Η Φινλανδία στο τιμόνι της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Η Φινλανδία αναλαμβάνει την προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Ο Πρωθυπουργός της χώρας βρέθηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο, όπου και ανέπτυξε τις προτεραιότητες της φινλανδικής Προεδρίας που θα ολοκληρωθεί στο τέλος του 2019. Ο Άντι Ρίνε δήλωσε πως όραμα του είναι ένα βιώσιμο μέλλον, σε μια βιώσιμη Ευρώπη.

«Για τη σοσιαλιστική φινλανδική κυβέρνηση, η κλιματική αλλαγή βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας για τους επόμενους 6 μήνες. Βασικά, όποια χώρα βρίσκεται στην προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου καθορίζει την ατζέντα όλων των συναντήσεων που έχουν υπουργοί και ηγέτες κρατών. Για τους Φινλανδούς, κορυφαία προτεραιότητα αποτελεί η επίτευξη των περιβαλλοντικών στόχων που έχουν τεθεί. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει δεσμευτεί πως θα είναι ουδέτερη ως προς τον άνθρακα μέχρι το 2050. Βεβαίως κάποιοι ευρωβουλευτές, εδώ στο Στρασβούργο εκφράζουν σοβαρές επιφυλάξεις. Ο Φινλανδός πρωθυπουργός Άντι Ρίνε συζήτησε το ζήτημα μαζί τους και άκουσε τις απόψεις τους» μεταδίδει ο απεσταλμένος του euronews, Τζακ Πάροκ.
«Αναλαμβάνοντας την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεσμευόμαστε πως θα πετύχουμε την κλιματική ουδετερότητα μέχρι το 2050. Στόχος μας είναι να καταλήξουμε σε συμφωνία για τα βασικά σημεία αυτού του σχεδίου μέχρι τα τέλος του 2019. Τα μέτρα που θα λάβουμε θα έχουν κοινωνικό αντίκτυπο. Πρέπει να απαντήσουμε στις αγωνίες των πολιτών, γι αυτό θα υπάρξει εκτενής διάλογος με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη» δήλωσε ο Άντι Ρίνε.
«Οι Φινλανδοί θα προσπαθήσουν να προωθήσουν την περιβαλλοντική τους ατζέντα, δίνοντας προτεραιότητα στις διαπραγματεύσεις του προϋπολογισμού για την περίοδο 2021-2027. Έχουν όμως και άλλες προτεραιότητες. Θέλουν να διασφαλίσουν ότι η κοινωνική δικαιοσύνη θα βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα των συναντήσεων υπουργών και πρωθυπουργών. Θέλουν ακόμη να προχωρήσουν υποθέσεις που αφορούν το κράτος δικαίου και να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες εναντίον της Ουγγαρίας, της Ρουμανίας και της Πολωνίας. Αυτό αποτελεί σημαντικό στοίχημα και για άλλες σοσιαλιστικές κυβερνήσεις. Κατά τη διάρκεια της φινλανδικής προεδρίας θα ζήσουμε και το Brexit, εφόσον τελικά το Ηνωμένο Βασίλειο αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση στις 31 Οκτωβρίου. Οπότε, οι Φινλανδοί θα χειριστούν αυτό το περίπλοκο ζήτημα και βεβαίως το ενδεχόμενο μια νέας παράτασης εφόσον το Λονδίνο ζητήσει κάτι τέτοιο» μεταδίδει ο απεσταλμένος του euronews, Τζακ Πάροκ.
Πηγή: Euronews

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 02:35

Τελευταιες Ειδησεις

25 Σεπτεμβρίου
Χειροπέδες σε καταζητούμενο ένα χρόνο μετά
21:39
Χαιρετισμός Υπουργού Άμυνας κ. Χαράλαμπου Πετρίδη στα αποκαλυπτήρια οδών του Δήμου Λακατάμιας
21:17
Αφγανιστάν: Ταλιμπάν κρέμασαν πτώματα φερόμενων απαγωγέων στην πόλη Χεράτ
20:31
Ρωσία: Εκατοντάδες Ρώσοι διαδήλωσαν στη Μόσχα για να καταγγείλουν τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών
20:01
Ένας θάνατος 99 κρούσματα .Γυναίκα 88 ετών το νέο θύμα της πανδημίας
19:33
Η ΥΔΔΤ κα Στέφη Δράκου επισκέφτηκε τον αστυνομικό σταθμό στην οδό Λήδρας
19:14
Ράλι Κύπρος: Προηγείται ο Γαλαταριώρτης, εγκατέλειψε ο Νάσερ (βίντεο)
18:40
Ο Κάρλες Πουτζντεμόν αποφυλακίσθηκε και αν το επιθυμεί, μπορεί να φύγει από την Ιταλία
18:11
Ανακοίνωση Δημοκρατικού Συναγερμού για Σύνοδο ΜΕD5 και μεταναστευτικό
18:11
Ο ΠτΔ συναντήθηκε με τον Ελπιδοφόρο . Το θέμα έληξε
18:04
Επιστρέφει η «Παραδοσιακή βραδιά στο ΡΙΚ» (trailer)
18:01
Ελλάδα: 1.853 νέα κρούσματα σήμερα, 333 διασωληνωμένοι και 16 θάνατοι
17:40
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand