ΚΕ:Καθοριστικό το επόμενο διάστημα, θα διαφανεί η τουρκική στάση

Καθοριστικό θα είναι το επόμενο χρονικό διάστημα, τόσο μέχρι τις 9 Αυγούστου με τη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη όσο και στη συνέχεια μέχρι τη Γενική Συνέλευση των ΗΕ διότι θα διαφανούν η στάση και οι δυνατότητες του Τουρκοκύπριου ηγέτη για επανέναρξη των συνομιλιών και να φτάσουμε σε ουσιαστικές διαπραγματεύσεις και για να διαπιστώσουμε κυρίως τη στάση της Τουρκίας, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Προεδρίας, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος απαντούσε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για το Κυπριακό μετά το μνημόσυνο του ήρωα της ΕΟΚΑ Σταύρου Στυλιανίδη, στους Εργάτες.

Σε ερώτηση αν κάποιες πλευρές θέτουν θέμα χρονοδιαγραμμάτων, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος απάντησε «δεν υπάρχει θέμα χρονοδιαγραμμάτων, δεν είναι ζήτημα χρόνου, είναι ζήτημα πολιτικής βούλησης».

«Άμα υπάρξει και εκδηλωθεί πολιτική βούληση από την Τουρκία, τότε ο χρόνος θα συντμηθεί», ανέφερε. Σύμφωνα με τον ίδιο αυτά τα δύο χρόνια που παρήλθαν σε απραξία από το Κραν Μοντανά, εκεί όπου είχαμε φτάσει, ήταν υπέρ αρκετά για να είχαμε μέχρι τώρα λύση. Εκείνο που λείπει διαρκώς είναι η πολιτική βούληση της Τουρκίας.

Ο κ. Προδρόμου είπε επίσης ότι το επόμενο χρονικό διάστημα, τόσο μέχρι τις 9 Αυγούστου με τη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη όσο και στη συνέχεια μέχρι τη Γενική Συνέλευση των ΗΕ «θα είναι καθοριστικό, διότι θα διαφανούν η στάση και οι δυνατότητες του Τουρκοκύπριου ηγέτη να ξεκινήσουμε ξανά τις συνομιλίες και να φτάσουμε σε ουσιαστικές διαπραγματεύσεις και για να διαπιστώσουμε κυρίως τη στάση της Τουρκίας».

Απαντώντας σε ερώτηση αν θα έρθει στην Κύπρο η Ειδική Απεσταλμένη του ΓΓ των ΗΕ για το Κυπριακό κα Τζέιν Χολ Λουτ, σε αυτό το μεσοδιάστημα, ο Εκπρόσωπος είπε «πιθανότατα. Η τελευταία συνεννόηση που είχε γίνει, και ο Πρόεδρος ήταν θετικός, ήταν να επισκεπτόταν η κ. Λουτ την Κύπρο τις επόμενες μέρες. Τελικά θα προηγηθεί η συνάντηση των δύο ηγετών χωρίς να αποκλείεται (επίσκεψη Λουτ)».

«Και στο τελευταίο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ αναφέρεται σαφώς η προσπάθεια του ΓΓ μέσω της κ. Λουτ», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς αν αποσαφηνίζεται από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι δεν υπάρχει μετατόπιση της πλευράς μας από τη βάση λύσης, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «βεβαίως αποσαφηνίζεται όχι μόνο η βάση της λύσης που είναι τα ψηφίσματα και οι αποφάσεις των ΗΕ που επανέρχονται επισημότατα με το τελευταίο ψήφισμα των ΗΕ».

«Δεν χωράει συζήτηση μετά από αυτό το ψήφισμα, εκτός από τις αιτιάσεις που δημιουργεί η τουρκική προπαγάνδα. Βεβαίως είναι σαφής η θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας όχι μόνο στις επαφές του, αλλά και στις επίσημες τοποθετήσεις του», σημείωσε.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος συνέχισε λέγοντας ότι «είναι πραγματικά απορίας άξιον όταν ο Πρόεδρος επίσημα, γραπτώς, απέναντι στον ΓΓ καταθέτει την προσέγγιση της ελληνοκυπριακής πλευράς, γιατί κάποιοι αμφιβάλλουν». Οπως είπε, θα αμφέβαλλε κανείς μόνο αν θέλει να τρωθεί η ελληνοκυπριακή αξιοπιστία. Η αξιοπιστία της πλευράς μας υπάρχει διότι είναι εκείνη η πλευρά που από τον Ιούλιο 2017 ζητά να ξαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις.

«Ακούμε καθημερινά να λέγεται από την τουρκική πλευρά και από τα κατεχόμενα, δυστυχώς, ότι δεν μπορεί να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις από εκεί που φτάσαμε. Αυτό γίνεται διότι επιδιώκουν μια άλλη λύση και δεν το λένε. Όμως έχουμε σαν μεγάλο διπλωματικό έρεισμα, το μεγαλύτερο που μπορεί να υπάρχει, και αυτό είναι οι αποφάσεις του ΟΗΕ και του Συμβουλίου Ασφαλείας», είπε.

Σε ερώτηση αν η κυπριακή Κυβέρνηση κάνει οποιεσδήποτε κινήσεις προς τη Μόσχα, αφού φαίνεται ότι η στάση της Ρωσίας δεν είναι όπως παλιά, ο κ. Προδρόμου απάντησε ότι από την πλευρά της κυπριακής Κυβέρνησης η θέση ως προς τις κυπρο-ρωσικές σχέσεις είναι πάντα η ίδια και τελευταία έχει επιβεβαιωθεί και στη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Πρόεδρο Πούτιν και σε συνάντηση του Υπουργού Εξωτερικών με τον κ. Λαβρόφ.

«Αν κάτι αλλάζει από ρωσικής πλευράς θα το διαπιστώσουμε. Εντούτοις, οι τοποθετήσεις της Ρωσίας επί της ουσίας του Κυπριακού στο τελευταίο διάστημα είναι υπέρ της λύσης του Κυπριακού σύμφωνα με τα ψηφίσματα και τις αποφάσεις των ΗΕ, είναι υπέρ της άσκησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, ανεξάρτητα από τις σχέσεις που μπορεί να έχει η Ρωσία με την Τουρκία», σημείωσε.

Η δική μας επιδίωξη, είπε ο κ. Προδρόμου, «είναι να χρησιμοποιήσουμε όλα εκείνα τα διπλωματικά μέσα με τα οποία η Τουρκία θα μπορεί να πειστεί, να αντιληφθεί ότι δεν είναι βιώσιμη αυτή η κατάσταση πραγμάτων που προσπαθεί να δημιουργήσει με αυθαιρεσίες πέφτοντας βαθύτερα στην απομόνωση που έχει βρεθεί στην Ανατολική Μεσόγειο».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 02:17

Τελευταιες Ειδησεις

01 Δεκεμβρίου
Καρολίνα Στυλιανού:Ανησυχία για τον αυξημένο αριθμό κρουσμάτων που εντοπίστηκε κυρίως στα δημοτικά σχολεία
08:21
Πραγματοποιείται σήμερα η πρώτη τριμερής συνάντηση των υπουργών Άμυνας Κύπρου, Ιορδανίας και Ελλάδας
08:04
Συνέρχεται το απόγευμα, το πολιτικό Γραφείο του ΔΗΣΥ - Στην ατζέντα και οι προεδρικές εκλογές 2023
08:00
Μακελειό σε λύκειο του Μίσιγκαν -15χρονος άνοιξε πυρ στο σχολείο του
07:58
Στην Κύπρο αύριο ο Ποντίφικας
07:57
ΑΣΔΥΚ:Στο στόχαστρο της κυβέρνησης το προσωπικό παροχής υπηρεσιών υγείας, μέλη της αστυνομίας, πυροσβεστικής και Ε.Φ.
07:54
Ακόμα δυο συλλήψεις για τα επεισόδια σε γήπεδο στην Πάφο
07:45
Άγνωστοι διέρρηξαν κατοικία στο χωριό Κονιά - Έφυγαν με λεία ένα στρατιωτικό τυφέκιο, γεμιστήρες, κυνηγετικά όπλα και χρυσαφικά
07:03
Έντονα παράπονα από συγγενείς 77χρονου ο οποίος απεβίωσε μέσα σε ταξί καθ' οδόν προς το νοσοκομείο Πάφου
07:00
Αφαντος παραμένει ο 23χρονος από τη Συρία - Καταζητείται για την υπόθεση εξαφάνισης των  δύο γυναικών από τη Ρωσία
06:48
Στη λήψη επιπρόσθετων μέτρων προχωρά αύριο το υπουργικό Συμβούλιο
06:40
Κλιμακώνουν τα απεργιακά μέτρα οι διπλωμάτες του υπουργείου Εξωτερικών
06:30
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand