Γαλλία: Πυρκαγιές απανθράκωσαν μεγάλες εκτάσεις γης

Χιλιάδες στρέμματα καλλιεργειών και βλάστησης σε πολλές περιοχές της Γαλλίας απανθρακώθηκαν χθες Πέμπτη, από πυρκαγιές που προκλήθηκαν λόγω του συνδυασμού καύσωνα και ξηρασίας, ανακοίνωσαν σήμερα οι τοπικές αρχές και οι πυροσβεστικές υπηρεσίες της χώρας.

Αυτό συνέβη κυρίως στην Νορμανδία, που είναι γνωστή για τα πράσινα λιβάδια της. "Πρόκειται για μια κατάσταση που δεν έχει επαναληφθεί στο διαμέρισμα του Λουαρέ", στην κεντρική Γαλλία, δήλωσε στο AFP ο Λουντοβίτς Πιερά, αναπληρωτής γενικός γραμματέας της νομαρχίας.

"Είχαμε προβλέψει πυρκαγιές, αλλά όχι σε αυτό το εύρος", σημείωσε. Γύρω στις 20:00 τοπική ώρα χθες περίπου 5.000 στρέμματα καλλιεργειών, κυρίως με υπολείμματα σιτηρών, και 1.000 στρέμματα δασικής έκτασης είχαν καεί, με το μέτωπο της πυρκαγιάς να φτάνει μερικές φορές τα 2 χιλιόμετρα, σύμφωνα με την νομαρχία.

"Με τον συνδυασμό ξηρασίας και αυξημένων θερμοκρασιών, η παραμικρή σπίθα προκαλεί πυρκαγιά", σημείωσε. Τέσσερα σπίτια απανθρακώθηκαν επίσης χωρίς να προκληθούν θύματα και 250 πυροσβέστες κινητοποιήθηκαν. Στην Ερ, στη δυτική Γαλλία, όπου οι θερμοκρασίες ξεπέρασαν κατά περιοχές τους 42 βαθμούς Κελσίου, "σχεδόν 8.000 στρέμματα εκτάσεων κάηκαν από τις 13:00 τοπική ώρα", ανακοίνωσε η νομαρχία.

Επίσης ζητήθηκαν ενισχύσεις από τις γειτονικές νομαρχίες. Πυρκαγιές ξέσπασαν επίσης στο Ερ-ε-Λουάρ, στην κεντροδυτική Γαλλία, όπου 11.700 στρέμματα κάηκαν και κινητοποιήθηκαν 269 πυροσβέστες, σύμφωνα με την νομαρχία. Επίσης έκλεισε ο αυτοκινητόδρομος το απόγευμα. "Μολονότι δεν είναι η αιτία, ο καύσωνας επιδεινώνει προφανώς την κατάσταση. Τα φυτά ξεραίνονται πολύ γρήγορα", δήλωσε ένας ειδικός. "Εκδηλώνονται σημαντικές πυρκαγιές στα υπολείμματα σιτηρών. Τα στάχυα που έχουν κοπεί είναι πολύ ξερά. Με την παραμικρή σπίθα παίρνουν φωτιά", πρόσθεσε.

Στο μεταξύ νέο ρεκόρ ζέστης σημειώθηκε στην Γερμανία, όπου ο υδράργυρος έφτασε τους 42,6 βαθμοί Κελσίου στο δυτικό τμήμα της χώρας, ανακοίνωσε η γερμανική μετεωρολογική υπηρεσία (DWD). Η υψηλότερη θερμοκρασία σημειώθηκε στο Λίνγκεν στην Κάτω Σαξονία καταρρίπτοντας το προηγούμενο ρεκόρ των 40,5ψC που καταγράφηκε χθες στο Γκάιλενκιρχεν, επίσης στο δυτικό τμήμα της χώρας, τόνισε η DWD με ανάρτηση στο twitter.

Σε μια άλλη εξέλιξη, η σιδηροδρομική εταιρεία Thalys ανακοίνωσε την απόφασή της να κλείσει τα εκδοτήρια εισιτηρίων σε όλους τους σταθμούς της χθες και σήμερα και ζήτησε από το επιβατικό κοινό να αναβάλει τα ταξίδια του λόγω των προβλημάτων που προκάλεσε στις υποδομές της το κύμα καύσωνα.

"Εξαιτίας των σοβαρών προβλημάτων που οφείλονται στις έκτακτες κλιματολογικές συνθήκες, είμαστε υποχρεωμένοι να κλείσουμε τα εκδοτήρια σε όλες τις γραμμές μας. Συστήνουμε στους επιβάτες να αναβάλουν τα ταξίδια τους" εξήγησε η εταιρεία, η οποία εκτελεί δρομολόγια σε πολλές πόλεις της βόρειας Ευρώπης, με μηνύματά της στο Twitter και στον ιστότοπό της.

Χθες το απόγευμα, ο υδράργυρος εκτοξεύτηκε στους 40,6 βαθμούς Κελσίου στο βορειοανατολικό Βέλγιο, στη στρατιωτική βάση Κλάιν Μπρόγκελ, ένα ιστορικό ρεκόρ στη χώρα, σύμφωνα με τους μετεωρολόγους. Λόγω της αφόρητης ζέστης, η μετεωρολογική υπηρεσία της χώρας IRM κήρυξε σε "κόκκινο" συναγερμό όλο σχεδόν το Βέλγιο (εκτός των ακτών).

Το σιδηροδρομικό δίκτυο του Βελγίου δοκιμάζεται από προχθές από τις υψηλές θερμοκρασίες. Μια αμαξοστοιχία Thalys που πραγματοποιούσε το δρομολόγιο Άμστερνταμ ακινητοποιήθηκε στο Μέχελεν, μεταξύ της Αμβέρσας και των Βρυξελλών. Οι 350 επιβαίνοντες απομακρύνθηκαν και μεταφέρθηκαν στις Βρυξέλλες με άλλα μέσα.

Άλλο ένα τρένο, που ξεκίνησε από τη Μαρν λε Βαλέ (στην περιοχή του Παρισιού) με προορισμό το Άμστερνταμ, ακινητοποιήθηκε επίσης και οι επιβάτες μεταφέρθηκαν στον κοντινότερο σιδηροδρομικό σταθμό.

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 02:25

Τελευταιες Ειδησεις

18 Απριλίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
22:00
Πυραύλοι από τις ΗΠΑ μεταφέρθηκαν στο Ισραήλ, μέσω Κύπρου
21:41
Στο χείλος του γκρεμού η Μέση Ανατολή, τονίζει ο Αντόνιο Γκουτέρες
21:22
Ενέργειες για το μεταναστευτικό ζητά από Κυβέρνηση και ΕΕ η Βουλή
21:19
Τριτοκοσμικές συνθήκες στο Νοσοκομείο Τρόοδους, καταγγέλλει ο Διευθυντής του
19:23
Τμήμα Μετεωρολογίας-3ο Δελτίο Καιρού 18/4/2024
19:19
Μείωση της βροχόπτωσης στην Κύπρο τις επόμενες δεκαετίες
19:12
Στην 'Αγκυρα πλέον η ευθύνη ανταπόκρισης για επόμενο βήμα, λέει ο Κόμπος
19:08
Ανησυχία για τον θάνατο ανθρώπων, οι οποίοι είχαν προσβληθεί από τη γρίπη των πτηνών
17:53
Στις 13 Μαϊου η νέα συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν, στην Άγκυρα
17:45
Διασπάθιση χρήματος και κατάχρηση εξουσίας διαπιστώνει η Ελεγκτική Υπηρεσία στο ΥΠΕΞ
17:40
Εξουσιοδότησαν ΣΕΚ-ΠΕΟ για σύμβαση, οι απεργοί στις εταιρείες ηλεκτρολογικών
17:35
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.