G20: 'Εχουν ενισχυθεί οι εμπορικές και γεωπολιτικές εντάσεις

Οι Υπουργοί Οικονομικών και οι κεντρικοί τραπεζίτες της Ομάδας των 20 (G20) δήλωσαν σήμερα πως οι εμπορικές και γεωπολιτικές εντάσεις έχουν "ενισχυθεί", θέτοντας σε κίνδυνο τη βελτίωση της παγκόσμιας ανάπτυξης, χωρίς όμως να καλούν για επίλυση της διευρυνόμενης εμπορικής σύγκρουσης ΗΠΑ - Κίνας.

`Επειτα από σκληρές διαπραγματεύσεις που λίγο έλειψε να ματαιώσουν την έκδοση κοινού ανακοινωθέντος, οι υπουργοί Οικονομικών και οι κεντρικοί τραπεζίτες που συναντήθηκαν στη νότια Ιαπωνία επαναβεβαίωσαν τις προθέσεις τους για το εμπόριο βάσει της διατύπωσης που είχε χρησιμοποιηθεί στο Μπουένος `Αιρες, στην Αργεντινή τον περασμένο Δεκέμβριο και πρόσφερε μια χλιαρή υποστήριξη σε ένα βασισμένο σε κανόνες πολυμερές εμπορικό σύστημα.

"Η παγκόσμια ανάπτυξη φαίνεται να σταθεροποιείται και αναμένεται γενικά, σύμφωνα με τις προβολές, να αυξηθεί σε μέτριο βαθμό φέτος και το 2020", ανέφεραν οι οικονομικοί αξιωματούχοι της G20 στο τελικό ανακοινωθέν της συνόδου τους στη Φουκουόκα. "Ωστόσο η ανάπτυξη παραμένει χαμηλή και οι κίνδυνοι για καθοδική πορεία παραμένουν. Το πιο σημαντικό, οι εμπορικές και γεωπολιτικές εντάσεις έχουν ενισχυθεί. Θα συνεχίσουμε να αντιμετωπίζουμε αυτούς τους κινδύνους και παραμένουμε έτοιμοι να αναλάβουμε περαιτέρω δράση", αναφέρει το τελικό ανακοινωθέν.

Στο κείμενο αναφέρεται επίσης πως οι οικονομικοί αξιωματούχοι της G20 συμφώνησαν να δημιουργήσουν κοινούς κανόνες έως το 2020 που θα κλείσουν τα "παραθυράκια" που χρησιμοποιούν κολοσσοί της παγκόσμιας τεχνολογίας, όπως η Facebook και η Google, για να μειώσουν την φορολογική τους επιβάρυνση.

Το κοινό ανακοινωθέν περιλαμβάνει επίσης δεσμεύσεις για την αύξηση της διαφάνειας του χρέους τόσο από την πλευρά των δανειζομένων όσο και από την πλευρά των δανειστών και για να καταστεί η ανάπτυξη των υποδομών πιο βιώσιμη, μια πρωτοβουλία που ξεκίνησε έπειτα από παράπονα πως η μαζική ώθηση στις υποδομές που δίνει η Κίνα με την πρωτοβουλία "Μια Ζώνη ένας Δρόμος" φορτώνει τις φτωχές χώρες με δάνεια τα οποία δεν μπορούν να αποπληρώσουν.

Ωστόσο, απαλείφθηκε από το τελικό ανακοινωθέν η φράση σύμφωνα με την οποία η G20 "αναγνωρίζει την πιεστική ανάγκη να διευθετηθούν οι εντάσεις για το εμπόριο", η οποία υπήρχε στο προσχέδιο της ανακοίνωσης που συζητείτο χθες. Η απάλειψη αυτής της φράσης, η οποία σύμφωνα με πηγές της G20 οφείλεται στην επιμονή των Ηνωμένων Πολιτειών, δείχνει την επιθυμία της Ουάσινγκτον να αποφύγει βάρη καθώς αυξάνει τους δασμούς στα κινεζικά προϊόντα.

Το κοινό ανακοινωθέν δεν περιλαμβάνει επίσης αναφορές στο ότι η διευρυνόμενη εμπορική διαμάχη ΗΠΑ-Κίνας πλήττει την παγκόσμια ανάπτυξη.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 03:12

Τελευταιες Ειδησεις

29 Νοεμβρίου
Το κατοχικό καθεστώς δεν επιτρέπει σε κρατικούς λειτουργούς να μεταβούν στα σχολεία του Ριζοκαρπάσου (Βίντεο)
13:03
Παράνομη και επικίνδυνη χαρακτηρίζει την κατάσταση στη νεκρή ζώνη η κυβέρνηση (Βίντεο)
12:54
Ατυχές περιστατικό χαρακτήρισε ο Μητσοτάκης την ακύρωση συνάντησης από τον Σούνακ
12:22
Έγκριση νομοσχεδίου για αστικό αναδασμό αποφάσισε το Υπουργικό
12:17
Πραγματοποιήθηκε το πρωί η τελετή διαβεβαίωσης 179 νέων αστυνομικών
11:58
ΟΥΝΦΙΚΥΠ: Δεν έχει σημειωθεί κάποια αλλαγή από χθες στη νεκρή ζώνη (Βίντεο)
11:50
Σάκκαρη και Αλκαράθ σε αγώνα επίδειξης στο Μεξικό
11:47
Σε 1ο και 2ο όμιλο το ενδιαφέρον για πρόκριση στους «16» του Champions League
11:45
Ένταξη Σουηδίας στο ΝΑΤΟ: Εντός εβδομάδων η επικύρωση της Τουρκίας
11:34
Νέα απάτη μέσω Facebook
11:27
Τμήμα Μετεωρολογίας- 2ο Δελτίο Καιρού 29/11/2023
11:13
Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: Προτεραιότητα η αντιμετώπιση χρόνιων στρεβλώσεων του εκπαιδευτικού συστήματος
11:07
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand