Ανοικτή η προοπτική επιβολής κόστους στην Τουρκία μέσα από το προσχέδιο συμπερασμάτων διεύρυνσης

​Ανοικτή διατηρεί την προοπτική επιβολής κόστους στην Τουρκία, το προσχέδιο συμπερασμάτων διεύρυνσης, των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενόψει της Συνόδου Κορυφής, στις 20 και 21 Ιουνίου.

Μέσα από το προσχέδιο, το οποίο αποκαλύπτει η εφημερίδα "Φιλελεύθερος", καταδικάζονται οι έκνομες πράξεις της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο, και καλείται η Άγκυρα να απόσχει από τέτοιες ενέργειες.
Υπογραμμίζεται ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα εξακολουθήσει να παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και ότι είναι έτοιμη να απαντήσεις καταλλήλως και σε πλήρη αλληλεγγύη προς την Κύπρο.
Το Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών, επαναλαμβάνει ότι είναι απαραίτητη η αναγνώριση όλων των κρατών - μελών, ζητώντας την ίδια στιγμή από την Τουρκία να αποφύγει απειλές και ενέργειες που προκαλούν ζημία στις σχέσεις καλής γειτονίας. Ζητεί, παράλληλα, από την Άγκυρα να εξομαλύνει τους δεσμούς της με την Κυπριακή Δημοκρατία, να σεβαστεί την κυριαρχία των κρατών - μελών, επί των χωρικών τους υδάτων και επί του εναερίου τους χώρου, ως επίσης και το δικαίωμα να εξερευνούν και να εκμεταλλεύονται τους φυσικούς τους πόρους.
Όσον αφορά το Κυπριακό, στο προσχέδιο συμπερασμάτων, σημειώνεται ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση παραμένει πλήρως δεσμευμένη σε μια συνολική λύση του προβλήματος. Υπογραμμίζει, παράλληλα, ότι παραμένει κρίσιμο όπως η Τουρκία δεσμευτεί και συμβάλει σε μια τέτοια διευθέτηση, περιλαμβανομένων και των εξωτερικών πτυχών του Κυπριακού Προβλήματος.

Στόχοι Λευκωσίας

Στόχος της Λευκωσίας, είναι σε πρώτο επίπεδο να καταγραφούν οι παρανομίες και οι αυθαιρεσίες της Άγκυρας και σε δεύτερο επίπεδο να ληφθούν μέτρα από την Ευρωπαϊκή Ένωση, έτσι ώστε να σταματήσουν οι τουρκικές προκλήσεις.
Προκειμένου, να υλοποιηθούν οι επιδιώξεις της Κυπριακής Δημοκρατίας, η Κυβέρνηση βρίσκεται σε διπλωματική εγρήγορση, ενημερώνοντας τους Ευρωπαίους εταίρους για την τουρκική επιθετικότητα, ενόψει της Συνόδου Κορυφής του Ιουνίου.
Την ερχόμενη Παρασκευή, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα αναλύσεις στους ομολόγους του, τις θέσεις της Λευκωσίας επί του θέματος, κατά την 6η Σύνοδο Κορυφής των επτά χωρών της Μεσογείου, που θα πραγματοποιηθεί στη Μάλτα.

Σύνταξη: Χρίστος Πάσιος

Πηγή: Φιλελεύθερος

 

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 03:12

Τελευταιες Ειδησεις

26 Σεπτεμβρίου
Ελβετία: Οι Ελβετοί αποφασίζουν σήμερα για τον γάμο των ομοφυλόφιλων
08:51
Χειροπέδες σε 34χρόνη- Έτρεχε με 134 χλμ σε κεντρική Λεωφόρο της Λευκωσίας
07:50
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ενημέρωσε τον Ρόμπερντ Μενέντεζ για τις πρόσφατες εξελίξεις
06:57
Γερμανικές εκλογές: Ανοίγουν οι κάλπες για 60,4 εκατομμύρια ψηφοφόρους
06:51
ΗΠΑ: Τουλάχιστον 3 νεκροί στον εκτροχιασμό επιβατικού συρμού στη Μοντάνα
06:48
Βέλγιο: Πράσινο φως για τη χορήγηση τρίτης δόσης στους άνω των 65
06:44
Ερσίν Τατάρ:Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ δεν θα διορίσει ειδικό απεσταλμένο στην Κύπρο αλλά προσωπικό απεσταλμένο
06:39
25 Σεπτεμβρίου
Χειροπέδες σε καταζητούμενο ένα χρόνο μετά
21:39
Χαιρετισμός Υπουργού Άμυνας κ. Χαράλαμπου Πετρίδη στα αποκαλυπτήρια οδών του Δήμου Λακατάμιας
21:17
Αφγανιστάν: Ταλιμπάν κρέμασαν πτώματα φερόμενων απαγωγέων στην πόλη Χεράτ
20:31
Ρωσία: Εκατοντάδες Ρώσοι διαδήλωσαν στη Μόσχα για να καταγγείλουν τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών
20:01
Ένας θάνατος 99 κρούσματα .Γυναίκα 88 ετών το νέο θύμα της πανδημίας
19:33
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand