Διαμαρτυρία σε Στέγη Ηλικιωμένων και Αναπήρων

Εκδήλωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησε το προσωπικό της Κρατικής Στέγης Ηλικιωμένων και Αναπήρων Άγιος Γεώργιος Β στη Λάρνακα, σήμερα το πρωί.

Το προσωπικό συγκεντρώθηκε έξω από τη Στέγη, κρατώντας πανό που έγραφαν «Ζητούμε επειγόντως ασφάλεια προσωπικού», «Το προσωπικό του Αγίου Γεωργίου κινδυνεύει – 40 υποτιθέμενοι ανήλικοι, πίνουν, καπνίζουν και δημιουργούν διάφορα προβλήματα – κανένας δεν παίρνει θέση» και «Ελλειψη προσωπικού - το προσωπικό χωρίς άδειες - 40 αλλοδαποί + 10 ηλικιωμένοι - σε ένα χώρο ανήλικοι, ενήλικες και ηλικιωμένοι».
 
Σε δηλώσεις της η Βοηθός Στέγης Χριστοθέα Ελληνα ανέφερε ότι «η Στέγη φιλοξενεί αυτή τη στιγμή 10 ηλικιωμένους, όμως το τελευταίο διάστημα έχουν μεταφερθεί 40 ανήλικοι και ενήλικες ασυνόδευτοι αλλοδαποί. Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε είναι πάρα πολλά με κυριότερο την έλλειψη προσωπικού, που δεν είναι αρκετό, αφού υπάρχουν 10 φροντίστριες, τρεις βοηθοί κουζίνας και τρεις καθαρίστριες».
 
Πρόσθεσε ότι αισθάνονται ότι «η συμπεριφορά των αλλοδαπών είναι ανάρμοστη και απρεπής, βρίζονται μεταξύ τους, χειροδικούν πάνω μας, χλευάζουν και βρίζουν το προσωπικό,» και ότι «κινδυνεύει η ασφάλεια και η σωματική μας ακεραιότητα».
 
Όπως ανέφερε, είναι σε απόγνωση «γιατί έχουμε αποταθεί πάρα πολλές φορές στο Γραφείο Ευημερίας και αλλού, χωρίς όμως αποτέλεσμα» είπε και σημείωσε πως «χρειαζόμαστε άμεσα αστυνόμευση και φρουρούς ασφαλείας».
 
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε πως «το βράδυ υπάρχουν μόνο δύο φροντίστριες για 50 άτομα, δημιουργούνται άσχημες καταστάσεις με τους αλλοδαπούς, αρκετές φορές επικοινωνήσαμε με την Αστυνομία αλλά πραγματικά και οι Δυνάμεις ασφαλείας αδυνατούν να μας βοηθήσουν, ενώ αδυνατεί να μας βοηθήσει στα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε και η Διεύθυνση της Στέγης».
 
Εκ μέρους των Συντεχνιών ΣΕΚ και ΠΕΟ, ο Κώστας Κομήτης, Επαρχιακός Γραμματέας της Συντεχνίας των κυβερνητικών υπαλλήλων ΠΕΟ Λάρνακας ανέφερε πως εδώ και μερικούς μήνες καταβάλλονται προσπάθειες για να στελεχωθούν και τα τέσσερα Ιδρύματα που υπάρχουν στη Λάρνακα και φιλοξενούν ανήλικους αλλοδαπούς.
«Μετά από δική μας παρέμβαση, αλλά και της ίδιας της Υπουργού Εργασίας, έχουν εγκριθεί τέσσερις θέσεις για καθαρίστριες βοηθούς κουζίνας, αλλά υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με τις βοηθούς Στέγης που φροντίζουν τους ανήλικους και ενήλικους νέους που φιλοξενούνται στα Ιδρύματα», δήλωσε.
 
Πρόσθεσε ότι «στην συγκεκριμένη Στέγη υπάρχει σοβαρό πρόβλημα ασφάλειας,  φιλοξενούνται 40 ανήλικοι και ενήλικοι αλλοδαποί,  δεν υπάρχει άλλος χώρος να φιλοξενηθούν, αφού όλα τα Ιδρύματα στη Λάρνακα είναι υπερπλήρη, με αποτέλεσμα οι αρμόδιοι να τους φέρνουν εδώ στο γηροκομείο. Είναι άτομα τα οποία εισέρχονται παράνομα στη Δημοκρατία και χωρίς να κατέχουν ταξιδιωτικά έγγραφα».
 
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Κομήτης είπε πως «το προσωπικό δεν είναι αρκετό, ενώ τίθεται και θέμα ασφάλειας του». Πρόσθεσε πως έχουν ενημερώσει γραπτώς τον Επαρχιακό Λειτουργό του Γραφείου Ευημερίας στη Λάρνακα και τη Διευθύντρια του Γραφείου Ευημερίας από την περασμένη εβδομάδα, όταν τα προβλήματα άρχισαν να οξύνονται. «Ττους έχουμε θέσει προ των ευθυνών τους, ότι δηλαδή έχουν την ευθύνη για την ασφάλεια του προσωπικού και πρέπει να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα», είπε.
 
Σε άλλη ερώτηση απάντησε πως «η Στέγη είναι στελεχωμένη με προσωπικό για να φροντίζει τους 10 – 12 ηλικιωμένους, ωστόσο με την παρουσία των αλλοδαπών, είναι αδύνατο να ανταπεξέλθει. Οι 40 αλλοδαποί βρίσκονται εδώ με μία μόνο κοπέλα η οποία καθημερινά τους μεταφέρει στο Νοσοκομείο, στην Υπηρεσία Αλλοδαπών και Μετανάστευσης και όπου αλλού χρειάζεται» είπε και σημείωσε πως «τα προβλήματα θα επιλυθούν μόνο εάν απομακρυνθούν οι αλλοδαποί από τη Στέγη».
 
Εξήγησε ακόμα ότι όπως έχουν ενημερωθεί από τις αρμόδιες Υπηρεσίες «είναι τόσο μεγάλη η ροή ανήλικων και ενήλικων αλλοδαπών στο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας που αδυνατούν να ανταποκριθούν τόσο σε στέγαση όσο και σε φροντιστές. Εμείς επικοινωνούμε καθημερινά με τους αρμοδίους και αναμένουμε ότι το Γραφείο Ευημερίας θα δώσει σύντομα λύση στο πρόβλημα».
 
Ο Φιλόκυπρος Ιωνά, που έχει εδώ και 10 χρόνια τη μητέρα του κλινήρη στη Στέγη ανέφερε ότι «δεν υπάρχει μόνο πρόβλημα στελέχωσης αλλά και το ότι οι φιλοξενούμενοι στο γηροκομείο που πληρώνουν, δεν έχουν τα ίδια ωφελήματα με τους αλλοδαπούς».
 
Πρόσθεσε ότι «εδώ και οκτώ μήνες κανένας δεν έχει ακόμα αποφασίσει πού θα μεταφερθούν οι αλλοδαποί που φιλοξενούνται στη Στέγη μαζί με ηλικιωμένα άτομα» και κάλεσε «τους αρμόδιους να πράξουν αυτό που θα έκαναν σε περίπτωση που οι δικοί τους συγγενείς, βρίσκονταν σε ένα γηροκομείο μαζί με αλλοδαπούς».
 
Ο Χρήστος Συμεωνίδης, Επαρχιακός Λειτουργός του Γραφείου Ευημερίας Λάρνακας ανέφερε στο ΚΥΠΕ ότι «έχω συναντήσει τις εργαζόμενες στην Κρατική Στέγη με τις οποίες συζητήσαμε τα όποια θέματα, προβλήματα και παράπονα έχουν. Εχω καταγράψει πρακτικό με τα αιτήματα τους και το έχω στείλει στη Λευκωσία απ’ όπου περιμένω την τοποθέτηση της Διεύθυνσης των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας».
 
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Συμεωνίδης είπε ότι «η συνάντηση με το προσωπικό έγινε πολύ πρόσφατα. Εγιναν κατ’ επανάληψη συναντήσεις και στο παρελθόν σε μια προσπάθεια να δούμε πώς διορθώνουμε από μόνοι μας θέματα του επιπέδου της Επαρχίας».
 
Εξήγησε επίσης πως «όταν οι εργαζόμενοι ζήτησαν με απαιτητικό τρόπο ότι θέλουμε λύση εδώ και τώρα, συναντηθήκαμε, συνομιλήσαμε και καταγράψαμε τα προβλήματα. Ακόμα συνομίλησα με τις Συντεχνίες τους και προχωρούμε άμεσα σε πρόσληψη επιπρόσθετου προσωπικού προκειμένου να διευκολύνουμε τις καταστάσεις».

Πηγή: (ΚΥΠΕ/ΦΖ/ΓΒΑ)  

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 02:28

Τελευταιες Ειδησεις

13 Μαΐου
Αφγανιστάν: Ξεκινά σήμερα η τριήμερη εκεχειρία που έχουν κηρύξει οι Ταλιμπάν
09:24
Δημοπρατήθηκαν για 2,5 εκ. συλλογή και προσωπικά έπιπλα του σχεδιαστή Kenzo.
09:16
Έσπασαν αλυσίδες μετάδοσης του ιού με το lockdown δηλώνει η Μαρία Κολιού
09:06
Έκκληση ΓΓ ΟΗΕ για διπλασιασμό παραγωγής εμβολίων κατά Covid 19
09:00
ΥΠΕΣ:Η κυβέρνηση σέβεται απόλυτα τις αποφάσεις της δικαιοσύνης
08:59
Α. Κυπριανού: «Στο ΑΚΕΛ δεν μένει άλλη επιλογή από την προσφυγή στο εκλογοδικείο»
08:48
Τι προκαλεί η ανάμειξη διαφορετικών εμβολίων κατά της covid-19 – Τι δείχνει η πρώτη έρευνα του είδους
08:35
Αυξητικές τάσεις κρουσμάτων κορονοϊού σε Λ. Αμερική και ΝΑ Ασία, η εικόνα της πανδημίας παγκοσμίως
08:11
Στο Οχάιο όσοι εμβολιάζονται θα συμμετέχουν αυτόματα σε λοταρία με έπαθλο 1 εκατομμύριο δολάρια
07:49
Το Κυπριακό στην ατζέντα της συνάντησης Γκουτέρες - Λαβρόφ
07:36
Συναγερμός για ρουκέτες στο βόρειο Ισραήλ (Βίντεο)
07:22
Μεσανατολικό: Τυνησία, Νορβηγία και Κίνα αξιώνουν δημόσια συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας για την Παρασκευή
07:13
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand