Στο Στρασβούργο οι νέοι Ευρωβουλευτές για την εκλογή Προέδρου Ευρωβουλής

Στο Στρασβούργο μεταβαίνουν οι νεοεκλεγέντες Ευρωβουλευτές για την εναρκτήρια συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η οποία σηματοδοτεί την έναρξη της 9ης νομοθετικής περιόδου του Σώματος. 


 
Κατά τη συνεδρίαση της ολομέλειας, από τις 2 έως τις 4 Ιουλίου, το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στην εκλογή του Προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου για τα επόμενα δυόμιση χρόνια, των 14 Αντιπροέδρων και των πέντε Κοσμητόρων.
 
Το Κοινοβούλιο θα ψηφίσει επίσης για την αριθμητική σύνθεση των μόνιμων επιτροπών και υποεπιτροπών του Ευρωκοινοβουλίου, σηματοδοτώντας το ξεκίνημα της νέας νομοθετικής περιόδου. Τις επόμενες εβδομάδες, οι επιτροπές θα συνεδριάσουν για πρώτη φορά προκειμένου να εκλέξουν τους αντίστοιχους προέδρους και αντιπροέδρους τους.
 
Επίσης, σύμφωνα με την προκαταρκτική ατζέντα, οι Ευρωβουλευτές θα συζητήσουν την Πέμπτη τα αποτελέσματα των Ευρωπαϊκών Συμβουλίων στις 20-21 και 30 Ιουνίου, με τους Προέδρους του Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και της Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.
 
Πιο αναλυτικά, σήμερα το απόγευμα αναμένεται να πραγματοποιηθεί μπροστά από το κτίριο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η τελετή έπαρσης της σημαίας της ΕΕ και των κρατών μελών, ενώ αύριο, Τρίτη, οι εργασίες της νέας νομοθετικής περιόδου θα ξεκινήσουν με την ανάκρουση του ύμνου της ΕΕ, την «Ωδή στη Χαρά» του Μπετόβεν. 
 
Την ίδια ημέρα αναμένεται και η υποβολή των υποψηφιοτήτων για το αξίωμα του Προέδρου, με τη διορία να ανακοινώνεται κατά την έναρξη της συνεδρίασης το πρωί, ενώ αναμένεται να οριστεί για τις 19.00 (τοπική ώρα) της ίδιας ημέρας.
 
Η ψηφοφορία για τον νέο Πρόεδρο του Σώματος θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη, αφού προηγηθούν οι παρεμβάσεις των υποψηφίων Προέδρων. Οι υποψήφιοι για την προεδρία μπορούν να προταθούν είτε από μια πολιτική ομάδα είτε από 38 Ευρωβουλευτές, που είναι και το «χαμηλό ελάχιστο όριο» που ορίζεται στον Κανονισμό. 
 
Η εκλογή πραγματοποιείται με μυστική ψηφοφορία και οι Ευρωβουλευτές ψηφίζουν σημειώνοντας τον υποψήφιο της προτίμησής τους σε ψηφοδέλτιο το οποίο τοποθετούν σε κάλπη. Για να εκλεγεί ένας υποψήφιος πρέπει να συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία των έγκυρων ψήφων, δηλαδή 50% συν μία.
 
Αν δεν εκλεγεί κάποιος από τους υποψηφίους κατά τον πρώτο γύρο της ψηφοφορίας, πραγματοποιείται δεύτερος γύρος με τους ίδιους ή άλλους υποψηφίους αλλά με τους ίδιους κανόνες. Αυτό μπορεί να επαναληφθεί και για τον τρίτο γύρο της ψηφοφορίας.
 
Σε περίπτωση που δεν εκλεγεί κανείς κατά τον τρίτο γύρο, οι δύο υποψήφιοι με τις περισσότερες ψήφους προτείνονται για τον τέταρτο γύρο, όπου κερδίζει όποιος λάβει τις περισσότερες ψήφους. 
 
Μετά την ανάληψη των καθηκόντων του νέου ή της νέας Προέδρου, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα εκλέξει 14 Αντιπροέδρους και πέντε Κοσμήτορες, οι οποίοι συναποτελούν το Προεδρείο του ΕΚ.
 
Πηγή: (ΚΥΠΕ/ΑΓΚ/ΗΦ)

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 02:51

Τελευταιες Ειδησεις

28 Μαρτίου
ΑΚΕΛ: Η κυβέρνηση αποδεικνύεται για μία ακόμη φορά κατώτερη των περιστάσεων
16:23
Τμήμα Μετεωρολόγιας 3ο Δελτίο Καιρού 28/3/2024
16:21
Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταγγέλλει την Τουρκία για παράνομες απελάσεις Σύρων
16:03
Στην πρώτη γραμμή της δράσης για το κλίμα - 24 Μαρτίου 2024
15:50
Το ποσό των 140 εκατομμυρίων θα καταβάλει στο κράτος η ΚΕΔΙΠΕΣ
15:16
Το ΔΗΚΟ χαιρετίζει την έγκριση των νέων μέτρων κατά της ακρίβειας
14:54
Αυξημένα μέτρα ασφαλείας στο Κίεβο
14:45
Η ΔΗΠΑ χαιρετίζει το νέο πακέτο μέτρων κατά της ακρίβειας
14:40
ΕΔΕΚ: Το τρίτο πακέτο μέτρων προσφέρει σημαντική στήριξη σε ευάλωτες ομάδες
14:22
ΔΗΣΥ: Από τα μέτρα μένουν εκτός ορισμένες κατηγορίες ευάλωτων νοικοκυριών
14:15
Εκπαίδευση Γιατρών στο εξωτερικό για την μεταμοσχευτική ηπατολογία
13:56
Περί τα τέλη του 2024 τα αντισταθμιστικά μέτρα για την επιβολή της πράσινης φορολογίας
13:21
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.