Απάντηση Foreign Office σε Κύπριους πρόσφυγες στο ΗΒ για συνομιλίες και ΑΟΖ

Επιστολή-απάντηση αναφορικά με τις βρετανικές θέσεις στο Κυπριακό απέστειλε το Foreign Office σε 11 Κύπριους πρόσφυγες που ζουν πλέον στη Βρετανία, οι οποίοι είχαν απευθύνει επιστολή στα μέσα Μαΐου προς τον υπουργό Εξωτερικών Τζέρεμι Χαντ.Στην απάντησή του το αρμόδιο γραφείο επικοινωνίας του Foreign Office επαναβεβαιώνει τη συνεχιζόμενη βρετανική υποστήριξη σε μια «δίκαιη και με διάρκεια» λύση που θα επανενώνει την Κύπρο, κάτι που θα αύξανε τις ευκαιρίες για εμπόριο, επενδύσεις και τουρισμό, καθώς και για ενεργειακές και οικονομικές συνεργασίες.

Σημειώνεται ότι ο καλύτερος τρόπος να επιτευχθεί αυτή η λύση είναι η διεθνώς αποδεκτή διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία, που θα ενίσχυε την ασφάλεια του νησιού και θα συνέβαλε στην περιφερειακή σταθερότητα.

Αναφέρεται ότι ο καλύτερος τρόπος επίλυσης των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν αμφότερες οι κοινότητες στην Κύπρο είναι μία συνολική λύση.

Επαναλαμβάνεται δε η πάγια θέση στο θέμα των εγγυήσεων και της ασφάλειας, ότι δηλαδή το Λονδίνο είναι «ανοιχτό σε οποιονδήποτε διακανονισμό μπορέσουν να συμφωνήσουν οι δύο πλευρές και οι άλλες εγγυήτριες δυνάμεις».

Σε σχέση με την ΑΟΖ, στην απάντηση του Foreign Office σημειώνεται ότι η βρετανική πλευρά παρακολουθεί «με ανησυχία» τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και ότι θα ήθελε να δει την κατάσταση να αποκλιμακώνεται.

Στο πλαίσιο αυτό σημειώνεται η βρετανική αντίθεση προς τα σχέδια της Τουρκίας να διεξαγάγει γεωτρήσεις στη θαλάσσια περιοχή όπου βρίσκονται ήδη τα τουρκικά σκάφη και γίνεται προτροπή επίλυσης των διαφορών γύρω από την ΑΟΖ όχι με βία, αλλά μέσω διαλόγου και συμφώνως προς το διεθνές δίκαιο.

Η επιστολή καταλήγει τονίζοντας ότι η Βρετανία αποδίδει «τη μέγιστη σημασία» στην εξασφάλιση μίας μακροπρόθεσμης λύσης στο Κυπριακό και «προτρέπει όλα τα μέρη να αναζητήσουν τρόπους με τους οποίους η ανάπτυξη των πόρων του νησιού μπορεί να υποστηρίξει την αναζήτηση λύσης προς όφελος όλων των Κυπρίων».

Οι υπογράφοντες την αρχική επιστολή προς τον Βρετανό υπουργό Εξωτερικών Δώρος Παρτασίδης, Αντώνης Σαββίδης, Ανδρέας Ταμπουρίδης, Λεωνίδας Λεωνίδου, Γιώργος Πίππας, Τάσος Πογιατζής, Σεραφείμ Διάκου, Στέλλα Δινένη, Γιάννης Κούβαρος, Σπύρος Νεοφύτου και Σπύρος Παπαχαραλάμπους ανέφεραν: 

«Σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο η Τουρκία δεν έχει δικαίωμα να ιδιοποιείται υδρογονάνθρακες που νομίμως ανήκουν στη Δημοκρατία της Κύπρου. Εμείς, ως Βρετανοί πολίτες, τώρα δεν ζητάμε αλλά απαιτούμε η βρετανική μας κυβέρνηση, που έχει καλές σχέσεις με την Τουρκία, να παρέμβει και να σταματήσει αυτή την παράνομη δραστηριότητα. Ζητάμε επίσης η βρετανική μας κυβέρνηση να ενεργήσει ώστε να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις για μία λειτουργική λύση για την επανένωση του νησιού μέσω των Ηνωμένων Εθνών».

Πηγή: (ΚΥΠΕ)

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 03:13

Τελευταιες Ειδησεις

28 Σεπτεμβρίου
Πετρέλαιο: Πάνω από τα 80 δολάρια το βαρέλι η τιμή του μπρεντ
09:22
Ελλάδα: Ανοίγει τις πύλες της αύριο η έκθεση "ΚΑΛΛΟΣ. Η Υπέρτατη Ομορφιά"
09:12
Γερμανία: Σχεδόν 4.200 κρούσματα, 101 θάνατοι εξαιτίας της Covid-19 σε 24 ώρες
09:03
Επιδείνωση της κατάστασης στο Αρκαλοχώρι από τη νέα σεισμική δόνηση των 5,4 βαθμών
08:57
Οι ΗΠΑ «καταδικάζουν» την εκτόξευση πυραύλου της Βόρειας Κορέας
08:54
H Pfizer αρχίζει κλινική δοκιμή για χάπι κατά της COVID
08:47
Παιδιατρική Εταιρεία: Απόλυτα επιβεβλημένος ο εμβολιασμός όλων των παιδιών για εποχική γρίπη
08:36
Να εξερευνήσει νέες ιδέες ο ΓΓ του ΟΗΕ, ελπίζει ο Τατάρ
08:21
ΠτΔ: Οι διαφορές καταγράφηκαν, προσανατολίζεται σε διορισμό ειδικού απεσταλμένου ο ΓΓ ΟΗΕ
08:16
27 Σεπτεμβρίου
Η Κυβέρνηση ανέλαβε δράσεις για προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος, είπε ο Υφ. Ναυτιλίας
21:50
Μητσοτάκης: Κατευθυνόμαστε προς μια ουσιαστική εμβάθυνση της στρατηγικής συνεργασίας Ελλάδος-Γαλλίας
21:38
Τις αδιάλλακτες θέσεις του επανέλαβε πριν από την τριμερή, ο Ερσίν Τατάρ
21:10
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand