Στους 29 χιλιάδες τόνους ανήλθαν οι εξαγωγές χαλουμιού το 2018

Η φήμη του χαλουμιού είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την Κύπρο, αποτελεί το «διαμάντι» των κυπριακών παραδοσιακών αγροτικών προϊόντων και ναυαρχίδα στη διάνοιξη δρόμων για αυτά στις αγορές του εξωτερικού, δήλωσε ο Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Ανδρέας Λουκά, ο οποίος σημείωσε ότι τα τελευταία χρόνια η εξαγωγική του δυναμική μεγεθύνεται, με εξαγωγές που ανήλθαν το 2018 στους 29 χιλιάδες τόνους περίπου.

Σε χαιρετισμό του χθες, στο 8o Ετήσιο Φεστιβάλ Παραδοσιακού Αιγοπρόβειου Χαλουμιού, ο κ. Λουκά είπε πως «σημαντική συνιστώσα της επιτυχίας αυτής είναι η διαφύλαξη της υψηλής ποιότητάς του», προσθέτοντας πως «είναι ευρέως αποδεκτό ότι η μοναδικότητα του χαλουμιού οφείλεται στα ιδιαίτερα εδαφοκλιματικά χαρακτηριστικά του τόπου μας».

Όπως σημείωσε «η προσπάθεια του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος για καταχώρηση της ονομασίας χαλούμι στο ευρωπαϊκό μητρώο ως Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης, πέραν της ευρωπαϊκής αναγνώρισης της ιδιοτυπίας του προϊόντος μας, θα προσδώσει προστιθέμενη αξία και θα διασφαλίσει την ποιότητα αλλά και την προστασία του έναντι μιμητικών προϊόντων τα οποία σήμερα σφετερίζονται τη φήμη του».

Διαβεβαίωσε πως Υπουργείο Γεωργίας θα συνεχίσει να καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε η καταχώρηση να επιτευχθεί.

Ανέφερε ακόμα ότι «η αιγοπροβατοτροφία διαχρονικά συμβάλλει στην εξαιρετική ποιότητα του χαλουμιού και στηρίζει την παραγωγή του», συμπληρώνοντας πως «το Υπουργείο μας, αναγνωρίζοντας την πολύτιμη συνεισφορά αλλά και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο τομέας στην Κύπρο, έθεσε ως προτεραιότητα την παροχή επιπλέον κινήτρων στους αιγοπροβατοτρόφους για εκσυγχρονισμό των μονάδων τους και βελτίωση της παραγωγικότητας του Κλάδου».

«Εντός αυτού του πλαισίου», πρόσθεσε, «παραχωρείται σε ετήσια βάση, ετήσια ενίσχυση ύψους 3,5 εκατομμυρίων ευρώ υπό μορφή κεφαλικής ενίσχυσης, η οποία συνδέεται με την παραγωγή γάλακτος.

Επιπρόσθετα, χρηματοδοτούνται δράσεις που αφορούν κυρίως στον εκσυγχρονισμό των γεωργοκτηνοτροφικών μας εκμεταλλεύσεων, μέσα από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014 – 2020».

Επίσης, ο κ. Λουκά ανέφερε ότι από το σύνολο των 228 αιτήσεων που εγκρίθηκαν από το σχετικό Μέτρο του ΠΑΑ κατά την τελευταία προκήρυξη, οι 134 αφορούσαν την αιγοπροβατοτροφία και την αγελαδοτροφία, με συνολικό προϋπολογισμό επενδύσεων πέραν των 60 εκατομμυρίων ευρώ.

Επιπλέον, είπε πως χρηματοδότηση δόθηκε και σε δράσεις βελτίωσης υφιστάμενων και δημιουργία νέων γαλακτοκομείων, ενώ συμπλήρωσε ότι κατά την πρόσφατη προκήρυξη τον περασμένο Μάιο του ειδικού μέτρου του ΠΑΑ, που στοχεύει στη βελτίωση της διαβίωσης και της ευημερίας των αιγοπροβάτων, συνολικού ποσού 7 εκ. ευρώ, υπήρξε μεγάλο ενδιαφέρον, αφού υποβλήθηκαν πέραν των 200 αιτήσεων, που αντιστοιχούν σε 122.000 ζώα.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 02:24

Τελευταιες Ειδησεις

06 Δεκεμβρίου
Θεόδωρος σε Κέρκεζ : "Αδελφική φιλία, καλή συνέχεια brate μου και εις το επανιδείν"
18:42
Δένδιας: Να υπάρξει επανέναρξη του διαλόγου για το Κυπριακό στο μόνο αποδεκτό πλαίσιο
18:37
Κορονοϊός-Ελλάδα: 4.943 νέα κρούσματα, 714 διασωληνωμένοι, 116 νέοι θάνατοι
18:15
Θύρα 4: « Ασταμάτητος κατήφορος, στηρίζουμε παίκτες-προπονητή, η αιτία του κακού δεν προέρχεται από εκεί»
17:58
Υπουργείο Υγείας:Αύξηση στα κρούσματα σχεδόν σε όλες τις ηλικιακές ομάδες από τις 27 Νοεμβρίου - 3 Δεκεμβρίου
17:50
Ιαπωνία: Εκ βάθρων αλλαγή του αμυντικού δόγματος
17:39
Γερμανία: Οι Πράσινοι εγκρίνουν τη συμμετοχή τους στην κυβέρνηση - Την Τετάρτη η εκλογή του Σολτς ως Καγκελάριου
17:26
Πέρασε με 100άρα από τη Λάρισα ο Ολυμπιακός, αγωνία για Φαλ
17:22
Διοικητής ΚΤΚ: Εκτόξευση 400% σε ετήσια βάση στις αναδιαρθρώσεις δανείων το εξάμηνο του 2021
17:02
Η συντριπτική πλειοψηφία των γονιών στην Πάφο συμμορφώνεται με το διάταγμα για μάσκες-rapid test
16:40
Οι κορυφαίοι της χρονιάς στο Cyprus Masters Cup 2021
16:36
Ετήσια αύξηση 100,6% αφίξεων στην Κύπρο το πρώτο δεκάμηνο 2021
16:13
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand