Εγκλωβισμένοι μετανάστες στην Ιταλία

Πληροφορίες για κακές υγειονομικές συνθήκες και κινδύνους για την υγεία διασωθέντων μεταναστών σε πλοίο της ιταλικής ακτοφυλακής έχουν δημιουργήσει ανησυχία.

Ως αποτέλεσμα επετράπη η πρόσβαση ιατρικού προσωπικού στο πλοίο Μπρούνο Γκρεγκορέτι, στο οποίο δόθηκε η άδεια να δέσει στο λιμάνι της Σικελίας, Αουγκούστα.

Παιδιά και άλλα ευάλωτα άτομα έχουν απομακρυνθεί, ωστόσο 116 παραμένουν εγκλωβισμένοι καθώς ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι δεν τους δίνει άδεια να αποβιβαστούν αν δεν προσφερθούν για βοήθεια και άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Απαντώντας στην κριτική που έλαβε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο Σαλβίνι έγραψε στο twitter ότι με εκατομμύρια Ιταλούς να ψάχνουν για δουλειά είναι καθήκον του να περιορίσει τους μετανάστες που μπαίνουν στη χώρα.

«Είναι ένα είδος σχιζοφρενικής κατάστασης, οι κυβερνήσεις ανά την Ευρώπη, ειδικά αυτές των οποίων ηγούνται φιλελεύθερα ή αριστερά κόμματα επιτίθενται στον κ. Σαλβίνι γιατί δεν καλωσορίζει τους μετανάστες στην Ιταλία, αλλά δεν κάνουν τίποτα για να τον βοηθήσουν και να υποστηρίξουν την Ιταλία», δήλωσε ο βουλευτής Μάρκο Καμπομενόσι.

Τους τελευταίους 12 μήνες εκατοντάδες μετανάστες έχουν μείνει σε πλοία στη Μεσόγειο για μέρες πριν κάποια χώρα δεχθεί να τους πάρει. Η κατά περίπτωση λύσεις για κάθε πλοίο ξεχωριστά φαίνεται να μην ικανοποιούν κανέναν.

«Αυτό που χρειάζεται τώρα είναι μια γρήγορη λύση ώστε να επιτραπεί στους ανθρώπους να αποβιβαστούν για να λάβουν την βοήθεια που χρειάζονται και τα κράτη να συνεργαστούν και να συμφωνήσουν σε δίκαιη κατανομή υποδοχής των ανθρώπων αυτών», επισημαίνει ο Τσάρλι Γιάξλι της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις επιχειρούν να συμφωνήσουν για ένα επίσημο μηχανισμό διευθέτησης αλλά χωρίς επιτυχία. Η Μάλτα και η Ιταλία, δύο βασικές χώρες υποδοχής φαίνεται να χάνουν την υπομονή τους,

Η Γερμανία έχει δηλώσει την πρόθεσή της να πάρει μερικούς από τους μετανάστες του Γκρεγκορέτι, αλλά μέχρι να κινητοποιηθούν και άλλες χώρες. ο Σαλβίνι δεν επιτρέπει σε κανένα να αποβιβαστεί από το πλοίο.

Πηγή: Euronews

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 02:16

Τελευταιες Ειδησεις

25 Ιουνίου
Προεδρικές εκλογές στο Περού: Η πολιτική ομίχλη πυκνώνει
12:52
Στα γαλάζια της Πάφου ο Μπρούνο Λέιτε
12:49
Έντονο προβληματισμό για το φαινόμενο των αλυσίδων κρουσμάτων κορονοϊού, εκφράζει ο Β. Σιλβέστρος
12:40
Ψηφιοποιήθηκαν πάνω από 20 χιλιάδες αρχαία ευρήματα και 1.595 αρχαία μνημεία της Κύπρου
12:27
Με εκπληκτικό Τζορτζ, μείωσαν σε 2 -1 οι Κλίπερς στη σειρά με τους Σανς, 106 -92
12:17
Αεκτζής μέχρι το 2023 ο Χριστοφόρου
12:10
Ισχυρός ανεμοστρόβιλος στην Τσεχία προκάλεσε θανάτους, τραυματισμούς και καταστροφές
12:09
Ανησυχία για την κατάσταση που εξελίσσεται με την πανδημία, εκφράζει η ΟΕΛΜΕΚ
11:55
Γιβραλτάρ: Χαλάρωσε η νομοθεσία για τις αμβλώσεις
11:50
Συνωστισμός και ένταση στο εμβολιαστικο κέντρο στο λιμάνι της Λαρνακας
11:34
Οδήγηση υπό την επήρεια ναρκωτικών ουσιών διερευνά η Αστυνομία Πάφου
11:07
Αυστηρή προειδοποίηση ECDC για τον έλεγχο της διάδωσης της παραλλαγής "δέλτα"
10:50
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand