G20: 'Εχουν ενισχυθεί οι εμπορικές και γεωπολιτικές εντάσεις

Οι Υπουργοί Οικονομικών και οι κεντρικοί τραπεζίτες της Ομάδας των 20 (G20) δήλωσαν σήμερα πως οι εμπορικές και γεωπολιτικές εντάσεις έχουν "ενισχυθεί", θέτοντας σε κίνδυνο τη βελτίωση της παγκόσμιας ανάπτυξης, χωρίς όμως να καλούν για επίλυση της διευρυνόμενης εμπορικής σύγκρουσης ΗΠΑ - Κίνας.

`Επειτα από σκληρές διαπραγματεύσεις που λίγο έλειψε να ματαιώσουν την έκδοση κοινού ανακοινωθέντος, οι υπουργοί Οικονομικών και οι κεντρικοί τραπεζίτες που συναντήθηκαν στη νότια Ιαπωνία επαναβεβαίωσαν τις προθέσεις τους για το εμπόριο βάσει της διατύπωσης που είχε χρησιμοποιηθεί στο Μπουένος `Αιρες, στην Αργεντινή τον περασμένο Δεκέμβριο και πρόσφερε μια χλιαρή υποστήριξη σε ένα βασισμένο σε κανόνες πολυμερές εμπορικό σύστημα.

"Η παγκόσμια ανάπτυξη φαίνεται να σταθεροποιείται και αναμένεται γενικά, σύμφωνα με τις προβολές, να αυξηθεί σε μέτριο βαθμό φέτος και το 2020", ανέφεραν οι οικονομικοί αξιωματούχοι της G20 στο τελικό ανακοινωθέν της συνόδου τους στη Φουκουόκα. "Ωστόσο η ανάπτυξη παραμένει χαμηλή και οι κίνδυνοι για καθοδική πορεία παραμένουν. Το πιο σημαντικό, οι εμπορικές και γεωπολιτικές εντάσεις έχουν ενισχυθεί. Θα συνεχίσουμε να αντιμετωπίζουμε αυτούς τους κινδύνους και παραμένουμε έτοιμοι να αναλάβουμε περαιτέρω δράση", αναφέρει το τελικό ανακοινωθέν.

Στο κείμενο αναφέρεται επίσης πως οι οικονομικοί αξιωματούχοι της G20 συμφώνησαν να δημιουργήσουν κοινούς κανόνες έως το 2020 που θα κλείσουν τα "παραθυράκια" που χρησιμοποιούν κολοσσοί της παγκόσμιας τεχνολογίας, όπως η Facebook και η Google, για να μειώσουν την φορολογική τους επιβάρυνση.

Το κοινό ανακοινωθέν περιλαμβάνει επίσης δεσμεύσεις για την αύξηση της διαφάνειας του χρέους τόσο από την πλευρά των δανειζομένων όσο και από την πλευρά των δανειστών και για να καταστεί η ανάπτυξη των υποδομών πιο βιώσιμη, μια πρωτοβουλία που ξεκίνησε έπειτα από παράπονα πως η μαζική ώθηση στις υποδομές που δίνει η Κίνα με την πρωτοβουλία "Μια Ζώνη ένας Δρόμος" φορτώνει τις φτωχές χώρες με δάνεια τα οποία δεν μπορούν να αποπληρώσουν.

Ωστόσο, απαλείφθηκε από το τελικό ανακοινωθέν η φράση σύμφωνα με την οποία η G20 "αναγνωρίζει την πιεστική ανάγκη να διευθετηθούν οι εντάσεις για το εμπόριο", η οποία υπήρχε στο προσχέδιο της ανακοίνωσης που συζητείτο χθες. Η απάλειψη αυτής της φράσης, η οποία σύμφωνα με πηγές της G20 οφείλεται στην επιμονή των Ηνωμένων Πολιτειών, δείχνει την επιθυμία της Ουάσινγκτον να αποφύγει βάρη καθώς αυξάνει τους δασμούς στα κινεζικά προϊόντα.

Το κοινό ανακοινωθέν δεν περιλαμβάνει επίσης αναφορές στο ότι η διευρυνόμενη εμπορική διαμάχη ΗΠΑ-Κίνας πλήττει την παγκόσμια ανάπτυξη.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 03:12

Τελευταιες Ειδησεις

18 Σεπτεμβρίου
Περισσότερες από 200 συλλήψεις στη Μελβούρνη σε διαδήλωση
16:10
Σε συναγερμό το αμερικανικό Καπιτώλιο ενόψει διαδήλωσης υποστηρικτών Τραμπ
16:08
Τα σημεία δειγματοληψίας για διενέργεια rapid test την Κυριακή
15:13
Σε έντονο διάβημα διαμαρτυρίας στην Άγκυρα προβαίνει το ελληνικό ΥΠΕΞ για το Nautical Geo
14:32
Τηλεφωνική επικοινωνία ΥΠΕΞ - Μπορέλ για τις εξελίξεις στο Κυπριακό
14:16
Αφγανιστάν: Τουλάχιστον 2 νεκροί και 21 τραυματίες σε ξεχωριστές εκρήξεις
13:39
ΥΠΕΣ: Μετά την αναβολή των τοπικών εκλογών άνοιξε ο δρόμος για εφαρμογή της μεταρρύθμισης της τοπικής αυτοδιοίκησης
13:19
Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν : Οι μεσογειακές χώρες μπορούν να γίνουν πρωτοπόρες στη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής
12:51
Με τη δυναμική συμμετοχή της Κύπρου ολοκληρώθηκε στην Αίγυπτο η πολυεθνική άσκηση Bright Star 2021
12:30
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μεταβαίνει στη Νέα Υόρκη για να συμμετάσχει στην 76η ΓΣ του ΟΗΕ
12:08
Η Πρέσβειρα των ΗΠΑ Τζούντιθ Γκάρμπερ συμμετείχε σε καθαρισμό της παραλίας ΚΟΤ στην Λάρνακα (εικόνες)
11:43
Aφγανιστάν:Δύο εκρήξεις στην Καμπούλ, αρκετοί τραυματίες
11:19
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand