Ο Τούσκ θα εκπροσωπήσει τον ΠτΔ στη ειδική Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης θα εκπροσωπηθεί στην ειδική Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που θα γίνει στις Βρυξέλλες, από τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, είπε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Πρόδρομος Προδρόμου.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο ιδιωτικό νοσοκομείο στη Λεμεσό, όπου νοσηλεύεται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μετά το ατύχημα που είχε χθες κατά το οποίο υπέστη υποκεφαλικό κάταγμα μηρού, ο κ. Προδρόμου, ερωτηθείς ποιος θα εκπροσωπήσει την Κυπριακή Δημοκρατία κατά την αυριανή Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες, όπου επρόκειτο να μεταβεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, είπε ότι «στην αυριανή Σύνοδο στην οποία αντικείμενο είναι οι διαβουλεύσεις και ενδεχομένως και οι αποφάσεις για τη συγκρότηση των θεσμικών οργάνων και των προε δριώ ν της ΕΕ, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας θα εκπροσωπήσει, μετά από συνεννοήσεις που έχουν γίνει από τον Υπουργό Εξωτερικών, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Ντόναλντ Τουσκ».
Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι η Σύνοδος είναι κρίσιμη, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «βεβαίως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε σκοπό και να συμμετάσχει ενεργά και ενδεχομένως να παίξει ρόλο στις διαβουλεύσεις και τις αποφάσεις που θα ληφθούν και γνωρίζουμε όλοι ότι εκτός του ζητήματος που απασχολεί την ΕΕ με τη συγκρότηση των θεσμικών οργάνων, αυτές τις μέρες υπάρχει και το κυπριακό ενδιαφέροντος θέμα.
Θα πρέπει, όμως, να γνωρίζουμε όλοι ότι η Κυβέρνηση κάνει τα ανάλογα διαβήματα και παρά το γεγονός ότι ο Πρόεδρος δεν θα βρεθεί στις Βρυξέλλες, από τη διπλωματική Υπηρεσία, από τον Υπουργό Εξωτερικών, από τη Μόνιμη Αντιπροσωπεία μας θα γίνουν οι επαφές που αυτές τις μέρες επιβάλλονται σε σχέση με τις αποφάσεις που έχει πάρει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ειδικά για τις παραβιάσεις που κάνει η Τουρκία στην ΑΟΖ της Κύπρου».
Ερωτηθείς αν ο κ. Τουσκ θα προβεί εκ μέρους του Προέδρου σε αναφορές για το θέμα της ΑΟΖ, ο κ. Προδρόμου είπε ότι «η αυριανή δεν είναι μια Τακτική Σύνοδος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, είναι μια συνεδρίαση που έχει ως αντικείμενο να ληφθούν κάποιες αποφάσεις ενόψει της έναρξης λειτουργίας του Ευρωκοινοβουλίου και της απαραίτητης επιλογής και Προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου που σχετίζεται με τις υπόλοιπες προεδρίες.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα είχε κάποιες επαφές στο περιθώριο της Συνόδου. Δεν είναι στην ημερήσια διάταξη άλλα θέματα και για αυτό λέμε ότι οι διαβουλεύσεις, οι διπλωματικές παραστάσεις ούτως ή άλλως γίνονται».

Πηγή: ΓΤΠ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 02:52

Τελευταιες Ειδησεις

18 Ιανουαρίου
Σε 16 ασθενείς άνω των 65 ετών χορηγήθηκε ήδη αντιικό φάρμακο για τον κορονοϊό
20:53
Βρετανία: Ο Ντόμινικ Κάμινγκς θα καταθέσει για τις καταγγελίες του για παραβιάσεις του lockdown
20:44
Ερντογάν: Ενδέχεται επίσκεψη του Ισραηλινού Προέδρου στην Τουρκία
20:10
ΠΟΥ: Δεν υπάρχουν στοιχεία ότι τα υγιή παιδιά χρειάζονται αναμνηστική δόση
20:07
Τρεις θάνατοι και 2,200 νέα περιστατικά της νόσου COVID-19 εντοπίστηκαν την Τρίτη
20:01
Ο Λαβρόφ ζήτησε από τον Μπλίνκεν να μην αναπαράγει τις εικασίες περί «ρωσικής επιθετικότητας» στην Ουκρανία
19:10
Ο Μπλίνκεν, σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Λαβρόφ, τόνισε την ανάγκη αποκλιμάκωσης στην Ουκρανία
19:08
Έκκληση Σολτς-Στόλτενμπεργκ στη Μόσχα για αποκλιμάκωση και επιστροφή στον διάλογο
19:00
Επιβεβαιώνεται η πτωτική τροχιά κρουσμάτων Covid στο ΗΒ παρά τα σχεδόν 100.000 περιστατικά
18:30
Προβλήματα σε σημεία του οδικού δικτύου προκάλεσαν οι καταρρακτώδεις βροχές
17:35
Εφαρμόζεται από την προσεχή Δευτέρα το μέτρο του test to stay στα σχολεία
17:26
Άρση περιορισμών στη Σκωτία λόγω «καθοδικής τάσης» του κορωνοϊού
17:22
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand