Ξεκινάει στο Κίεβο η 21η Σύνοδος Κορυφής ΕΕ- Ουκρανίας

Ξεκινάει σήμερα στο Κίεβο, η 21η Σύνοδος Κορυφής μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ουκρανίας στο πλαίσιο της 10ης επετείου της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης.

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Donald Tusk και ο Πρόεδρος της Κομισιόν Jean-Claude Juncker (συνοδευόμενοι από τον Επίτροπο Hahn και την Ύπατη Εκπρόσωπο Mogherini) θα εκπροσωπήσουν την Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ουκρανία θα εκπροσωπηθεί για πρώτη φορά από τον νέο Πρόεδρο Volodymyr Zelensky.

Οι ηγέτες θα καλωσορίσουν τα θετικά αποτελέσματα της εφαρμογής της Συμφωνίας ΕΕ- Ουκρανίας DFCTA . Η συμφωνία έχει ήδη θετικό οικονομικό αντίκτυπο, καθιερώνοντας σταθερά την ΕΕ ως κύριο εμπορικό εταίρο της Ουκρανίας και κύρια αγορά για τις ουκρανικές εξαγωγές. Το εμπόριο ΕΕ-Ουκρανίας αυξήθηκε κατά περίπου 50% από την έναρξη ισχύος της DCFTA τον Ιανουάριο του 2016.

Οι ηγέτες θα αναγνωρίσουν τη σημαντική πρόοδο που έχει σημειώσει η Ουκρανία στη διαδικασία μεταρρύθμισης της και την υποστήριξη της ΕΕ προς αυτήν. Θα τονίσουν επίσης τη σημασία που έχει η Ουκρανία να εφαρμόσει όλες τις δράσεις στο πλαίσιο του προγράμματος μακροοικονομικής χρηματοδοτικής συνδρομής της ΕΕ και να διατηρήσει το πρόγραμμα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) εντός τροχιάς. "Μετά τις εκλογές για το Κοινοβούλιο της Ουκρανίας στις 21 Ιουλίου 2019, είναι σημαντικό να διατηρηθεί ο ρυθμός υλοποίησης του φιλόδοξου μεταρρυθμιστικού προγράμματος της Ουκρανίας, το οποίο συνδέεται στενά με τη συμφωνία σύνδεσης, ιδίως στον αγώνα κατά της διαφθοράς και της ενέργειας τομέας", θα σημειώσει η ΕΕ.

"Η αποτελεσματική συνεργασία μεταξύ της νέας προεδρικής διοίκησης, του κοινοβουλίου και της κυβέρνησης της Ουκρανίας σε στενό διάλογο με την κοινωνία των πολιτών είναι καθοριστικής σημασίας για την επιτυχία της πορείας μεταρρύθμισης της Ουκρανίας", θα τονίσει η πλευρά της ΕΕ.

Επίσης θα τονιστεί ότι "ο διορισμός των δικαστών στο Ανώτατο Δικαστήριο για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς αποτελεί σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της καταπολέμησης της διαφθοράς, όπου η συνεχιζόμενη πρόοδος παραμένει ουσιαστική για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις της Ουκρανίας".

Ακόμη η ΕΕ θα επιβεβαιώσει "την υποστήριξή της στην Ουκρανία στον αγώνα της κατά των απειλών στον κυβερνοχώρο και της παραπληροφόρησης".

Αμέσως μετά οι ηγέτες θα συζητήσουν περαιτέρω τρόπους για την εντατικοποίηση της εφαρμογής της συμφωνίας σύνδεσης και θα ενισχύσουν περαιτέρω την κανονιστική προσέγγιση σε τομείς όπως η ψηφιακή οικονομία, η διευκόλυνση του εμπορίου, η τελωνειακή συνεργασία και η δικαιοσύνη και οι εσωτερικές υποθέσεις στο πλαίσιο της συμφωνίας.

Η σύνοδος κορυφής θα επιβεβαιώσει εκ νέου την υποστήριξη της ΕΕ για την ανεξαρτησία, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας στα διεθνώς αναγνωρισμένα σύνορά της και θα καταδικάσει τη Ρωσική επιθετικότητα κατά της Ουκρανίας.

Οι ηγέτες θα επαναλάβουν τη μέγιστη ανησυχία τους για την κατάσταση και τα περιστατικά στα στενά του Κερτς και τη Θάλασσα του Αζόφ και τη στρατιωτικοποίηση της χερσονήσου της Κριμαίας.

Οι ηγέτες θα επαναλάβουν επίσης την έκκλησή τους προς τη Ρωσία να απελευθερώσει αμέσως τους κρατούμενους ναυτικούς της Ουκρανίας, να επιστρέψει τα κατασχεθέντα πλοία και να εξασφαλίσει την ελεύθερη διέλευση από τα στενά του Κερτς, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Θα συζητήσουν μέτρα για τον μετριασμό των επιπτώσεων των αποσταθεροποιητικών ενεργειών της Ρωσίας στην Αζοφική Θάλασσα στην τοπική οικονομία και τις κοινότητες.

Οι ηγέτες θα τονίσουν την ανάγκη πλήρους εφαρμογής των συμφωνιών του Μινσκ από όλες τις πλευρές, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα την ευθύνη της Ρωσικής Ομοσπονδίας στο θέμα αυτό.

Θα υπενθυμίσουν την πλήρη υποστήριξή τους στις διπλωματικές προσπάθειες που έγιναν στο πλαίσιο της μορφής της Νορμανδίας, της Τριμερούς Ομάδας Επαφής και του ΟΑΣΕ με στόχο τη βιώσιμη και ειρηνική επίλυση της σύγκρουσης. Οι ηγέτες θα επιβεβαιώσουν εκ νέου την υποστήριξή τους στην Ειδική Αποστολή Παρακολούθησης του ΟΑΣΕ (SMM) στην Ουκρανία.

Η ΕΕ θα εκφράσει την ετοιμότητά της να υποστηρίξει την προσέγγιση της Ουκρανίας έναντι των πολιτών της σε περιοχές που πλήττονται από συγκρούσεις και να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στις προσπάθειες ανασυγκρότησης μετά την εφαρμογή των συμφωνιών του Μινσκ.

Σημειώνεται ότι ελλείψει προόδου, οι ηγέτες της ΕΕ αποφάσισαν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Ιουνίου να εγκρίνουν την παράταση των οικονομικών κυρώσεων που αφορούν συγκεκριμένους τομείς της ρωσικής οικονομίας.

Οι ηγέτες θα καταδικάσουν την επιδείνωση της κατάστασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην παράνομα προσαρτημένη Κριμαία και Σεβαστούπολη, θα επαναλάβουν την έκκλησή τους προς τη Ρωσία να επιτρέψουν την απρόσκοπτη πρόσβαση διεθνών οργανισμών και παραγόντων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σύμφωνα με τους καθιερωμένους διεθνείς μηχανισμούς στους τομείς που επί του παρόντος δεν υπάγονται στον έλεγχο της κυβέρνησης της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένης της Κριμαίας. Οι ηγέτες θα ζητήσουν επίσης την απελευθέρωση όλων των παρανόμως κρατουμένων Ουκρανών πολιτών στην Κριμαία και τη Ρωσία.

Η ΕΕ θα επιβεβαιώσει εκ νέου τη δέσμευσή της να εφαρμόσει πλήρως την πολιτική μη αναγνώρισης της παράνομης προσάρτησης, μεταξύ άλλων μέσω περιοριστικών μέτρων.

Τέλος οι ηγέτες θα καταδικάσουν επίσης τα πρόσφατα ρωσικά μέτρα επί των πολιτών των περιοχών που επί του παρόντος δεν βρίσκονται υπό τον έλεγχο της κυβέρνησης να υποβάλλουν αίτηση για ρωσική υπηκοότητα με απλοποιημένο τρόπο.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 02:45

Τελευταιες Ειδησεις

24 Σεπτεμβρίου
Η μείωση του βασικού επιτοκίου από την τουρκική ΚΤ προκάλεσε αναταραχές
18:47
Τηλεφωνική επικοινωνία Μακρόν-Τζόνσον
18:44
Η ΕΕ καταδικάζει τις κυβερνοεπιθέσεις «Ghostwriter» και δείχνει τη Ρωσία
18:30
Συνάντηση ΠτΔ - Λαβρόφ: Προσηλωμένη η Μόσχα σε λύση η οποία να συνάδει με τα ψηφίσματα των ΗΕ
18:06
Ηθική υποχρέωση του Γ. Ελεγκτή να συζητήσει δημόσια την έκθεσή του, υποστηρίζει ο Δήμαρχος Παραλιμνίου
17:53
Την προσήλωση της ΚΔ για επίτευξη λύσης του κυπριακού στη βάση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας επανέλαβε ο ΠτΔ (βίντεο)
16:51
«Στη χώρα του γιατί»: Η εκπομπή που δίνει απαντήσεις στις πιο αθώες ψυχές με τον πιο ευφάνταστο τρόπο (trailer+photos)
16:31
Πτώση για την τιμή R του κορωνοϊού στην Αγγλία
16:17
Γεγονός οι πρώτες ουρές οχημάτων στα πρατήρια στη Βρετανία από οδηγούς που φοβούνται ελλείψεις καυσίμων
15:57
ΥΠΠΑΝ: Tο Πρόγραμμα του σχολικού αθλητισμού να εμπνεύσει στα παιδιά την αγάπη για την άσκηση
15:57
Ευχαριστίες Προέδρου Βουλής προς τον Πρέσβη της Κίνας για τις σταθερές θέσεις στο Κυπριακό
15:45
Xρηματοδότηση ύψους €65,5 εκ. από Τράπεζα Αναπτύξεως Συμβουλίου της Ευρώπης για ανέγερση και επέκταση σχολικών κτηρίων και αθλητικών εγκαταστάσεων
15:39
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand