκοινοβούλιο

EU4U 500px 200px

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 02:43

Τελευταιες Ειδησεις

04 Οκτωβρίου
Ρώσος ΥΠΑΜ: Περισσότεροι από 200.000 άνδρες έχουν επιστρατευθεί μέχρι σήμερα
15:28
Δασκάλα ελληνικής γλώσσας συνελήφθη από Ρώσους για φιλο-ουκρανική στάση
15:27
Κορυφαίοι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, καλούν τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε κοινό δανεισμό
15:23
Το πρόγραμμα των εμβολιαστικών κέντρων και οι ημέρες χορήγησης επικαιροποιημένων/προσαρμοσμένων εμβολίων Pfizer και Moderna
15:01
Ανησυχεί η Λευκωσία για το "μνημόνιο συναντίληψης" Λιβύης - Τουρκίας
14:57
Στα χέρια του γενικού γραμματέα της ΠΑΣΥΔΥ η κυβερνητική πρόταση σχετικά με τα αιτήματα των δεσμοφυλάκων
14:49
Κρεμλίνο: Η σύγκρουση στην Ουκρανία δεν θα τερματιστεί εάν το Κιέβο αποκλείσει τις συνομιλίες
14:25
Παραδόθηκε στον αναπλ. Αρχηγό Αστυνομίας το πόρισμα για τις συνθήκες θανάτου του Θανάση
14:11
Δόθηκαν άλλες δύο μέρες για υποβολή αίτησης συμμετοχής στις γραπτές εξετάσεις για πρόσληψη στο Δημόσιο
14:06
Νέα αύξηση στα επιτόκια δανεισμού τον Αύγουστο, σύμφωνα με στοιχεία της Κεντρικής
13:57
Στα €1.000 το εξαμηνιαίο τιμητικό επίδομα στους παθόντες της τουρκικής εισβολής, ανακοίνωσε το Υπουργείο Εργασίας
13:49
Το ΥΠΕΞ καταδικάζει τις εκτελέσεις άοπλων Αρμενίων από τις δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν
13:32
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand