Συνεργασία Κύπρου - Καναδά στον τομέα διαστήματος

Συμφωνία συνεργασίας στον τομέα της εξερεύνησης του διαστήματος επιτεύχθηκε μεταξύ του Κυπριακού Οργανισμού Εξερεύνησης Διαστήματος (CSEO) και του Canadian Aeronautics and Space Institute, η οποία αναμένεται να διευρύνει τη συνεργασία της Κύπρου με τον Καναδά στον τομέα υψηλών τεχνολογιών του διαστήματος και να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα της Κύπρου σε νέους τομείς έρευνας, τεχνολογίας και διεθνών σχέσεων.Ανακοίνωση του CSEO αναφέρει ότι η συμφωνία αυτή αναμένεται επιπρόσθετα να ενισχύσει ουσιαστικά τη διπλωματία του διαστήματος στη χώρα μας.
 
Σημειώνεται ότι ο Καναδάς είναι μια από τις πρωτοπόρες χώρες στον τομέα του διαστήματος η οποία συνέβαλε και στην κατασκευή του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού που είναι σε τροχιά γύρω από τη Γη.
 
"Αυτή η συνεργασία είναι επιτυχία μιας μακροχρόνιας προσπάθειας διεθνών σχέσεων. Η Ύπατη Αρμοστεία της Κύπρου στην Οτάβα και συγκεκριμένα ο Ύπατος Αρμοστής κ. Βασίλης Φιλίππου, ανέλαβε την πρωτοβουλία σύναψης αυτής της συμφωνίας και διαμεσολάβησε προς τη θετική κατάληξη και υπογραφή αυτής της Συμφωνίας Συνεργασίας" αναφέρεται στην ανακοίνωση.
 
Μέρος της συμφωνίας είναι η συνεργασία στην τεχνολογική έρευνα και ανάπτυξη, την επιστήμη, την καινοτομία, την παιδεία, την επιχειρηματικότητα και γενικά σε διαστημικές πρωτοβουλίες.
 
Σημειώνεται ότι ο Καναδάς έχει ειδικό ενδιαφέρον για τα θέματα του διαστήματος και θεωρεί σημαντική την υπογραφή της πιο πάνω συμφωνίας, αφού παραδοσιακά μεγάλος αριθμός Καναδών συμμετέχουν σε διαστημικά προγράμματα, ενώ η Γενική Κυβερνήτης του Καναδά, καθώς και ο Υπουργός Μεταφορών της χώρας ήταν αστροναύτες.
 
Ο Πρόεδρος του CSEO Γιώργος Δανός ανέφερε ότι «αποστολή μας είναι να βάλουμε την Κύπρο στον χάρτη των χωρών εξερεύνησης διαστήματος και να διακριθεί η χώρα μας σε υψηλές τεχνολογίες, με όλα τα κοινωνικά και οικονομικά οφέλη για την Κύπρο, κάτι που ήδη πετύχαμε και συνεχίζουμε να κτίζουμε».
 
Σημειώνεται ότι η Κύπρος ήδη πρωτοστατεί στον τομέα της διπλωματίας του διαστήματος με την εγκαθίδρυση τον Οκτώβριο 2018 στη Λευκωσία της διεθνούς έδρας της Συνόδου Κορυφής 0G (ZeroG) – που είναι η παγκόσμια διπλωματική σύνοδος κορυφής ηγετών κρατών για τις ειρηνικές χρήσεις του διαστήματος – ένα διεθνές διπλωματικό σώμα που στηρίζεται από τα Ηνωμένα Έθνη.
 
Επίσης, τον περασμένο Οκτώβριο, ο CSEO έφερε στην Κύπρο την Διεθνή Διάσκεψη Κορυφής για το Διάστημα. Στους υψηλούς φιλοξενούμενους ήταν ο Επιστημονικός Διευθυντής της NASA, και ομόλογοι του από Ρωσία, Ευρώπη, Κίνα, Ινδία κ.α. Σε αυτή την σύνοδο αποφασίστηκε ομόφωνα ότι η έδρα του διεθνούς επιστημονικού φορέα MUAN για την εξερεύνηση της ατμόσφαιρας του πλανήτη Άρη θα είναι η Λευκωσία.  
 
 Ο Κυπριακός Οργανισμός Εξερεύνησης Διαστήματος (CSEO), μη-κερδοσκοπικός οργανισμός δημοσίου οφέλους, είναι ο επίσημος εκπρόσωπος της Κύπρου στους πλέον σημαντικότερους διεθνείς οργανισμούς του διαστήματος και της αστρονομίας.
Το Διεθνές Συμβούλιο του CSEO αποτελείται από τις πλέον διακεκριμένες παγκόσμιες προσωπικότητες του διεθνούς στερεώματος του Διαστήματος. Επιπλέον, ο CSEO διεξάγει διεθνούς κλάσης έρευνα σε θέματα όπως η εξερεύνηση του Άρη και διασυνδέει την Κύπρο με την παγκόσμια έρευνα του διαστήματος, που είναι πλέον ο τομέας που φέρνει τους επόμενους μεγάλους στόχους της ανθρωπότητας, όπως η αποικιοποίηση του φεγγαριού και η αποστολή ανθρώπων στον Άρη.

Πηγή: (ΚΥΠΕ/ΑΑΡ/ΓΒΑ)

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 02:15

Τελευταιες Ειδησεις

24 Ιουνίου
Η χήρα του Τζον Μακέιν ονομάστηκε από τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν πρεσβεύτρια της χώρας σε υπηρεσία του ΟΗΕ
08:00
Στην Κύπρο για τετραήμερη επίσκεψη από σήμερα ο βοηθός ΓΓ του ΟΗΕ Ζαν Πιερ Λακρουά
08:00
Ελλάδα:Νέες χαλαρώσεις των περιοριστικών μέτρων για τον κορωνοϊό από σήμερα
06:56
Ποιά η κατάσταση της υγείας των τραυματιών στη Μονή Πετράκη
06:43
Απολύθηκαν ή παραιτήθηκαν πάνω από 150 εργαζόμενοι σε νοσοκομείο του Τέξας που αρνήθηκαν να εμβολιαστούν
06:40
Καθήκοντα Προεδρεύουσας της Δημοκρατίας θα ασκήσει σήμερα η Πρόεδρος της  Βουλής Αννίτα Δημητρίου
06:37
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σκοπεύει να χαιρετίσει την αποκλιμάκωση στην Ανατολική Μεσόγειο
06:28
Πρώτη ημέρα των εργασιών της διήμερης Συνόδου Κορυφής των 27 η σημερινή
06:18
23 Ιουνίου
Παραμένουν οι διαφορετικές απόψεις ΗΠΑ και Γερμανίας για τον αγωγό Nordstream II
21:45
Πως βλέπουν οι εξωγήινοι τη Γη- Τι δείχνει νέα μελέτη Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης
21:33
ΗΠΑ: Περισσότεροι από 150 εργαζόμενοι νοσοκομείου στο Τέξας απολύθηκαν ή παραιτήθηκαν, μετά την άρνησή τους να εμβολιαστούν
21:19
Τριψήφιος και σήμερα ο αριθμός των κρουσμάτων- Δεν καταγράφηκαν θάνατοι
20:58
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand