Συνεργασία Κύπρου - Καναδά στον τομέα διαστήματος

Συμφωνία συνεργασίας στον τομέα της εξερεύνησης του διαστήματος επιτεύχθηκε μεταξύ του Κυπριακού Οργανισμού Εξερεύνησης Διαστήματος (CSEO) και του Canadian Aeronautics and Space Institute, η οποία αναμένεται να διευρύνει τη συνεργασία της Κύπρου με τον Καναδά στον τομέα υψηλών τεχνολογιών του διαστήματος και να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα της Κύπρου σε νέους τομείς έρευνας, τεχνολογίας και διεθνών σχέσεων.



Ανακοίνωση του CSEO αναφέρει ότι η συμφωνία αυτή αναμένεται επιπρόσθετα να ενισχύσει ουσιαστικά τη διπλωματία του διαστήματος στη χώρα μας.
 
Σημειώνεται ότι ο Καναδάς είναι μια από τις πρωτοπόρες χώρες στον τομέα του διαστήματος η οποία συνέβαλε και στην κατασκευή του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού που είναι σε τροχιά γύρω από τη Γη.
 
"Αυτή η συνεργασία είναι επιτυχία μιας μακροχρόνιας προσπάθειας διεθνών σχέσεων. Η Ύπατη Αρμοστεία της Κύπρου στην Οτάβα και συγκεκριμένα ο Ύπατος Αρμοστής κ. Βασίλης Φιλίππου, ανέλαβε την πρωτοβουλία σύναψης αυτής της συμφωνίας και διαμεσολάβησε προς τη θετική κατάληξη και υπογραφή αυτής της Συμφωνίας Συνεργασίας" αναφέρεται στην ανακοίνωση.
 
Μέρος της συμφωνίας είναι η συνεργασία στην τεχνολογική έρευνα και ανάπτυξη, την επιστήμη, την καινοτομία, την παιδεία, την επιχειρηματικότητα και γενικά σε διαστημικές πρωτοβουλίες.
 
Σημειώνεται ότι ο Καναδάς έχει ειδικό ενδιαφέρον για τα θέματα του διαστήματος και θεωρεί σημαντική την υπογραφή της πιο πάνω συμφωνίας, αφού παραδοσιακά μεγάλος αριθμός Καναδών συμμετέχουν σε διαστημικά προγράμματα, ενώ η Γενική Κυβερνήτης του Καναδά, καθώς και ο Υπουργός Μεταφορών της χώρας ήταν αστροναύτες.
 
Ο Πρόεδρος του CSEO Γιώργος Δανός ανέφερε ότι «αποστολή μας είναι να βάλουμε την Κύπρο στον χάρτη των χωρών εξερεύνησης διαστήματος και να διακριθεί η χώρα μας σε υψηλές τεχνολογίες, με όλα τα κοινωνικά και οικονομικά οφέλη για την Κύπρο, κάτι που ήδη πετύχαμε και συνεχίζουμε να κτίζουμε».
 
Σημειώνεται ότι η Κύπρος ήδη πρωτοστατεί στον τομέα της διπλωματίας του διαστήματος με την εγκαθίδρυση τον Οκτώβριο 2018 στη Λευκωσία της διεθνούς έδρας της Συνόδου Κορυφής 0G (ZeroG) – που είναι η παγκόσμια διπλωματική σύνοδος κορυφής ηγετών κρατών για τις ειρηνικές χρήσεις του διαστήματος – ένα διεθνές διπλωματικό σώμα που στηρίζεται από τα Ηνωμένα Έθνη.
 
Επίσης, τον περασμένο Οκτώβριο, ο CSEO έφερε στην Κύπρο την Διεθνή Διάσκεψη Κορυφής για το Διάστημα. Στους υψηλούς φιλοξενούμενους ήταν ο Επιστημονικός Διευθυντής της NASA, και ομόλογοι του από Ρωσία, Ευρώπη, Κίνα, Ινδία κ.α. Σε αυτή την σύνοδο αποφασίστηκε ομόφωνα ότι η έδρα του διεθνούς επιστημονικού φορέα MUAN για την εξερεύνηση της ατμόσφαιρας του πλανήτη Άρη θα είναι η Λευκωσία.  
 
 Ο Κυπριακός Οργανισμός Εξερεύνησης Διαστήματος (CSEO), μη-κερδοσκοπικός οργανισμός δημοσίου οφέλους, είναι ο επίσημος εκπρόσωπος της Κύπρου στους πλέον σημαντικότερους διεθνείς οργανισμούς του διαστήματος και της αστρονομίας.
Το Διεθνές Συμβούλιο του CSEO αποτελείται από τις πλέον διακεκριμένες παγκόσμιες προσωπικότητες του διεθνούς στερεώματος του Διαστήματος. Επιπλέον, ο CSEO διεξάγει διεθνούς κλάσης έρευνα σε θέματα όπως η εξερεύνηση του Άρη και διασυνδέει την Κύπρο με την παγκόσμια έρευνα του διαστήματος, που είναι πλέον ο τομέας που φέρνει τους επόμενους μεγάλους στόχους της ανθρωπότητας, όπως η αποικιοποίηση του φεγγαριού και η αποστολή ανθρώπων στον Άρη.

Πηγή: (ΚΥΠΕ/ΑΑΡ/ΓΒΑ)

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 02:15

Τελευταιες Ειδησεις

28 Μαρτίου
Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: Προτεραιότητα της κυβέρνησης η βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών
10:43
Προβλήματα στην εξεύρεση εξαρτημάτων για τα αυτοκίνητα
10:37
Πρόταση νόμου ΑΚΕΛ για την καθυστέρηση των προϋπολογισμών
09:57
Οι ΗΠΑ κατέστρεψαν 4 drone των ανταρτών Χούθι
09:53
Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις κατέρριψαν 26 ρωσικά drone κατά τη διάρκεια της νύχτας
09:30
Ερωτοκρίτου: Συμπεριφορά που δεν χαρακτηρίζει συντεταγμένο κράτος η καθυστέρηση προϋπολογισμών
09:13
Ορέν Ανόλικ: Ο ναυτικός αποκλεισμός της Γάζας έχει αρθεί μόνο για την Κύπρο
08:57
Παραγωγική χαρακτήρισε τη συνάντηση του στο Ισραήλ με τον ομόλογο του ο υπουργός Ενέργειας
08:50
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
06:27
Ληστεία με κουκουλοφόρους χθες το βράδυ σε οικία στην Ερήμη.
06:03
Νιγηρία: Επιστρέφουν στα σπίτια τους οι 137 μαθητές που απήχθησαν πριν από 3 εβδομάδες
05:58
Εκτακτο υπουργικό Συμβούλιο για στοχευμένα μέτρα στήριξης των ευάλωτων
05:49
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.