Αλ Αχράμ για συνάντηση των Υπ. Ενέργειας ΝΑ Μεσογείου

Εκτενές είναι το ρεπορτάζ που φιλοξενεί η «Αλ Αχράμ» για τη προχθεσινή συνάντηση των Υπουργών Ενέργειας που συμμετείχαν στο Φόρουμ των χωρών της ΝΑ Μεσογείου για το φυσικό αέριο, που πραγματοποιήθηκε στο Κάιρο.

Ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Αλ Σίσι υποδέχτηκε τον Υπουργό Ενέργειας της Κύπρου Γιώργο Λακκοτρύπη, καθώς και τους ομολόγους το Υπουργούς της Αιγύπτου, της Ελλάδας, των ΗΠΑ, της Ιταλίας, του Ισραήλ, της Παλαιστίνης και της Ιορδανίας.

Όπως γράφει η αιγυπτιακή εφημερίδα, κατά τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στην Αλεξάνδρεια, ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Αλ Σίσι υπογράμμισε τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της γεωγραφικής περιοχής της ΝΑ Μεσογείου, ιδίως μετά τις ανακαλύψεις του φυσικού αερίου στην περιοχή τα τελευταία χρόνια. Τόνισε ότι τα νέα ευρήματα άνοιξαν προοπτικές συνεργασίας μεταξύ των χωρών της περιοχής στον τομέα του φυσικού αερίου και της ενέργειας, μετατρέποντας έτσι τους πόρους της περιοχής σε πραγματικές επενδυτικές ευκαιρίες προς όφελος των λαών και των επόμενων γενεών.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Αιγυπτιακής προεδρίας, Πρέσβη Μπάσαμ Ράντι, «ο Πρόεδρος Αλ Σίσι υπογράμμισε τη σημασία του φόρουμ για την αναζωογόνηση και τον συντονισμό των πολιτικών των κρατών μελών για την ανάπτυξη της περιφερειακής αγοράς φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο. Αυτό θα προετοιμάσει το έδαφος για τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου περιφερειακού και διεθνούς ενεργειακού κόμβου και θα αναπτύξει μια περιφερειακή αγορά αερίου που θα εξυπηρετεί τα συμφέροντα των κρατών μελών εξασφαλίζοντας την προσφορά και τη ζήτηση, αξιοποιώντας τους πόρους και ενισχύοντας τις ενδοεπιχειρηματικές σχέσεις».

Παράλληλα, «ο Αιγύπτιος Πρόεδρος τόνισε την ανάγκη να επισπευσθούν τα βήματα για την υλοποίηση του Φόρουμ και να αρχίσουν οι δραστηριότητές του. Ο Πρόεδρος Αλ Σίσι υπογράμμισε το μήνυμα που διαβιβάστηκε στη διεθνή κοινότητα και στις διεθνείς εταιρείες καθώς υπάρχουν σοβαρές προσπάθειες για την αξιοποίηση του πλούτου φυσικού αερίου της περιοχής έτσι ώστε να επωφεληθούν από την υπάρχουσα υποδομή. Στόχος του Φόρουμ των χωρών της ΝΑ Μεσογείου για το φυσικό αέριο, είναι να εξυπηρετήσει όλες τις χώρες της περιοχής, να εξυπηρετήσει τα αναπτυξιακά τους συμφέροντα και να βοηθήσει στην παροχή βιώσιμων πόρων ενέργειας, δημιουργώντας έτσι μια κουλτούρα συνεργασίας, οικοδόμησης και ειρήνης στην περιοχή».

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, από την πλευρά τους, «οι Υπουργοί που συμμετείχαν στη συνάντηση του Φόρουμ επανέλαβαν τη στρατηγική σημασία της αιγυπτιακής πρωτοβουλίας για τη δημιουργία του Φόρουμ, για ένα κοινό όραμα για το μέλλον των αποθεμάτων της Ανατολικής Μεσογείου ανοίγοντας το δρόμο για ευρύτερες προοπτικές κοινών οικονομικών συμφερόντων μεταξύ των χωρών της περιοχής».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 02:18

Τελευταιες Ειδησεις

30 Νοεμβρίου
Η Τουρκία θα συνεχίσει να είναι εγγυήτρια στην Κύπρο, λέει το τουρκικό ΥΠΑΜ
17:16
Ο τομέας ανάπτυξης γης απέδειξε οτι προσαρμόζεται σε δύσκολα δεδομένα, είπε ο ΥΠΕΣ
17:14
Πυρκαγιά κοντά σε Άγιο Αμβρόσιο και Πάχνα Λεμεσού
17:11
Οξφόρδη για «Όμικρον»: Δεν υπάρχουν ακόμα αποδείξεις ότι τα εμβόλια δεν προστατεύουν από βαριά νόσηση
16:27
Αζερμπαϊτζάν: 14 νεκροί από συντριβή στρατιωτικού ελικοπτέρου
16:12
Εκπυρσοκρότησε όπλο στρατιωτικού στο αεροδρόμιο Λάρνακας χωρίς να υπάρξουν τραυματισμοί
16:09
Σ. Λαβρόφ: Οι ΗΠΑ περικύκλωσαν τη Ρωσία με στρατιωτικές βάσεις και προκαλούν υστερία στα σύνορά της
15:58
Στο 1,1% του ΑΕΠ μειώθηκε το έλλειμμα της Γενικής Κυβέρνησης το δεκάμηνο του 2021
15:48
Οκταήμερη κράτηση στον 33χρονο για υποβοήθηση παράνομης εισόδου στο έδαφος της Δημοκρατίας
15:41
Κανένα ίχνος των δυο εξαφανισμένων γυναικών, καταζητείται 23χρονος
15:24
Η λύση του Κυπριακού δεν μπορεί να είναι άλλη από διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία τόνισε ο πρόεδρος της Κίνας
15:06
Οι ΗΠΑ προειδοποιούν τη Ρωσία για "σοβαρές συνέπειες" μιας ενδεχόμενης νέας επίθεσης στην Ουκρανία
14:45
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand