Χωρίς την κυρία Λουτ η συνάντηση της 9ης Αυγούστου

Χωρίς την παρουσία της Τζέην Χολ Λουτ θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση της 9ης Αυγούστου μεταξύ του Προέδρου Αναστασιάδη και του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί.

Η απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη στον οποίο και ανέφερε ότι επί του παρόντος δεν θα έρθει στην Κύπρο.
Όπως ανέφερε σε ανάρτηση του στο Twitter ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου, η κυρία Λουτ ευχήθηκε στον Πρόεδρο καλή επιτυχία στη συνάντηση με τον Μουσταφά Ακιντζί.  
Η ανάρτηση καταλήγει αναφέροντας ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και η κυρία Λουτ συμφώνησαν πως θα είναι σε επαφή και θα συνομιλήσουν μετά τη συνάντηση.

Η απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα είχε τηλεφωνική επικοινωνία και με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί χθες βράδυ.
Όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα η κυρία Λουτ ευχήθηκε στον Μουσταφά Ακιντζί η συνάντηση των ηγετών που προγραμματίστηκε για τις 9 Αυγούστου, να έχει θετική έκβαση.
Πληροφορίες έφεραν αρχικά την κυρία Λουτ να επισκέπτεται την Κύπρο αρχές Αυγούστου.
Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης ήταν ωστόσο εξαρχής έντονα κατά της επανόδου της κυρίας Λουτ υποστηρίζοντας ότι δεν υπήρχε λόγος έναρξης ενός νέου γύρου επαφών.  

Ο εκπρόσωπος Tύπου του ΔΗΣΥ Δημήτρης Δημητρίου, κάλεσε όλους να δουν την κατάσταση με πολιτικό ρεαλισμό.
Ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται η δική μας πλευρά να πάει σε ουσιαστικές διαπραγματεύσεις  με τα γεωτρύπανα της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ.  
Μιλώντας στο Τρίτο, ο κύριος Δημητρίου ανέφερε ότι στόχος τη συνάντησης με τον Μουσταφά Ακιντζί είναι η βολιδοσκόπηση των θέσεων και προθέσεων του Τουρκοκύπριου ηγέτη. Στην άτυπη πενταμερή στόχος είπε, είναι να δούμε τις πραγματικές προθέσεις της Τουρκίας. Μετά είπε ο κύριος Δημητρίου και αφού αποχωρήσουν τα τουρκικά γεωτρύπανα από την κυπριακή ΑΟΖ θα πάμε σε ουσιαστικές διαπραγματεύσεις από εκεί που μείναμε στο Κραν Μοντάνα.
Απέρριψε τη θέση ότι ο όρος άτυπη ήταν ένα εφεύρημα ώστε η Τουρκία να μην χρειαστεί να αποχωρήσει από την κυπριακή ΑΟΖ.

Ο κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαΐδης εξέφρασε  ανησυχία για τις προθέσεις του Προέδρου Αναστασιάδη στη νέα προσπάθεια για το κυπριακό.
Ο κύριος Λουκαΐδης μιλώντας στο Τρίτο κατηγόρησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι ενώ δηλώνει ότι θέλει επανέναρξη της διαδικασίας από εκεί που έμεινε στο Κράν Μοντάνα, την ίδια ώρα ανοίγει νέα ζητήματα και αμφισβητεί υπάρχουσες συγκλίσεις.
Ο κύριος Λουκαΐδης κατηγόρησε το Προεδρικό ότι σκόπιμα διαστρεβλώνει θέσεις του ΑΚΕΛ και ότι προσβλητικά και προκλητικά αποδίδεται στο ΑΚΕΛ ότι υιοθετεί την τουρκική ρητορική.
Το ΑΚΕΛ είπε ο κύριος Λουκαΐδης θα κρίνει τον Πρόεδρο Αναστασιάδη από τις πράξεις και όχι τη ρητορική του.


Για εμπαιγμό του κυπριακού λαού και απουσία ενημέρωσης των πολιτικών δυνάμεων κατηγόρησε την κυβέρνηση ο Γενικός Γραμματέας του ΔΗΚΟ Άθως Αντωνιάδης.
Δεν είναι δυνατόν είπε να πηγαίνουμε σε δήθεν άτυπη πενταμερή ενώ τα γεωτρύπανα της Τουρκίας τρυπούν στην κυπριακή ΑΟΖ.
Υπήρξε είπε ομόφωνη απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου ότι η αποχώρηση των τουρκικών γεωτρύπανων είναι προϋπόθεση για την διεξαγωγή διαλόγου.  
Πρόκειται είπε ο κύριος Αντωνιάδης για άτακτη υπαναχώρηση του Προέδρου Αναστασιάδη.
Συρόμαστε είπε σε μία πενταμερή για να συζητήσουμε μία ατζέντα την οποία δεν γνωρίζουμε. Διερωτήθηκε μάλιστα τι θα γίνει όταν η Τουρκία θα θέλει να συζητήσει το θέμα του φυσικού αεριού.

Σύνταξη: Σταυριανή Κωνσταντίνου
Πηγές: Στέλλα Μιχαήλ, Τρίτο, ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 02:27

Τελευταιες Ειδησεις

14 Μαΐου
Κατέκτησε το κύπελλο η Ντόρντμουντ-Παρέμεινε ζωντανή για τον τίτλο η Ρεάλ
10:36
Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα σάμπο στη Λεμεσό
10:32
Το Ανώτατο ακύρωσε διατάγματα σύλληψης και έρευνας εναντίον ατόμων στην υπόθεση με το βαν
10:25
Οι διαιτητές του κυπέλλου
10:20
Η Ένωση Δήμων καλεί τη νέα Βουλή, που θα σχηματιστεί να επανεξετάσει τη Μεταρρύθμιση
10:13
Ο Βαρτκές Μαχτεσιάν ανακηρύσσεται αντιπρόσωπος των Αρμενίων στη Βουλή
09:58
Τουλάχιστον 1.750 ρουκέτες εκτοξεύθηκαν από τη Λωρίδα της Γάζας εναντίον του Ισραήλ μέσα σε τέσσερις ημέρες
09:44
Αλλάζει το νομοθετικό πλαίσιο για την ασφάλεια αποθηκεύσεων και εγκαταστάσεων υγραερίου
09:35
Η βραδιά του Φαμπιάνο
09:23
Δρ.Πέτρου: Δεδομένη η επιπλέον χορήγηση δόσης για όλα τα εμβόλια
09:22
Ικανοποιημένες Παπαϊωάννου και Παναγή
09:19
Η συνέντευξη του Τσέντομιρ Γιανέφσκι για τον τελικό κυπέλλο
09:15
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand