Στο επίκεντρο η αναζωογόνηση του ΧΑΚ, λέει ο Πρόεδρός του

Στην αναζωογόνηση του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ), στον εμπλουτισμό των προϊόντων και παρεχόμενων υπηρεσιών, στον εκσυγχρονισμό των διαδικασιών του, στην προσέλκυση εγχώριων και ξένων επιχειρήσεων, στην ενίσχυση των επενδύσεων και γενικά στην αξιοποίηση των δυνατοτήτων και συγκριτικών πλεονεκτημάτων του, στοχεύει η διοίκηση και η διεύθυνση του κυπριακού Χρηματιστηρίου.

Το ΧΑΚ με αξιοπιστία και διαφάνεια μπορεί να διαδραματίσει σημαίνοντα ρόλο στα οικονομικά δρώμενα του τόπου, δήλωσε ο Πρόεδρος του ΧΑΚ Μαρίνος Χριστοδουλίδης σε συνάντηση που είχε σήμερα το Συμβούλιο του Χρηματιστηρίου με δημοσιογράφους.

Από το 2017 το ΧΑΚ κατάφερε να εξισορροπήσει τα οικονομικά του αποτελέσματα να πραγματοποιήσει κέρδος για δεύτερη συνεχόμενη φορά το 2018, έπειτα από έξι συνεχόμενα χρόνια ζημιών συνεπεία της οικονομικής κρίσης, ενώ ο τζίρος καταγράφει αύξηση της τάξης του 40% σε σύγκριση με το το τέλος του 2018.

Η χρηματιστηριακή αξία σε μετοχές έφτασε στα €2,17 δις σήμερα, σε σύγκριση με 1,93 δις που ήταν στο τέλος του 2018, με τον Πρόεδρο του ΧΑΚ να σημειώνει ότι ο ρόλος του κυπριακής κεφαλαιαγοράς είναι σημαντικός κατά τα επόμενα χρόνια ιδιαίτερα προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης και της άντλησης χρηματοδότησης.

«Οι αγορές είναι βασικότατοι μοχλοί οικονομικής ανάπτυξης, προσφέροντας μεταξύ άλλων την ευχέρεια για άντληση των απαιτούμενων κεφαλαίων προς υλοποίηση παραγωγικών επενδύσεων, ενώ πρόσθετα προσφέρουν μηχανισμό αποτίμησης της αξίας των εισηγμένων εταιρειών σε καθημερινή βάση, δυνατότητα εύκολης εισόδου και εξόδου των επενδυτών από τις επενδύσεις τους και διευρυμένες επιλογές στους επενδυτές», τόνισε.

Το Χρηματιστήριο, πρόσθεσε, έχει κατά την άποψή μας να διαδραματίσει ένα σημαντικότατο ρόλο κατά τα επόμενα χρόνια στην ευρύτερη προσπάθεια που καταβάλλεται για ανάπτυξη των επιχειρήσεων και της οικονομίας της χώρας.

Κατά τον κ. Χριστοδουλίδη, κεντρική στόχευση είναι η αναζωογόνηση του ΧΑΚ, ο εμπλουτισμός των προϊόντων και υπηρεσιών του, ο εκσυγχρονισμός των διαδικασιών του, η προσέλκυση νέων εγχώριων και ξένων επιχειρήσεων, η ενίσχυση των επενδύσεων και γενικά η αξιοποίηση των δυνατοτήτων και συγκριτικών πλεονεκτημάτων του ΧΑΚ για ενίσχυση της κυπριακής οικονομίας.

Ήδη το Χρηματιστήριο καταρτίζει τον στρατηγικό του σχεδιασμό για τα επόμενα χρόνια και βρίσκεται σε επαφή με το Υπουργείο Οικονομικών για προώθηση κινήτρων που θα δώσουν ώθηση στην κυπριακή χρηματαγορά, ενώ γίνονται επαφές με στόχο την προσέλκυση νέων εταιρειών στο Χρηματιστήριο,

Παράλληλα, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε πως το Χρηματιστήριο προγραμματίζει το Φθινόπωρο παρουσιάσεις (road shows) στην Αθήνα για προώθηση κυπριακών επιχειρήσεων.

Εξάλλου, ο κ. Χριστοδουλίδης επέμεινε ότι η πρόταση του ΧΑΚ για την αγορά ηλεκτρισμού στην Κύπρο ήταν συμφέρουσα και θα επιτάχυνε τις εξελίξεις στην αγορά ενέργειας και επανέλαβε πως το αρμόδιο Υπουργείο βασίστηκε σε λανθασμένες παραδοχές.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 02:37

Τελευταιες Ειδησεις

23 Σεπτεμβρίου
Ε. Τατάρ: Εμμένει στις θέσεις του για κυριαρχική ισότητα και ίσο διεθνές στάτους της τ/κ πλευράς
14:29
Υπό έλεγχο οι πυρκαγιές σε Άγιο Συλά και Στρουμπί
14:17
Ο κορωνοϊός θα καταλήξει να μοιάζει με το κοινό κρυολόγημα, εκτιμούν κορυφαίοι Βρετανοί ειδικοί
13:42
Το SPD θα ζητήσει την έγκριση των μελών του για να συμμετάσχει σε κυβερνητικό συνασπισμό
13:36
Αυστηροποιούνται οι ποινές για πρόκληση πυρκαγιάς, λέει ο Γενικός Εισαγγελέας
13:13
Ηράκλειο: Αφιέρωμα στο Γιώργο Σεφέρη για τα πενήντα χρόνια από το θάνατό του
13:00
Σειρά αποφάσεων εκσυγχρονισμού νομοθετικού πλαισίου για αποτροπή πυρκαγιών
12:57
Ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων Επιδόματος Τέκνου και Επιδόματος Μονογονεϊκής Οικογένειας
12:49
Προειδοποιήσεις στη Βρετανία για αγορές πανικού ενόψει Χριστουγέννων λόγω ελλείψεων σε τρόφιμα
12:31
2η παράταση για εκδήλωση ενδιαφέροντος για το Σύστημα «Πληρώνω όσο Πετώ»
12:28
ΗΠΑ: Εγκρίθηκε η 3η δόση του εμβολίου της Pfizer στους άνω των 65 ετών
12:07
Σε εξέλιξη πυρκαγιές σε Άγιο Συλά και Στρουμπί
12:00
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand