Κύπριος βουλευτής στην προεδρία επιτροπής της ΚΣ ΟΑΣΕ

Oλοκληρώθηκαν στο Λουξεμβούργο οι εργασίες της 28ης Ετήσιας Συνόδου της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (Κ.Σ.ΟΑΣΕ), ενώ στην προεδρία της Επιτροπής για τη Δημοκρατία, τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και Ανθρωπιστικά Θέματα, εκλέγηκε ο Κύπριος Βουλευτής Κυριάκος Χατζηγιάννη.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Βουλής των Αντιπροσώπων, στη Σύνοδο μετείχαν η βουλευτής Ειρήνη Χαραλαμπίδου, η οποία είναι επικεφαλής της κυπριακής αντιπροσωπίας, και οι βουλευτές Κυριάκος Χατζηγιάννη και Χαράλαμπος Πιττοκοπίτη.

Στο πλαίσιο χθεσινής συνεδρίας της Επιτροπής για τη Δημοκρατία, τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και Ανθρωπιστικά Θέματα, ο κ. Χατζηγιάννη εξελέγη Πρόεδρος της Επιτροπής, αναφέρεται.

Ο κ. Χατζηγιάννη παρουσίασε επίσης έκθεση συμπερασμάτων για την ανθρωπιστική κατάσταση στην Ανατολική Ουκρανία, την οποία συνέταξε από κοινού με την απερχόμενη Πρόεδρο της Επιτροπής, Ελβετίδα βουλευτή Margareta Kiener Nellen, μετά από δύο επιτόπιες διερευνητικές επισκέψεις τους.

Στην παρουσίασή του, ο κ. Χατζηγιάννη, χαρακτηρίζοντας ως δραματική την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Ουκρανών πολιτών στην εν λόγω περιοχή, απηύθυνε έκκληση για άμεση κατάπαυση του πυρός, ώστε να προστατευθεί ο άμαχος πληθυσμός, ιδιαίτερα τα παιδιά. Κάλεσε δε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να σεβαστούν το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο και να εργαστούν για την εφαρμογή της Συμφωνίας του Μινσκ.

Ο Κύπριος βουλευτής εξήρε τον πολύ ουσιαστικό ρόλο της Ειδικής Αποστολής Παρατηρητών του ΟΑΣΕ στην Ανατολική Ουκρανία στις προσπάθειες για άμβλυνση της έντασης και σταθεροποίηση της κατάστασης.

Η ανακοίνωση της Βουλής συνεχίζει αναφέροντας ότι κατά τη σημερινή τελευταία συνεδρία της ολομέλειας της Συνέλευσης, υιοθετήθηκε η Τελική Διακήρυξη του Λουξεμβούργου, στην οποία περιλαμβάνεται ψήφισμα του κ. Χατζηγιάννη, ως μέχρι πρότινος Εισηγητή της Επιτροπής για τη Δημοκρατία, τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και Ανθρωπιστικά Θέματα επί του γενικού θέματος της Συνόδου «Ενισχύοντας την αειφόρο ανάπτυξη για την προώθηση της ασφάλειας: Ο ρόλος των εθνικών κοινοβουλίων». Περιλαμβάνεται επίσης ψήφισμα της κ. Χαραλαμπίδου για το ρόλο των εθνικών κοινοβουλίων στην πρόληψη και καταπολέμηση της διαφθοράς στην περιοχή του ΟΑΣΕ.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Οι εργασίες της ολομέλειας έληξαν με τη διεξαγωγή εκλογών. Πρόεδρος της Κ.Σ. ΟΑΣΕ μέχρι την επόμενη Ετήσια Σύνοδο, τον Ιούλιο 2020, επανεξελέγη ο Γεωργιανός βουλευτής, George Tsereteli.

Η αντιπροσωπεία επιστρέφει στην Κύπρο αργά το βράδυ της Δευτέρας.

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 02:45

Τελευταιες Ειδησεις

27 Σεπτεμβρίου
Δένδιας: θα αποτύχουν οι πολιτικές όσων χωρών επιδιώκουν να επανασχεδιάσουν τον συνοριακό χάρτη
20:11
Ένα μήνα φυλάκιση επέβαλε στον Ανδρέα Σουτζιή το στρατιωτικό δικαστήριο στα κατεχόμενα
19:00
Τρεις αγωγοί του Nord Stream υπέστησαν μεγάλες ζημιές
18:48
Εκδήλωση διαμαρτυρίας έξω από την Πρεσβεία του Ιράν στην Κύπρο
18:22
Ελεγκτική Υπηρεσία: Η κυβέρνηση αντιλήφθηκε ότι το νέο Σχέδιο της εταιρείας ήταν παράνομο και το τερματίζει
17:52
Μέτωπο με την Γερμανία άνοιξε σήμερα το Τουρκικό ΥΠΕΞ
17:28
Πράσινη οικονομική ανάπτυξη υποσχέθηκε ο Στάρμερ των Εργατικών - Κατηγόρησε τους Τόρις για διχασμό και ανικανότητα
17:16
Τμήμα Μετεωρολογίας - 3ο Δελτίο καιρού (27/09/22)
16:38
Τα Υπ.Οικονομικών και Μεταφορών τερματίζουν τις διαπραγματεύσεις με Hermes
16:28
Τα «Μαγνητικά Πεδία» επίσημη υποψηφιότητα της Ελλάδας για τα βραβεία Oscar
16:25
Στους εκατό έφτασαν οι νεκροί από το ναυάγιο σκάφους με μετανάστες ανοικτά των συριακών ακτών
15:50
Κλονίζεται η «κυβέρνηση» στα κατεχόμενα, σύμφωνα με τον τ/κ Τύπο
15:46
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand