Συνεργασία ΥΠΕΞ-Πανεπιστημίων για προσέλκυση φοιτητών

Την ετοιμότητά του να εμπλακεί σε μια εκστρατεία μαζί με τις πρυτανικές αρχές των κυπριακών πανεπιστημίων, σε συνεργασία με όλες τις άλλες αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες, για προσέλκυση ποιοτικών φοιτητών από χώρες κυρίως της Μέσης Ανατολής και του Κόλπου και ανάδειξη της Κύπρου ως εκπαιδευτικού κέντρου ανώτατης εκπαίδευσης, εξέφρασε σήμερα ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης, μιλώντας στην 26η Γενική Συνέλευση της Συνόδου των Πρυτάνεων των κυπριακών πανεπιστημίων, στη Λευκωσία.

Αναφέρθηκε, επίσης, στις σκέψεις που γίνονται για δημιουργία διπλωματικής ακαδημίας στην Κύπρο - για τη χρηματοδότηση της οποίας υπάρχει ενδιαφέρον από την ΕΕ - όχι μόνο για Κύπριους διπλωμάτες, αλλά και για συναδέλφους τους από χώρες της Μέσης Ανατολής και του Κόλπου.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Συλλούρης, μιλώντας ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης της Συνόδου των Πρυτάνεων των κυπριακών πανεπιστημίων υπέβαλε επτά εισηγήσεις, μεταξύ των οποίων η προώθηση της ιδέας για ανάπτυξη ενός δικτύου συνεργασίας πανεπιστημιακών και ερευνητικών κέντρων με επενδυτικούς οργανισμούς και συνδέσμους επιχειρηματιών, με στόχο την ανάπτυξη της νεανικής επιχειρηματικότητας και την προώθηση νεοφυών επιχειρήσεων, και η εμπλοκή των ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων στη χάραξη εθνικής πολιτικής για την παιδεία μέσα από τον διάλογο που αναπτύσσεται.

Ο Πρόεδρος της Συνόδου των Πρυτάνεων, Πρύτανης του Πανεπιστημίου Frederick, Γιώργος Δημοσθένους, σε δηλώσεις του στα ΜΜΕ είπε, μεταξύ άλλων, πως η πρωτοβουλία του Υπουργείου Εξωτερικών για ανάπτυξη της εκπαιδευτικής διπλωματίας άρχισε να υλοποιείται και φέρνει τα πρώτα πολύ σημαντικά αποτελέσματα για την προώθηση των πανεπιστημίων της Κύπρου στο εξωτερικό.

Ανέφερε πως "έχουμε συμφωνήσει ότι θα προχωρήσουμε στη δημιουργία ενός συντονιστικού οργάνου, στο οποίο θα συμμετέχουν τα συναρμόδια Υπουργεία αλλά και η Βουλή". Πρόσθεσε πως με τη Βουλή θα έχουν μια περαιτέρω συζήτηση προς υλοποίηση των επτά εισηγήσεων του Προέδρου της Βουλής, και πως με το Υπουργείο Εξωτερικών και το Υπουργείο Παιδείας ως Σύνοδος θα ασχοληθούν πιο συστηματικά με το θέμα της προώθησης των πανεπιστημίων στο εξωτερικό. Ο κ. Δημοσθένους υπογράμμισε, εξάλλου, τον ρόλο της Συνόδου των Πρυτάνεων στην αναβάθμιση της εκπαίδευσης και συνολικά της παιδείας και του πολιτισμού της Κύπρου.

Στην τοποθέτησή του στη Γενική Συνέλευση της Συνόδου των Πρυτάνεων, στην οποία το παρών τους έδωσαν επίσης η Διευθύντρια Ανώτερης και Ανώτατης Εκπαίδευσης, Τέρψα Κωνσταντινίδου, η οποία εκπροσώπησε τον Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού, και ο Πρόεδρος της Συνόδου των Πρυτάνεων των ελληνικών πανεπιστημίων Βασίλειος Χρυσικόπουλος, ο Υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στις σύγχρονες μορφές διπλωματίας που μπορούν να αναδείξουν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας, σημειώνοντας πως ως τέτοιες καθορίστηκαν η οικονομική διπλωματία, η πολιτιστική διπλωματία και η εκπαιδευτική διπλωματία.

Σε σχέση ειδικότερα με την εκπαιδευτική διπλωματία ανέφερε πως έχει τρομερές προοπτικές για τη χώρα μας, επισημαίνοντας πως έπειτα από συζητήσεις του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, του Υπουργείου Οικονομικών, του Υπουργείου Εργασίας, του Υπουργείου Εσωτερικών και του Υπουργείου Εξωτερικών πέρασε στις 30 Μαΐου από το Υπουργικό Συμβουλίου μια συγκεκριμένη πρόταση, στο πλαίσιο της οποίας είναι υποχρεωμένα τα εμπλεκόμενα Υπουργεία να καθορίσουν ένα πολύ συγκεκριμένο σχέδιο δράσης.

Απευθυνόμενος στους συμμετέχοντες στη Σύνοδο, ο κ. Χριστοδουλίδης τους είπε: "Να μας αξιοποιήσετε ως Υπουργείο Εξωτερικών ειδικά όσον αφορά τις χώρες της Μέσης Ανατολής και του Κόλπου". Σημείωσε πως στις χώρες αυτές υπάρχει θετική στάση σε ότι αφορά την Κύπρο και υπάρχει έδαφος να στείλουν φοιτητές τους στην Κύπρο. Αναφέρθηκε σε σειρά παραδειγμάτων, σημειώνοντας, μεταξύ άλλων, πως στο Ομάν το κράτος δίδει 1200 υποτροφίες σε Ομανούς για να σπουδάσουν στο εξωτερικό.

"Η Υπουργός Παιδείας της χώρας μού ανέφερε πως δίνουν 21 υποτροφίες για την Κύπρο και θέλουν να αυξήσουν αυτό τον αριθμό σε 100 υποτροφίες, γιατί η Κύπρος τους βοηθά στην ΕΕ και είναι μια χώρα με την οποία έχουν ειδική σχέση. "Ενημέρωσα τον αρμόδιο Υπουργό ο οποίος θα συνεχίσει αυτή την προσπάθεια", σημείωσε ο κ. Χριστοδουλίδης.

Υπογράμμισε πως ο ίδιος είναι έτοιμος μέσα στο πλαίσιο των επισκέψεών του στην περιοχή "να πάμε μαζί, μαζί με τους Πρυτάνεις ή με μια ομάδα, για να προωθήσουμε τη χώρα μας ως εκπαιδευτικό προορισμό". Είπε, ακόμη, πως οι καλύτεροι πρεσβευτές για την Κύπρο είναι οι ξένοι φοιτητές που επιστρέφουν πίσω στις χώρες τους.

Ανέφερε πως το Υπουργείο Εξωτερικών προγραμματίζει μαζί με τον Κυπριακό Οργανισμό Προώθησης Επενδύσεων (CIPA) να καλέσει τις πρυτανικές αρχές των πανεπιστημίων στο Υπουργείο, με τη συμμετοχή και της Βουλής, έτσι ώστε να καθοριστεί συγκεκριμένο πλάνο δράσης.

"Πρέπει τον Σεπτέμβριο να έχουμε σχέδιο δράσης το οποίο θα υλοποιούμε", ανέφερε, και σημείωσε πως το σχέδιο αυτό θα πρέπει να υποβληθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο έτσι ώστε να ενημερωθεί το σώμα.

Εξάλλου, αναφέρθηκε στα Μνημόνια Συνεργασίας που το Υπουργείο Εξωτερικών έχει υπογράψει με τα πλείστα κυπριακά πανεπιστήμια, σημειώνοντας πως το Υπουργείο θα προβεί σε συγκεκριμένες εισηγήσεις για το "πώς μπορούμε να συνεργαστούμε, να αξιοποιήσουμε τις δικές σας γνώσεις".

Ο κ. Χριστοδουλίδης είπε πως στο Υπουργείο Εξωτερικών λειτουργεί ο θεσμός της πρακτικής άσκησης φοιτητών (internship) με συμμετοχή πέραν των 30-40 φοιτητών κάθε μέρα. "Εμείς θέλουμε να έλθουν από τα ακαδημαϊκά ιδρύματα της Κύπρου, να τους φέρουμε στο Υπουργείο Εξωτερικών, να δουν πώς δουλεύουμε στην πράξη γιατί ψάχνουμε και θέλουμε κόσμο να έλθει μετά στο Υπουργείο Εξωτερικών", σημείωσε.

Ανέφερε, εξάλλου, πως υπάρχει σκέψη στο Υπουργείο Εξωτερικών για δημιουργία διπλωματικής ακαδημίας στην Κύπρο. "Είμαι έτοιμος να συζητήσω αυτή η διπλωματική ακαδημία να είναι ένας συνδυασμός με όλα τα πανεπιστήμια της Κύπρου. Μέσω της Συνόδου των Πρυτάνεων μπορούμε συγκεκριμένα (να προχωρήσουμε)", πρόσθεσε.

Όπως είπε, υπάρχει ενδιαφέρον από την ΕΕ για να χρηματοδοτήσει αυτή τη διπλωματική ακαδημία, που δεν θα είναι μόνο για Κύπριους διπλωμάτες, αλλά για διπλωμάτες των χωρών της Μέσης Ανατολής και του Κόλπου, με έδρα την Κύπρο.

Στον χαιρετισμό του, Πρόεδρος της Βουλής ανέφερε πως η Σύνοδος των Πρυτάνεων αποτελεί πολύτιμο βήμα για την προαγωγή της ποιότητας των ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της Κύπρου και αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες που έχει αναπτύξει η Βουλή τα τελευταία χρόνια "τόσο για την ενίσχυση της μεταξύ μας συνεργασίας, όσο και για την επίτευξη ενός ευρύτερου ανοίγματος του πολιτικού κόσμου και της κοινωνίας προς την πανεπιστημιακή κοινότητα με σκοπό να καταστεί η χώρα μας περιφερειακό κέντρο εκπαίδευσης, έρευνας και καινοτομίας".

Επεσήμανε, μεταξύ άλλων, πως η Βουλή των Αντιπροσώπων έχει εγκαθιδρύσει, με συστηματικό τρόπο, μια ειδική σχέση με τους εκπροσώπους της ακαδημαϊκής κοινότητας, οι οποίοι συμβάλλουν σε μια σειρά από τομείς και δράσεις, όπως η ψηφιοποίηση του αρχείου της Βουλής.

Είπε ακόμη πως έχει ήδη ξεκινήσει πρωτοβουλία της Βουλής για ανάπτυξη στον τομέα της αραβοφωνίας και της δημιουργίας έδρας ή Κέντρου Αραβικών Σπουδών, αξιοποιώντας τη θέση της Κύπρου μεταξύ Ευρώπης και αραβικού κόσμου. Εντός της εβδομάδας θα πραγματοποιηθεί συνάντηση με τον Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού και αναμένεται να καθοριστεί σχετικό σχέδιο δράσης, σημείωσε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 03:19

Τελευταιες Ειδησεις

19 Απριλίου
H Tεχεράνη υποστηρίζει ότι δεν υπέστη πυραυλική επίθεση από το Ισραήλ
08:13
Αμερικανικά ΜΜΕ για την επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν
07:59
Πολύ μεγάλη αύξηση στη διεθνή τιμή του πετρελαίου μετα από τις πληροφορίες για εκρήξεις στο Ιράν
07:41
Ιράν: Οι πυρηνικές εγκαταστάσεις στην επαρχία Ισφαχάν είναι απόλυτα ασφαλείς
07:36
Τμήμα Μετεωρολογίας-1ο Δελτίου Καιρού 19/4/24
06:13
Αμερικανικό βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας για την ένταξη της Παλαιστίνης ως κράτους πλήρους μέλους στον ΟΗΕ
06:05
Συναγερμός στη Μέση Ανατολή: Έλαβε χώρα η αντεπίθεση του Ισραήλ -Έπληξε ιρανική στρατιωτική βάση
05:45
18 Απριλίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
22:00
Πυραύλοι από τις ΗΠΑ μεταφέρθηκαν στο Ισραήλ, μέσω Κύπρου
21:41
Στο χείλος του γκρεμού η Μέση Ανατολή, τονίζει ο Αντόνιο Γκουτέρες
21:22
Ενέργειες για το μεταναστευτικό ζητά από Κυβέρνηση και ΕΕ η Βουλή
21:19
Τριτοκοσμικές συνθήκες στο Νοσοκομείο Τρόοδους, καταγγέλλει ο Διευθυντής του
19:23
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.