Τουρκικές προκλήσεις - κυπριακό συζήτησαν ΠτΔ - Μητσοτάκης

Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας είχε ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την πρώτη του επίσημη επίσκεψη στο εξωτερικό, από την ανάληψη των καθηκόντων του.

Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκαν οι τουρκικές προκλήσεις και η παρούσα κατάσταση στο Κυπριακό.  
Καλωσορίζοντας τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δήλωσε συγκινημένος για το γεγονός ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης με την ανάληψη των καθηκόντων του, θεώρησε ως πρώτιστη προτεραιότητα την παρουσία του στην Κύπρο.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν Κύπρος και Ελλάδα, τις οποίες όπως είπε, οι δύο χώρες θα αντιμετωπίσουν από κοινού και σε συνεργασία με τους εταίρους τους στην περιοχή.     
Από πλευράς του, ο κύριος Μητσοτάκης δήλωσε ότι αποτελεί για τον ίδιο μεγάλη χαρά και τιμή, που πραγματοποιεί το πρώτο του ταξίδι ως πρωθυπουργός στην Κύπρο.   
Τόνισε, παράλληλα, πως το συγκεκριμένο ταξίδι δεν είναι μόνο συμβολικό, αλλά και ταξίδι ουσίας, διότι Ελλάδα και Κύπρος, όπως είπε, αντιμετωπίζουν πάντα ενωμένες και με αρραγές μέτωπο σημαντικές προκλήσεις στην ευρύτερη περιοχή. Υπογράμμισε ότι Αθήνα και Λευκωσία θα αντιμετωπίσουν τις τουρκικές προκλήσεις με αυτοπεποίθηση και σιγουριά, επειδή το δίκαιο είναι με το μέρος τους.    
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, διαβεβαίωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ότι στον αγώνα τον οποίο διεξάγει, έχει στο πλευρό το σύνολο του ελληνικού λαού.  
Ακολούθησαν διευρυμένες επαφές των δύο αντιπροσωπειών ενώ στη συνέχεια έγιναν δηλώσεις των δύο ανδρών προς τα μέσα ενημέρωσης.  
Ακολούθησε συνάντησή του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο της Βουλής.
Στις τρεις το απόγευμα, είναι προγραμματισμένες να αρχίσουν οι συναντήσεις του Πρωθυπουργού με τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων.
Απόψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα παραθέσει δείπνο προς τιμήν του Πρωθυπουργού της Ελλάδας.

Μιλώντας μετά την ολοκλήρωση των διευρυμένων επαφών, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δήλωσε ότι ενημέρωσε τον πρωθυπουργό της Ελλάδας, Κυριάκο Μητσοτάκη για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και τις προσπάθειες που καταβάλλει για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, καθώς και για τις συνεχιζόμενες προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπογράμμισε εκ νέου, ότι κοινή θέση με τον Έλληνα πρωθυπουργό είναι πως για την επανέναρξη των συνομιλιών, απαιτείται η ενεργός συμβολή της Τουρκίας, η οποία, όπως τόνισε, θα πρέπει να τερματίσει τις έκνομες ενέργειές της στην κυπριακή ΑΟΖ και στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου.
Εξέφρασε θερμές ευχαριστίες προς την Ευρωπαϊκή Ένωση για τη σθεναρή στήριξή της στην Κυπριακή Δημοκρατία για αντιμετώπιση των τουρκικών προκλήσεων.
Ο πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε παράλληλα ότι θα προσέλθει με θετική βούληση στην άτυπη συνάντηση που θα έχει με τον Μουσταφά Ακιντζί, στις εννέα Αυγούστου.

Από πλευράς του ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε πως ο τερματισμός της τουρκικής κατοχής, αποτελεί σταθερά το κορυφαίο μέλημα της Ελληνικής Κυβέρνησης και η βασική επιδίωξη της εξωτερικής στρατηγικής της χώρας. Εξέφρασε, την ικανοποίηση του για την επικείμενη συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη με τον Μουσταφά Ακκιντζί και την συγκρατημένη αισιοδοξία ότι θα μπορέσει να προκύψει νέο πλαίσιο συναντίληψης το οποίο θα επιτρέψει να υπάρξει πρόοδος στο εθνικό ζήτημα.  
Τόνισε, ακόμη, ότι δεν νοείται λύση του Κυπριακού χωρίς την κατάργηση των αναχρονιστικών εγγυήσεων και την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων.
Αναφερόμενος στις τουρκικές προκλήσεις, ο κύριος Μητσοτάκης έκαμε λόγο για κατάφωρη παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας. Σημείωσε ότι συζητήθηκαν τρόποι οργανωμένης αντίδρασης κατά των τουρκικών προκλήσεων, με τη συμμετοχή όχι μόνο της Κύπρου και της Ελλάδας, αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τόνισε πως το ζήτημα αφορά και την ενεργειακή πολιτική της Ένωσης, ως προς την ανάγκη της να διαφοροποιήσει τις πηγές ενεργειακής τροφοδοσίας της.  
Στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών οργάνων, είπε ο κύριος Μητσοτάκης, η Κύπρος θα πρέπει να θεωρεί δεδομένη τη στήριξη της Ελλάδας.  
Σε λίγη ώρα ο κύριος Μητσοτάκης θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Βουλής και στις τρεις το απόγευμα, είναι προγραμματισμένες να αρχίσουν οι συναντήσεις του Πρωθυπουργού με τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων.
Το βράδυ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα παραθέσει δείπνο προς τιμήν του Πρωθυπουργού της Ελλάδας.

Σύνταξη: Χρήστος Πάσιος, Ανδρέας Κωνσταντίνου

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 02:17

Τελευταιες Ειδησεις

29 Μαρτίου
Σήμερα η απάντηση του ελληνικού δικαστηρίου για τον θάνατο της κόρης της Τζωρτζίνας Δασκαλάκη
07:04
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
07:00
6η αγωνιστική πρωταθλήματος Cyta: Απόλλων - ΑΕΖ και Δόξα - Οθέλλος
06:47
Στο στόχαστρο του Ισλαμικού Κράτους οι "σταυροφόροι"
06:44
Αϊτή: Περισσότεροι από χίλιοι φόνοι μέσα σε 2 μήνες
06:19
Σήμερα η απόφαση του ελληνικού δικαστηρίου για την υπόθεση βιασμού 12χρονης στον Κολωνό
06:16
Απορρίφθηκε από την Βουλή η πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης για τα Τέμπη
06:02
Προσπάθειες ΗΠΑ για σταθεροποίηση της μεταπολεμικής Λωρίδας της Γάζας
06:00
Τουλάχιστον 36 στρατιωτικοί νεκροί σε βομβαρδισμό του Ισραήλ στο Χαλέπι της Συρίας
05:57
Μονόωρη στάση εργασίας σήμερα για το προσωπικό του ΡΙΚ, λόγω μη καταβολής μισθών
05:53
Τμήμα Μετεωρολόγιας 1ο Δελτίο Καιρού 29/3/2024
05:35
28 Μαρτίου
Έκθεση ΟΗΕ: Η διαίρεση της Κύπρου εμποδίζει την απόλαυση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από όλους τους κατοίκους
22:08
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.