Σε αναταραχή η Ευρώπη για τα πυρηνικά του Ιράν

Βρυξέλλες, Λονδίνο και Παρίσι βρίσκονται σε αναταραχή μετά την είδηση πως το Ιράν σπάει τη συμφωνία για τα πυρηνικά για δεύτερη φορά.

Παρά το γεγονός πως οι πολιτικοί ηγέτες προειδοποίησαν το Ιράν να μην παραβιάσει τη συνθήκη του 2015, η Τεχεράνη προχώρησε σε νέες ενέργειες ανακοινώνοντας πως αποδεσμεύεται από τους περιορισμούς της συμφωνίας.

«Στο πρώτο βήμα ανακοινώσαμε πως δεν περιορίζουμε τα αποθέματα και τώρα, στο δεύτερο βήμα, αναθεωρούμε τις δεσμεύσεις μας σε σχέση με το ποσοστό και την πυκνότητα του εμπλουτισμού και γι αυτό ανακοινώνουμε πως πλέον δεν είμαστε δέσμιοι ούτε ως προς αυτά» είπε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Αμπάς Αραγκτσί.

Πρακτικά αυτό σημαίνει πως το Ιράν θα παράγει πλέον ουράνιο εμπλουτισμένο κατά 5%, πάνω από το όριο του 3,67% που έθετε η συνθήκη, ενώ η Τεχεράνη σκοπεύει να αναθεωρεί τις δεσμεύσεις της κάθε 60 ημέρες.

Το Ιράν πάντως λέει πως θέλει να διασώσει τη συμφωνία αλλά κατηγορεί τους Ευρωπαίους, τονίζοντας πως δεν τηρούν τις δικές τους υποχρεώσεις.

Η Ευρώπη δέχεται πυρά καθώς από το 2018, όταν οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν την μονομερή αποχώρησή τους από τη συμφωνία, το Ιράν έχει υποστεί κυρώσεις που έχουν φέρει σε δύσκολη θέση την οικονομία.

Όλα αυτά ανακοινώθηκαν μία ημέρα μετά την τηλεφωνική επικοινωνία του Εμανουέλ Μακρόν με τον Ιρανό πρόεδρο, όπου ο Γάλλος πρόεδρος εξέφρασε την έντονη ανησυχία του στην πιθανότητα να εγκαταλειφθεί ολοκληρωτικά η συμφωνία του 2015.

Η Γαλλία μάλιστα εξέδωσε ανακοίνωση λέγοντας πως οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να διερευνήσουν ως τα τέλη Ιουλίου τις συνθήκες επανέναρξης τους διαλόγου.

Την ίδια στιγμή, η Βρετανία απειλεί με συνέπειες το Ιράν, εάν παραβιάσει τη συνθήκη.

«Είμαστε ανήσυχοι για τις πληροφορίες αυτές και θα περιμένουμε ανεξάρτητη επιβεβαίωση από τους διεθνείς θεσμούς πριν καταλήξουμε στις επόμενες κινήσεις. Αλλά εάν το Ιράν παραβιάζει τη συνθήκη θα υπάρξουν σοβαρότατες συνέπειες» είπε ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Τζέρεμι Χαντ.

Οι αναλυτές θεωρούν πως οι κινήσεις του Ιράν αποσκοπούν στην άσκηση πίεσης προς την Ευρώπη ώστε να βρει τρόπο να περιορίσει τις συνέπειες των αμερικανικών κυρώσεων. Από την άλλη όμως, τονίζουν ότι οι Ευρωπαίοι δεν έχουν μεγάλα περιθώρια κινήσεων ώστε να βοηθήσουν αποτελεσματικά την ιρανική οικονομία.

Πηγή: Euronews

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 02:46

Τελευταιες Ειδησεις

25 Σεπτεμβρίου
Λιζ Τρας: Καλεί τον κόσμο να "μην ακούει" τις απειλές της Ρωσίας και να συνεχίσει να στηρίζει την Ουκρανία
19:01
Ιράν: Δεκάδες νεκροί και εκατοντάδες συλλήψεις στις διαδηλώσεις για τον θάνατο της Μαχσά Αμινί
18:12
Συνεχίζουν τις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας οι δεσμοφύλακες
17:30
Ανοίγουν οι στρόφιγγες του ελληνοβουλγαρικού αγωγού αερίου IGB στις αρχές Οκτωβρίου
17:07
Ο κυκλώνας Φιόνα προκαλεί καταστροφές και στις ακτές του Καναδά
16:44
Τμήμα Μετεωρολογίας - 3ο Δελτίο Καιρού 25/9/22
16:23
Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα θα εφοδιάσουν τη Γερμανία με ντίζελ και LNG
16:07
Ουκρανία: Νέες επιθέσεις στην Οδησσό με ιρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη
15:54
Διαδήλωση αλληλεγγύης έξω από την Πρεσβεία του Ιράν στη Λευκωσία
15:33
Στις ΗΠΑ μεταβαίνει ο Υπουργός Εσωτερικών την Τρίτη - Ενημέρωση ΟΗΕ για το μεταναστευτικό στην Κύπρο
15:04
Η Μόσχα κατηγορεί τις ουκρανικές δυνάμεις για επιθέσεις γύρω από το πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια
14:44
Υπό την «πλήρη προστασία» της Ρωσίας οι ουκρανικές περιοχές που θα προσαρτηθούν μετά τα δημοψηφίσματα, δήλωσε ο Λαβρόφ
14:24
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand