Οι τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών για την πρόταση Ακκιντζί


ΔΗΣΥ

Ο ΔΗΣΥ καλύπτεται από το κοινό ανακοινωθέν δήλωσε ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου.
Αυτό το οποίο έχουμε ανάγκη σήμερα, ανέφερε, είναι μία συνολική λύση του Κυπριακού προβλήματος. Η πρόταση του Τουρκοκύπριου ηγέτη, σημείωσε ο κύριος Νεοφύτου, αποπροσανατολίζει από τον Εθνικό στόχο.
Η πρόταση της Ελληνοκυπριακής πλευράς, ανέφερε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, είναι μία και ξεκάθαρη: " η άμεση επανέναρξη των συνομιλιών από το σημείο στο οποίο διεκόπησαν στο Κραν Μοντανά, μέσα στο ξεκάθαρο πλαίσιο της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας και στη βάση των παραμέτρων του Πλαισίου Γκουτέρες".

ΑΚΕΛ

​Ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ, Αντρος Κυπριανού ανέφερε ότι για πολλούς λόγους, η πρόταση του Τουρκοκύπριου ηγέτη δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή. Σημείωσε ότι περιέχει πρόνοιες οι οποίες από τη μια υποσκάπτουν την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας και από την άλλη ενδέχεται να εγκλωβίσουν σε διάφορες σκοπιμότητες, την προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού.
Ο κύριος Κυπριανού σημείωσε, ωστόσο, ότι ένα απλό "όχι" στην πρόταση Ακιντζί δεν αρκεί. Τόνισε ότι η δική μας πλευράς θα πρέπει να απαντήσει στην πρόταση με τρόπο πολύ ολοκληρωμένο. Ανέφερε ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα πρέπει να διατυπώσει την ετοιμότητά του για επανέναρξη διαπραγματεύσεων αμέσως, στη βάση του πλαισίου Γκουτέρες και από το σημείο στο οποίο είχαν μείνει στο Κραν Μοντανά. Παράλληλα, ο γενικός γραμματέας το ΑΚΕΛ σημείωσε ότι η Ελληνοκυπριακή πλευρά θα πρέπει να απαντήσει σε κάποιες κατανοητές ανησυχίες που υπάρχουν στην Τουρκοκυπριακή κοινότητα για τα ζητήματα που αφορούν το φυσικό αέριο. Θα πρέπει, ανέφερε, να εξηγήσουμε αντικειμενικά και ολοκληρωμένα γιατί δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή η πρόταση των Τουρκοκυπρίων.


ΔΗΚΟ

Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος δήλωσε ότι το κοινό ανακοινωθέν καλύπτει και τη θέση του κόμματός του επί της πρότασης Ακκιντζί.
Τόνισε ωστόσο ότι η Κύπρος διέρχεται κρίσιμο σημείο όσον αφορά τις τουρκικές μεθοδεύσεις, προσθέτοντας ότι απαιτείται μια αποτελεσματική διπλωματία για αντιμετώπιση της κατάστασης.
Ο κύριος Παπαδόπουλος είπε ότι πρέπει να εφαρμοστεί μια νέα στρατηγική, χωρίς αμφιταλαντεύσεις και χωρίς παλινδρομήσεις, υποδεικνύοντας ότι δεν μπορεί από τη μια να αποφασίζονται μέτρα από την Ευρωπαϊκή Ένωση και από την άλλη να επιτυγχάνεται συμφωνία σε ούτω καλούμενα, όπως είπε, μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, όπως εκείνο για την κινητή τηλεφωνία.

ΕΔΕΚ


Και η ΕΔΕΚ συμφωνεί με το περιεχόμενο του κοινού ανακοινωθέντος, με συγκεκριμένες επισημάνσεις ωστόσο προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Ο πρόεδρος κόμματος, Μαρίνος Σιζόπουλος δήλωσε ότι έχει υποδείξει στον πρόεδρο Αναστασιάδη να είναι πάρα πολύ προσεκτικός στον τρόπο διαχείρισης αυτού του ζητήματος, καθώς και την τακτική που πρέπει να ακολουθήσει. Όπως ανέφερε ο κύριος Σιζόπουλος, υπάρχει πάντοτε ο κίνδυνος να εγκλωβιστούμε στις τακτικές κινήσεις τις οποίες η Άγκυρα θα επιδιώξει να προωθήσει, για να επετύχει τους δικούς της στόχους.

ΣΥΜΜΑΧΙΑ

Ικανοποίηση εξέφρασε ο πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών, Γιώργος Λιλλήκας, για το γεγονός ότι ομόφωνα όλα τα μέλη του Συμβουλίου Αρχηγών απέρριψαν την απαράδεκτη πρόταση του Ακκιντζί, η οποία, όπως είπε, εντάσσεται στην ευρύτερη στρατηγική της Τουρκίας για ακύρωση του ενεργειακού προγράμματος της Κυπριακής Δημοκρατίας και αποπροσανατολίζει από την ουσία που είναι η λύση του Κυπριακού.
Πρόσθεσε ότι η πρόταση Ακκιντζί δεν μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης, διότι υποβαθμίζει και καταργεί την Κυπριακή Δημοκρατία και αναβαθμίζει το κατοχικό καθεστώς.


ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ


Ο αναπληρωτής πρόεδρος του Κινήματος Αλληλεγγύη, Πόλυς Παλλήκαρος δήλωσε ότι η πρόταση της τουρκικής πλευράς είναι απαράδεκτη και απορρίπτεται από όλους τους πολιτικούς αρχηγούς. Ανέφερε ότι δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να πέσουμε στην παγίδα που στήνει η Τουρκία και να αρχίσουμε να συζητούμε τις παραμέτρους διαχείρισης του φυσικού αερίου, αντί την ουσία του Κυπριακού.

ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ


Ο πρόεδρος των Οικολόγων, Γιώργος Περδίκης, είπε ότι η πρόταση Ακκιντζί σκοπό είχε την αποτροπή της απόφασης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία προνοεί στοχευμένα μέτρα κατά της Τουρκίας.
Σημείωσε ότι στόχος πρέπει να είναι η επανέναρξη των συνομιλιών για επίλυση του Κυπριακού, για να προσθέσει ότι οι συζητήσεις για τους ενεργειακούς πόρους δεν θα πρέπει να δημιουργούν προβλήματα στη λύση.

ΕΛΑΜ


Ο εκπρόσωπος τύπου του ΕΛΑΜ, Γεάδης Γεάδη δήλωσε ότι η πρόταση Ακκιντζί απορρίπτεται κάθετα και ξεκάθαρα. Δεν νοείται, ανέφερε, να διαμοιραστεί το φυσικό αέριο, σε κοινότητες, χωρία ή ψευδοκράτη. Σημείωσε, παράλληλα, ότι οι πολιτικές διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, έχουν αποτύχει παταγωδώς και έχουν οδηγήσει στη σημερινή εξέλιξη, δηλαδή να συζητούμε το αίτημα του κατοχικού ηγέτη για διαμοιρασμό του φυσικού αερίου.

ΔΗΠΑ

Ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Παράταξης, Μάριος Καρογιάν, δήλωσε ότι ο πρόεδρος Αναστασιάδης, μέσα από την απάντησή του στον Ακκιντζί, θα πρέπει να δώσει το στίγμα ότι επείγει η λύση του Κυπριακού στη βάση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας.
Πρώτιστος στόχος μας, είπε, είναι η συνέχιση των συνομιλιών για επίτευξη βιώσιμης και λειτουργικής λύσης.

Σύνταξη: Χρίστος Πάσιος, Σταυρούλα Στεργίδου, Ανδρέας Κωνσταντίνου

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 02:37

Τελευταιες Ειδησεις

26 Σεπτεμβρίου
Ελβετία: Οι Ελβετοί αποφασίζουν σήμερα για τον γάμο των ομοφυλόφιλων
08:51
Χειροπέδες σε 34χρόνη- Έτρεχε με 134 χλμ σε κεντρική Λεωφόρο της Λευκωσίας
07:50
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ενημέρωσε τον Ρόμπερντ Μενέντεζ για τις πρόσφατες εξελίξεις
06:57
Γερμανικές εκλογές: Ανοίγουν οι κάλπες για 60,4 εκατομμύρια ψηφοφόρους
06:51
ΗΠΑ: Τουλάχιστον 3 νεκροί στον εκτροχιασμό επιβατικού συρμού στη Μοντάνα
06:48
Βέλγιο: Πράσινο φως για τη χορήγηση τρίτης δόσης στους άνω των 65
06:44
Ερσίν Τατάρ:Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ δεν θα διορίσει ειδικό απεσταλμένο στην Κύπρο αλλά προσωπικό απεσταλμένο
06:39
25 Σεπτεμβρίου
Χειροπέδες σε καταζητούμενο ένα χρόνο μετά
21:39
Χαιρετισμός Υπουργού Άμυνας κ. Χαράλαμπου Πετρίδη στα αποκαλυπτήρια οδών του Δήμου Λακατάμιας
21:17
Αφγανιστάν: Ταλιμπάν κρέμασαν πτώματα φερόμενων απαγωγέων στην πόλη Χεράτ
20:31
Ρωσία: Εκατοντάδες Ρώσοι διαδήλωσαν στη Μόσχα για να καταγγείλουν τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών
20:01
Ένας θάνατος 99 κρούσματα .Γυναίκα 88 ετών το νέο θύμα της πανδημίας
19:33
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand