G20: 'Εχουν ενισχυθεί οι εμπορικές και γεωπολιτικές εντάσεις

Οι Υπουργοί Οικονομικών και οι κεντρικοί τραπεζίτες της Ομάδας των 20 (G20) δήλωσαν σήμερα πως οι εμπορικές και γεωπολιτικές εντάσεις έχουν "ενισχυθεί", θέτοντας σε κίνδυνο τη βελτίωση της παγκόσμιας ανάπτυξης, χωρίς όμως να καλούν για επίλυση της διευρυνόμενης εμπορικής σύγκρουσης ΗΠΑ - Κίνας.

`Επειτα από σκληρές διαπραγματεύσεις που λίγο έλειψε να ματαιώσουν την έκδοση κοινού ανακοινωθέντος, οι υπουργοί Οικονομικών και οι κεντρικοί τραπεζίτες που συναντήθηκαν στη νότια Ιαπωνία επαναβεβαίωσαν τις προθέσεις τους για το εμπόριο βάσει της διατύπωσης που είχε χρησιμοποιηθεί στο Μπουένος `Αιρες, στην Αργεντινή τον περασμένο Δεκέμβριο και πρόσφερε μια χλιαρή υποστήριξη σε ένα βασισμένο σε κανόνες πολυμερές εμπορικό σύστημα.

"Η παγκόσμια ανάπτυξη φαίνεται να σταθεροποιείται και αναμένεται γενικά, σύμφωνα με τις προβολές, να αυξηθεί σε μέτριο βαθμό φέτος και το 2020", ανέφεραν οι οικονομικοί αξιωματούχοι της G20 στο τελικό ανακοινωθέν της συνόδου τους στη Φουκουόκα. "Ωστόσο η ανάπτυξη παραμένει χαμηλή και οι κίνδυνοι για καθοδική πορεία παραμένουν. Το πιο σημαντικό, οι εμπορικές και γεωπολιτικές εντάσεις έχουν ενισχυθεί. Θα συνεχίσουμε να αντιμετωπίζουμε αυτούς τους κινδύνους και παραμένουμε έτοιμοι να αναλάβουμε περαιτέρω δράση", αναφέρει το τελικό ανακοινωθέν.

Στο κείμενο αναφέρεται επίσης πως οι οικονομικοί αξιωματούχοι της G20 συμφώνησαν να δημιουργήσουν κοινούς κανόνες έως το 2020 που θα κλείσουν τα "παραθυράκια" που χρησιμοποιούν κολοσσοί της παγκόσμιας τεχνολογίας, όπως η Facebook και η Google, για να μειώσουν την φορολογική τους επιβάρυνση.

Το κοινό ανακοινωθέν περιλαμβάνει επίσης δεσμεύσεις για την αύξηση της διαφάνειας του χρέους τόσο από την πλευρά των δανειζομένων όσο και από την πλευρά των δανειστών και για να καταστεί η ανάπτυξη των υποδομών πιο βιώσιμη, μια πρωτοβουλία που ξεκίνησε έπειτα από παράπονα πως η μαζική ώθηση στις υποδομές που δίνει η Κίνα με την πρωτοβουλία "Μια Ζώνη ένας Δρόμος" φορτώνει τις φτωχές χώρες με δάνεια τα οποία δεν μπορούν να αποπληρώσουν.

Ωστόσο, απαλείφθηκε από το τελικό ανακοινωθέν η φράση σύμφωνα με την οποία η G20 "αναγνωρίζει την πιεστική ανάγκη να διευθετηθούν οι εντάσεις για το εμπόριο", η οποία υπήρχε στο προσχέδιο της ανακοίνωσης που συζητείτο χθες. Η απάλειψη αυτής της φράσης, η οποία σύμφωνα με πηγές της G20 οφείλεται στην επιμονή των Ηνωμένων Πολιτειών, δείχνει την επιθυμία της Ουάσινγκτον να αποφύγει βάρη καθώς αυξάνει τους δασμούς στα κινεζικά προϊόντα.

Το κοινό ανακοινωθέν δεν περιλαμβάνει επίσης αναφορές στο ότι η διευρυνόμενη εμπορική διαμάχη ΗΠΑ-Κίνας πλήττει την παγκόσμια ανάπτυξη.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 03:12

Τελευταιες Ειδησεις

04 Οκτωβρίου
Ελεύθερη η δασκάλα της ελληνικής γλώσσας στο Ντόνετσκ που είχε συλληφθεί για «φίλο ουκρανική» στάση
19:07
Πρώτη συνάντηση Μιχάλη Χατζηπαντέλα - Σταύρου Μιχαήλ
19:01
Σύγχρονα σωστικά σημεία σε περιοχές αυξημένης επισκεψιμότητας
18:25
Ουσιαστικές συζητήσεις μεταξύ των υπουργών εξωτερικών Κύπρου - Κατάρ
17:49
Από την αρχή της επιστράτευσης έφυγαν από τη Ρωσία περίπου 700.000 άτομα
17:39
Τμήμα Μετεωρολογίας - 3ο Δελτίο Καιρού 4/10/2022
17:13
Γελοία και ανυπόστατη, χαρακτηρίζει η Ελεγκτική Υπηρεσία την κατηγορία του Τμήματος Δασών
16:43
Τουρκία: Δημοσιογράφοι καταγγέλλουν νομοσχέδιο ότι εντείνει τη λογοκρισία
16:15
Κοινός φορτιστής για όλες τις φορητές συσκευές από το 2024
16:03
Νέα αντιπαράθεση με βουλευτές της ελλοχεύει για την Τρας για το ύψος αύξησης των επιδομάτων πρόνοιας
15:56
Ρώσος ΥΠΑΜ: Περισσότεροι από 200.000 άνδρες έχουν επιστρατευθεί μέχρι σήμερα
15:28
Δασκάλα ελληνικής γλώσσας συνελήφθη από Ρώσους για φιλο-ουκρανική στάση
15:27
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand