Πρόταση Υπ. Υγείας για διοχέτευση φαρμάκων στον ιδιωτικό τομέα

Πρόταση ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου την ερχόμενη Δευτέρα, αναμένεται να καταθέσει ο Υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου με την οποία θα παραχωρούνται φάρμακα από τα αποθέματα που υπάρχουν στις αποθήκες του δημοσίου τομέα στον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ), ο οποίος με κάποιες διαδικασίες που θα γίνουν, θα τα διανέμει στα ιδιωτικά φαρμακεία με στόχο να αντιμετωπιστούν οι ελλείψεις φαρμάκων που παρουσιάζονται στην αγορά.

Αυτό δήλωσε στο ΚΥΠΕ, η Πρόεδρος του Παγκύπριου Φαρμακευτικού Συλλόγου Ελένη Πιέρα, ύστερα από διαβεβαίωση από τον ίδιο τον Υπουργό σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες. Εξήγησε ότι επειδή πρόκειται για σκευάσματα για τα οποία δεν υπάρχουν ανταλλάξιμα φάρμακα, η διοχέτευση τους από το δημόσιο στον ιδιωτικό τομέα θα εξομαλύνει την κατάσταση που παρουσιάζεται σήμερα με τις ελλείψεις φαρμάκων.

«Ιδιαίτερα σε φάρμακα που δεν υπάρχουν ανταλλάξιμα, δόθηκε οδηγία να συνεχίσει η συνεργασία μεταξύ δημόσιου τομέα και ΟΑΥ ούτως ώστε να ελέγχεται η διαθεσιμότητα των φαρμάκων γενικότερα στην ιδιωτική αγορά κι ευελπιστούμε ότι μέχρι τον Σεπτέμβριο θα εξομαλυνθεί εντελώς το θέμα με τις ελλείψεις», σημείωσε.

Φαίνεται, συνέχισε, ότι τροχοδρομήθηκαν λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε. «Η δυνατότητα από τον φαρμακοποιό να δίνει τα ανταλλάξιμα και ότι θα βγουν φάρμακα από το δημόσιο θεωρούμε ότι σε μεγάλο βαθμό θα τερματίσουν τις πλασματικές ελλείψεις που δημιουργήθηκαν από την έναρξη του Γενικού Σχεδίου Υγείας (ΓεΣΥ)», πρόσθεσε.

Μέχρι τις 31 Αυγούστου κλείνουν επίσης τα δημόσια φαρμακεία για εξωτερικούς ασθενείς. Όπως εξήγησε η κ. Πιέρα, «η απόφαση με την εφαρμογή του ΓεΣΥ είναι ότι σταματούν να λειτουργούν για προμήθεια φαρμάκων σε εξωτερικούς ασθενείς αλλά θα παραμείνουν σε λειτουργία μόνο για κάλυψη των αναγκών των ενδονοσοκομειακών ασθενών».

Διευκρίνισε επίσης ότι τα εμβόλια που αναμένεται να διατεθούν στον ιδιωτικό τομέα δεν θα δοθούν στους φαρμακοποιούς αλλά στους παιδίατρους ώστε να καλύψουν ένα δωρεάν εμβολιαστικό σχήμα που έχει καταρτίσει ο ΟΑΥ.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 02:25

Τελευταιες Ειδησεις

08 Δεκεμβρίου
Χαμηλή ορατότητα και συσσώρευση νερού στους αυτοκινητοδρόμους λόγω βροχόπτωσης
08:27
Επαφή κρούσματος ο Γκουτέρες. Θα τεθεί σε απομόνωση για μερικές ημέρες
07:14
Aστυνομία: Συνέλαβε   41χρονο κάτοικο Λευκωσίας για το Κορωνοπάρτι της Ίννειας
07:09
Εμβάθυνση της διμερούς συνεργασίας και οι εξελίξεις στην Αν. Μεσόγειο στην συνάντηση Μητσοτάκη – Πούτιν στο Σότσι
06:45
ΗΠΑ : Η Βουλή των Αντιπροσώπων εγκρίνει σχέδιο νόμου για την αύξηση του ορίου του χρέους, το στέλνει στη Γερουσία
06:42
Σε δύσκολη θέση η Ντάουνινγκ Στριτ μετά από αποκαλύψεις για πάρτι εν μέσω lockdown
06:37
ΚΟΑ : Τι ισχύει για γυμναστήρια και σχολές χορού
06:32
ΠΟΥ: «Δεν υπάρχει λόγος» να αμφιβάλουμε ότι τα εμβόλια προστατεύουν από την Όμικρον
06:25
Εγγυήσεις ότι το ΝΑΤΟ δεν θα διευρυνθεί προς ανατολάς ζήτησε o Πούτιν από τον Μπάιντεν
06:24
Μπάιντεν: Οικονομικές κυρώσεις στη Ρωσία αν κλιμακώσει την κατάσταση στην Ουκρανία
06:18
07 Δεκεμβρίου
Διεθνές Δικαστήριο: Η Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν πρέπει να σταματήσουν «την επιδείνωση» της διαφοράς τους
21:51
Φον ντερ Λάιεν: Θα συνεχίσουμε να στεκόμαστε απέναντι σε αυτούς που εργαλειοποιούν τις ελπίδες και τις ζωές των ανθρώπων
21:19
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand