Προειδοποιήσεις Αμερικανών προς Τζόνσον για Β. Ιρλανδία

Οποιαδήποτε μελλοντική εμπορική συμφωνία ΗΠΑ - Ηνωμένου Βασιλείου δεν θα περάσει από το Κογκρέσο των ΗΠΑ, αν το Brexit επηρεάσει τα ιρλανδικά σύνορα και θέσει σε κίνδυνο την ειρήνη στη Βόρεια Ιρλανδία, προειδοποιούν Αμερικανοί αξιωματούχοι και διπλωμάτες.

Ο Μπόρις Τζόνσον «διαφημίζει» την εμπορική συμφωνία με τις ΗΠΑ ως αντιστάθμισμα του οικονομικού κόστους της αποχώρησης από την Ε.Ε. Ομοίως ο Ντόναλντ Τραμπ υποσχέθηκε ότι οι δύο χώρες θα μπορούσαν να επιτύχουν μια «πολύ ουσιαστική εμπορική συμφωνία».
Ωστόσο, ο Αμερικανός πρόεδρος δεν θα μπορέσει να προωθήσει μια συμφωνία σε ένα εχθρικό Κογκρέσο, εάν απειληθεί η συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής, το 1998.
Με την άνοδο του Τζόνσον στην εξουσία και την αποφασιστικότητά του να εγκαταλείψει την Ε.Ε., η οποία από την πλευρά της επιμένει στην προστασία των ανοιχτών συνόρων μετά το Brexit, το Κογκρέσο φαίνεται επίσης αποφασισμένο να υπερασπιστεί τη συμφωνία ορόσημο, εγγυήτρια της οποίας είναι οι ΗΠΑ.
«Η αμερικανική διάσταση της συμφωνίας της Μεγάλης Παρασκευής είναι απαραίτητη», δήλωσε στην «Guardian» ο Ρίτσαρντ Νιλ,  συμπρόεδρος του 54ου Σωματείου Φίλων της Ιρλανδίας στο Κογκρέσο.
«Εμείς εποπτεύουμε όλες τις εμπορικές συμφωνίες», πρόσθεσε ο Νιλ και υπογράμμισε ότι μια τέτοια πολύπλοκη εμπορική συμφωνία θα μπορούσε να διαρκέσει τέσσερα ή πέντε χρόνια, ακόμη και χωρίς το ζήτημα της Βόρειας Ιρλανδίας.
Ο Μπόρις Τζόνσον έφθασε στο Μπέλφαστ χθες το βράδυ και είχε ευθύς αμέσως μία τετ α τετ συνάντηση με την Αρλίν Φόστερ, την ηγέτιδα του DUP, του μικρού ενωτικού κόμματος στο οποίο στηρίζεται για την πλειοψηφία του στο βρετανικό κοινοβούλιο.
Είναι περισσότερο από βέβαιο ότι το Brexit θα βρεθεί ψηλά στην ατζέντα των συνομιλιών σήμερα, καθώς ο Τζόνσον προωθεί τη νέα στρατηγική του απειλώντας τις Βρυξέλλες ότι δεν θα καθήσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, εάν δεν αφαιρεθεί το επίμαχο κομμάτι του backstop από τη συμφωνία αποχώρησης.
Η Ε.Ε. επιμένει σε αυτό μέχρι κεραίας, προκειμένουν αποφευχθούν τα σκληρά ιρλανδικά σύνορα και οι συνοριακοί έλεγχοι. Υποχρέωση της Βρετανίας, βάσει του backstop, είναι να παραμείνει πιστή σε ορισμένους κοινοτικούς κανόνες, σε περίπτωση που κατά τη μεταβατική περίοδο των δύο ετών – εφόσον υπάρξει Brexit και όχι no deal Brexit - και οι δύο πλευρές αποτύχουν να συμφωνήσουν σε μία μελλοντική εμπορική συμφωνία.  
Έπειτα από τις χθεσινές αντιδράσεις του Ιρλανδού πρωθυπουργού Λίο Βαράντκαρ ωστόσο, ο Τζόνσον υποχώρησε κάπως από την αδιαλλαξία των προηγούμενων ημερών, υποστηρίζοντας ότι σε τελική ανάλυση στόχος πρωταρχικός της κυβέρνησής του είναι ένας συμβιβασμός με την Ένωση και ένα Brexit με συμφωνία.

Πηγή: naftemporiki.gr

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 02:15

Τελευταιες Ειδησεις

29 Μαρτίου
Σήμερα η απάντηση του ελληνικού δικαστηρίου για τον θάνατο της κόρης της Τζωρτζίνας Δασκαλάκη
07:04
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
07:00
6η αγωνιστική πρωταθλήματος Cyta: Απόλλων - ΑΕΖ και Δόξα - Οθέλλος
06:47
Στο στόχαστρο του Ισλαμικού Κράτους οι "σταυροφόροι"
06:44
Αϊτή: Περισσότεροι από χίλιοι φόνοι μέσα σε 2 μήνες
06:19
Σήμερα η απόφαση του ελληνικού δικαστηρίου για την υπόθεση βιασμού 12χρονης στον Κολωνό
06:16
Απορρίφθηκε από την Βουλή η πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης για τα Τέμπη
06:02
Προσπάθειες ΗΠΑ για σταθεροποίηση της μεταπολεμικής Λωρίδας της Γάζας
06:00
Βομβαρδισμός Ισραήλ σε Συρία - 36 νεκροί
05:57
Μονόωρη στάση εργασίας σήμερα για το προσωπικό του ΡΙΚ, λόγω μη καταβολής μισθών
05:53
Τμήμα Μετεωρολόγιας 1ο Δελτίο Καιρού 29/3/2024
05:35
28 Μαρτίου
Έκθεση ΟΗΕ: Η διαίρεση της Κύπρου εμποδίζει την απόλαυση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από όλους τους κατοίκους
22:08
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.