Κύπριος βουλευτής στην προεδρία επιτροπής της ΚΣ ΟΑΣΕ

Oλοκληρώθηκαν στο Λουξεμβούργο οι εργασίες της 28ης Ετήσιας Συνόδου της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (Κ.Σ.ΟΑΣΕ), ενώ στην προεδρία της Επιτροπής για τη Δημοκρατία, τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και Ανθρωπιστικά Θέματα, εκλέγηκε ο Κύπριος Βουλευτής Κυριάκος Χατζηγιάννη.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Βουλής των Αντιπροσώπων, στη Σύνοδο μετείχαν η βουλευτής Ειρήνη Χαραλαμπίδου, η οποία είναι επικεφαλής της κυπριακής αντιπροσωπίας, και οι βουλευτές Κυριάκος Χατζηγιάννη και Χαράλαμπος Πιττοκοπίτη.

Στο πλαίσιο χθεσινής συνεδρίας της Επιτροπής για τη Δημοκρατία, τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και Ανθρωπιστικά Θέματα, ο κ. Χατζηγιάννη εξελέγη Πρόεδρος της Επιτροπής, αναφέρεται.

Ο κ. Χατζηγιάννη παρουσίασε επίσης έκθεση συμπερασμάτων για την ανθρωπιστική κατάσταση στην Ανατολική Ουκρανία, την οποία συνέταξε από κοινού με την απερχόμενη Πρόεδρο της Επιτροπής, Ελβετίδα βουλευτή Margareta Kiener Nellen, μετά από δύο επιτόπιες διερευνητικές επισκέψεις τους.

Στην παρουσίασή του, ο κ. Χατζηγιάννη, χαρακτηρίζοντας ως δραματική την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Ουκρανών πολιτών στην εν λόγω περιοχή, απηύθυνε έκκληση για άμεση κατάπαυση του πυρός, ώστε να προστατευθεί ο άμαχος πληθυσμός, ιδιαίτερα τα παιδιά. Κάλεσε δε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να σεβαστούν το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο και να εργαστούν για την εφαρμογή της Συμφωνίας του Μινσκ.

Ο Κύπριος βουλευτής εξήρε τον πολύ ουσιαστικό ρόλο της Ειδικής Αποστολής Παρατηρητών του ΟΑΣΕ στην Ανατολική Ουκρανία στις προσπάθειες για άμβλυνση της έντασης και σταθεροποίηση της κατάστασης.

Η ανακοίνωση της Βουλής συνεχίζει αναφέροντας ότι κατά τη σημερινή τελευταία συνεδρία της ολομέλειας της Συνέλευσης, υιοθετήθηκε η Τελική Διακήρυξη του Λουξεμβούργου, στην οποία περιλαμβάνεται ψήφισμα του κ. Χατζηγιάννη, ως μέχρι πρότινος Εισηγητή της Επιτροπής για τη Δημοκρατία, τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και Ανθρωπιστικά Θέματα επί του γενικού θέματος της Συνόδου «Ενισχύοντας την αειφόρο ανάπτυξη για την προώθηση της ασφάλειας: Ο ρόλος των εθνικών κοινοβουλίων». Περιλαμβάνεται επίσης ψήφισμα της κ. Χαραλαμπίδου για το ρόλο των εθνικών κοινοβουλίων στην πρόληψη και καταπολέμηση της διαφθοράς στην περιοχή του ΟΑΣΕ.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Οι εργασίες της ολομέλειας έληξαν με τη διεξαγωγή εκλογών. Πρόεδρος της Κ.Σ. ΟΑΣΕ μέχρι την επόμενη Ετήσια Σύνοδο, τον Ιούλιο 2020, επανεξελέγη ο Γεωργιανός βουλευτής, George Tsereteli.

Η αντιπροσωπεία επιστρέφει στην Κύπρο αργά το βράδυ της Δευτέρας.

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 02:45

Τελευταιες Ειδησεις

25 Σεπτεμβρίου
Η Ελλάδα τιμώμενη χώρα στο 37ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αλεξάνδρειας
16:00
ΚΑΤΑΛΑ: "Το καλύτερο είναι ότι η ομάδα μεγαλώνει"
15:46
Συμβιβασμός ανάμεσα σε Δόξα και Εθν.'Αχνας, το έφεραν 0 - 0 Πρινιωτάκης και Μπογκατίνοφ
15:36
Κοινή Δήλωση MED5 στη Μάλαγα, 24-25 Σεπτεμβρίου 2021
14:52
Αβέρωφ Νεοφύτου: Απόλυτα ικανοποιημένος αλλά και υποστηρικτικός σε όσα ξεκάθαρα είπε ο ΠτΔ στη Γενική Συνέλευση
14:46
Πυρά κατά του γενικού ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη εξαπέλυσε ο Δήμαρχος Παραλιμνίου Θεόδωρος Πυρίλλης.
14:18
ΕΔΕΚ: Διεκδικεί η λύση να οδηγεί σε ένα λαό και ένα κράτος με πλήρη κατοχύρωση των πολιτικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των πολιτών
14:10
Ελλάδα:Ανοιχτό το ενδεχόμενο συνάντησης Μητσοτάκη – Ερντογάν
14:01
Φωτιά σε εξέλιξη κοντά στο Βατί Λεμεσού
13:49
ΑΚΕΛ: Ορθά ο ΠτΔ ανέδειξε την τουρκική αδιαλλαξία, αλλά στην τοποθέτηση του έπρεπε να υπάρχει πρόταση για άρση του αδιεξόδου
13:27
Aπόλυτα ικανοποιημένος, δηλώνει ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ από το περιεχόμενο της ομιλίας του ΠτΔ στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ
13:19
Ποτάμια λάβας ρέουν από το ηφαίστειο στην ισπανική νήσο Λα Πάλμα
13:07
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand